Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Μυρογιάννη (Enterprise Greece): Κομβική για την ειρήνη η αναπτυξιακή βοήθεια

Για την ανάγκη συντονισμού στρατηγικής και προγραμματισμό συνεργασίας μίλησε η γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ στη Διάσκεψη της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ.

Μ. Μυρογιάννη (Enterprise Greece): Κομβική για την ειρήνη η αναπτυξιακή βοήθεια

H Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που έλαβε χώρα στο Παρίσι. Η στρατηγική αναπτυξιακής συνεργασίας, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και η κλιματική κρίση αποτέλεσαν μεταξύ άλλων τα θέματα της Διάσκεψης.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η κυρία Μυρογιάννη, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός στρατηγικής και προγραμματισμός αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ των μελών της DAC, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύνθετες προκλήσεις.

Αναφερόμενη σε αναπτυξιακές δράσεις της χώρας μας στην Αντις Αμπέμπα και Βεγγάζη, η Γενική Γραμματέας τόνισε τη σημασία της παροχής κινήτρων για την υλοποίηση συνεκτικών ανθρωπιστικών, αναπτυξιακών και ειρηνευτικών δράσεων, ιδίως σε ευάλωτες περιοχές και σε περιπτώσεις συγκρούσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η αναπτυξιακή βοήθεια στην ειρήνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ευημερία.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Γενική Γραμματέας ανέδειξε την σημασία της πολυμερούς συνεργασίας και της οριζόντιας ενσωμάτωσης της κλιματικής δράσης στις αναπτυξιακές πολιτικές των κρατών μελών του ΟΟΣΑ και λοιπών φορέων. Οι σχετικές προσπάθειες πρέπει να ενταθούν ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης 28ης Συνόδου των Μερών (COP28) της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) στο Ντουμπάι, όπου η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με εθνικό περίπτερο.

Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του οδικού χάρτη για την προστασία του περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει την “Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη”, το “Παγκόσμιο Πλαίσιο για την Βιοποικιλότητα για την περίοδο μετά το 2020” και τη “Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα”, σημείωσε η Γενική Γραμματέας.

Τέλος, ως προς την προστασία των ωκεανών συγκεκριμένα, η κυρία Μυρογιάννη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διοργάνωση της Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 στην Αθήνα, η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσεων για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v