Εξαρση στις κλοπές ελιάς και ελαιόλαδου στην Ελλάδα

Η έκρηξη των τιμών και η μειωμένη παραγωγή κατάς 50% περίπου στοχοποιούν τους ελαιώνες. Πώς γίνονται οι κλοπές. Κάμερες, GPS και περιπολίες επιστρατεύουν οι παραγωγοί.

Εξαρση στις κλοπές ελιάς και ελαιόλαδου στην Ελλάδα

Ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός Παναγιώτης Τσαφάρας αναγκάστηκε πρόσφατα να περιπολεί τους ελαιώνες του δύο φορές την ημέρα για να αντιμετωπίσει τις κλοπές στη σοδειά του, καθώς οι τιμές του ελαιόλαδου καταγράφουν μεγάλη άνοδο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Τσαφάρας έχει ήδη χάσει σοδειά δύο φορές, με την τελευταία κλοπή πριν από έναν μήνα να αφορά σε πάνω από έναν τόνο ελιές.

"Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Δεν το είχαμε ξαναζήσει αυτό στην περιοχή μας", είπε ο Τσαφάρας, 63 ετών, ο οποίος μαζεύει ελιές όλη του τη ζωή στην παραθαλάσσια πόλη των Φιλιατρών στην Πελοπόννησο. 

Άλλοι παραγωγοί σε όλη τη χώρα έχουν λάβει πιο ακραία μέτρα, εγκαθιστώντας κάμερες και ιχνηλάτες GPS σε δέντρα καθώς και εξετάζοντας το ενδεχόμενο να προσλάβουν ιδιωτική ασφάλεια.

«Όταν το είδα, σοκαρίστηκα, στεναχωρήθηκα και μετά σκέφτηκα: Τι είναι αυτό, γιατί συμβαίνει;», δήλωσε ο κ. Τσαφάρας στο Reuters.

Ο κ. Τσαφάρας λέει ότι οι κλέφτες χτυπούν τη νύχτα. Χρησιμοποιούν ράβδους για να χτυπήσουν τις ελιές ή αθόρυβα ηλεκτρικά αλυσοπρίονα για να κόψουν ολόκληρα κλαδιά που φορτώνουν σε φορτηγά. Για να μην πιαστούν επεξεργάζονται το λάδι σε διαφορετικές περιοχές από την περιοχή στην οποία κλάπηκε η σοδειά.

Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε στο Reuters ότι υπάρχει έξαρση στις κλοπές ελιών και ελαιολάδου σε όλη τη χώρα φέτος.

Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά. Γνωστή ως «εξαιρετικά παρθένα», η ελληνική ποικιλία είναι ιδιαίτερα περιζήτητη για την υψηλή ποιότητά της.

Η φετινή παραγωγή φαίνεται ότι θα μειωθεί έως και 50% σε περίπου 170.000 τόνους, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η απόδοση θα είναι η χαμηλότερη εδώ και χρόνια, κυρίως λόγω των ασταθών καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων, της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών.

Η μείωση της παραγωγής έχει διπλασιάσει τις τιμές χονδρικής του ελαιολάδου στα 8-9 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι τιμές λιανικής έχουν φτάσει έως και τα 14 ευρώ, καθιστώντας την καλλιέργεια ελκυστικό στόχο για τους κλέφτες.

«Είναι θλιβερά πράγματα», είπε ο 37χρονος ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Πλακουνούρης, ιδιοκτήτης 2.000 δέντρων στα Φιλιατρά, αναφερόμενος στις κλοπές.

«Το μόνο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε είναι να μαζέψουμε τις ελιές όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μην μπορούν οι κλέφτες να μας τις κλέψουν», είπε.

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Παναγιώτης Φούδας είπε ότι οι αναφορές για κλοπές έχουν ήδη αναγκάσει τον ίδιο και τον συνεργάτη του να αναλάβουν δράση.

«Έχουμε τοποθετήσει κάμερες ασφαλείας και συναγερμό, έχουμε περιφράξει την περιοχή του ελαιουργείου για να προστατεύσουμε την καλλιέργεια και προσπαθούμε να περιπολούμε τη νύχτα», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v