Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που πέρασαν στα... ψιλά

Τι αλλάζει για δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας και ρυθμίσεις οφειλών. Λύση σε όσους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν καθώς λόγω της πανδημίας έχουν λιγότερα ένσημα.

Κρίσιμες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που πέρασαν στα... ψιλά

Σημαντικές αλλαγές για χιλιάδες ασφαλισμένους που ανήκουν σε ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, με θετικό πρόσημο καθώς κατά κύριο λόγο έχουν ως στόχο να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος, περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Κάποιες από αυτές, αφορούν τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας και τα τέκνα που δικαιούνται σύνταξη θανάτου του γονέα, την διευκόλυνση όσων εξαιτίας της πανδημίας δεν έπιασαν τον στόχο των 100 ενσήμων το χρόνο κατά τη διετία 2020 -2021, αλλά και το «πάγωμα» του επιτοκίου όσον αφορά τις δόσεις της ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, στα «ψιλά γράμματα» του νομοσχεδίου, έχουν περάσει οι εξής διατάξεις:

  • Ενοποιούνται οι κανόνες και προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα παιδιά του θανόντα, διορθώνοντας αδικίες που προέκυψαν από τη διαφορετική αντιμετώπιση περιπτώσεων, με μόνη διαφορά την ημερομηνία θανάτου του γονέα και συγκεκριμένα, εάν ο θάνατος συντελέστηκε πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/2016). Ειδικότερα, πλέον, θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα (πριν ή μετά το 2016).
  • Ενοποιούνται οι κανόνες χορήγησης σύνταξης και όσον αφορά τα ορφανά τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς και έχουν βαριές αναπηρίες και αίρεται η ανισότητα ανάμεσα στον Ιδιωτικό και το Δημόσιο τομέα.
  • Από 01.01.2024 θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ.
  • Δημιουργείται για πρώτη φορά η έννοια του ενεργού ΑΜΚΑ για υγειονομική περίθαλψη. Στόχος είναι να περιοριστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, αποθαρρύνονται όσοι δεν μένουν ή δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, να επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να φεύγουν αμέσως μετά. Προσοχή όμως: Η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.
  • Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, θα υπάγονται στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ και όχι στον π. ΟΑΕΕ.
  • Εργαζόμενοι, παλαιοί ασφαλισμένοι που το 2020 βίωσαν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για το έτος αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα να τα συμπληρώσουν ώστε να μπορέσουν να λάβουν μειωμένη σύνταξη υπολογίζοντας προς το σκοπό αυτό τα ένσημα του έτους 2019.
  • Παρατείνεται, μέχρι 31.12.2024 η δυνατότητα σε εργαζόμενους που είναι ήδη ασφαλισμένοι στην επικουρική του e-ΕΦΚΑ και έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά, να μεταβούν από τον e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ.
  • Επιτρέπεται η ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών για τον κίνδυνο ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο που διεξάγουν την πρακτική άσκηση, καθώς η άσκηση αυτή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του πτυχίου τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ασφάλισή τους για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που δεν καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από άλλες διατάξεις.
  • Παρέχεται η δυνατότητα ελέγχων και επιβολής προστίμων και στους ελεγκτές των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του e-ΕΦΚΑ, για να περιοριστεί η υποδηλωμένη εργασία.
  • «Παγώνει» η αύξηση των επιτοκίων που επιβαρύνουν ρυθμισμένες ή μη οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, σε ακολουθία της αντίστοιχης απόφασης για τα επιτόκια των οφειλών προς την Εφορία.
  • Χορηγείται επικουρική σύνταξη σε Πρατηριούχους Υγρών Καυσίμων που λαμβάνουν βασική σύνταξη από τον πρώην ΟΓΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v