Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ διαγωνισμών από την Κοινωνία της Πληροφορίας

«Γκάζι» έχει πατήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΚτΠ έχοντας προκηρύξει 295 διαγωνισμούς από τους οποίους έχουν υπογραφεί συμβάσεις για τους 200. Ποια είναι τα μεγάλα «στοιχήματα».

Μπαράζ διαγωνισμών από την Κοινωνία της Πληροφορίας

Ένα «βαρύ χαρτοφυλάκιο» με 295 διαγωνισμοί, εκ των οποίων έχουν υπογραφεί συμβάσεις για τους 200 έχει η Κοινωνία της Πληροφορίας τα τελευταία 4 χρόνια υλοποιώντας τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Σ. Ασθενίδης κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Athens Investment Forum με κεντρικό θέμα: "Το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία" που διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Vertical Solutions SA.

Τα έργα, όπως επεσήμανε, εκτείνονται σε όλο το φάσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού ενώ ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας.

«Η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για την χώρα, καθώς είναι παράγοντας που αφορά και στην ανάπτυξη. Η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στην επιχειρηματικότητα και στην οικονομία» είπε ο κ. Ασθενίδης ενώ χαρακτήρισε κομβικό το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία το οποίο, όπως υποστήριξε, θα βοηθήσει πολλαπλά την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη.

Ωστόσο ο κ. Ασθενίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επόμενη μέρα από την ολοκλήρωση αυτών των έργων. «Το ζητούμενο αφού περατωθεί η υλοποίηση όλων αυτών των έργων είναι το τι κάνεις από εκεί και πέρα. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα έχουν προβλέψει στις συμβάσεις τους μία περίοδο καλής λειτουργίας - εγγύησης, η οποία καλύπτει κάποια χρόνια. Βέβαια, αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι τα έργα θα λειτουργούν για πάντα και θα «ευδοκιμήσουν».

Το ελληνικό δημόσιο μέχρι τώρα δεν είχε στη νοοτροπία του την έννοια της συντήρησης όλων αυτών των πραγμάτων που αφορούσαν την πληροφορική, και βλέπουμε πολλά τέτοια παραδείγματα σε φορείς όπως τα υπουργεία. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει», είπε με νόημα.

Υποστήριξε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία είναι η ένταξη της πληροφορικής στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους. Μάλιστα επεσήμανε για μία ακόμα φορά ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ κάποια στιγμή θα τελειώνουν. «Ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να έχει στον πυρήνα του δαπάνες τεχνολογίας» τόνισε ο κ. Ασθενίδης.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και πάλι στις ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο της πληροφορικής. «Είναι σημαντικό θέμα χωρίς εύκολη λύση. Οι δράσεις του reskilling και του upskilling σίγουρα μπορούν να οδηγήσουν κάπου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι φτάνουν για να καλύψει το κενό. Αυτό που πληρώνουμε ως χώρα είναι το brain drain των προηγούμενων ετών, όμως πληρώνουμε και την έλλειψη συγχρονισμού των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v