Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DBRS: Κατεβάζει τον πήχη για την ελληνική οικονομία το 2024

Υψηλότερη ανάπτυξη φέτος αλλά πιο περιορισμένη την επόμενη χρονιά αναμένει για την Ελλάδα ο οίκος. Το βασικό σενάριο για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

DBRS: Κατεβάζει τον πήχη για την ελληνική οικονομία το 2024

Υψηλότερη ανάπτυξη τη χρονιά που ολοκληρώνεται, αλλά χαμηλότερη μέτρηση για το 2024 καταθέτει η DBRS για την ελληνική οικονομία, στις προβλέψεις Δεκεμβρίου. 

Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ανάπτυξη 2,2% φέτος (0,3% υψηλότερη από την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου). 

Ωστόσο, κατεβάζει τον πήχη για την οικονομία την επόμενη χρονιά, αναμένοντας ανάπτυξη μόλις 1,3% (χαμηλότερη 0,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Σεπτεμβρίου). 

Παράλληλα, καταθέτει μια πρώτη εκτίμηση για το 2025, αναμένοντας ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2%. 

Μεικτά τα σινιάλα 

Σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, οι αναθεωρήσεις είναι μικτές για το 2023, αντανακλώντας τόσο θετικές όσο και αρνητικές εκπλήξεις από τα μακροοικονομικά δεδομένα. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, ΗΠΑ και Ιαπωνία σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις τη χρονιά που ολοκληρώνεται. Κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία και σε μικρότερο βαθμό το Βέλγιο) συνέχισαν να αναπτύσσονται κοντά στους εκτιμώμενους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξής τους, ενώ οι περισσότερες από τις βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες είχαν ασθενέστερη ανάπτυξη (Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) ή ήπια ύφεση (Γερμανία).

Οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν «χλωμές» και οι προβλέψεις συνέχισαν να επιδεινώνονται τους τελευταίους μήνες. Οι ΗΠΑ είναι η κύρια εξαίρεση, με τις προβλέψεις να αναθεωρούνται προς τα πάνω στο 1,2%. Ο οίκος πρόσθεσε στα σενάριά του προβλέψεις για το 2025, οι οποίες σε αυτό το σημείο αντικατοπτρίζουν προσδοκίες για άνοδο της δραστηριότητας, η οποία φαίνεται να βασίζεται στην υπόθεση ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να χαλαρώνουν κάποια στιγμή στα μέσα έως τα τέλη του 2024.

Τα επιτόκια

Οι κεντρικές τράπεζες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης αναμένεται να διατηρήσουν τα υψηλά επιτόκια για μεγάλο μέρος του 2024, αλλά ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Οι σφιχτές αγορές εργασίας είναι πιθανό να συμβάλουν σε συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις εταιρίες να μειώσουν τις τιμές ή ακόμα και να διατηρήσουν τις τιμές στα σημερινά επίπεδα.

Ωστόσο, η αποδυνάμωση της ζήτησης για διαρκή αγαθά θα μπορούσε γρήγορα να μειώσει την ικανότητα των παραγωγών είτε να μετακυλίσουν είτε να απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος. Ομοίως, θα μπορούσαμε να δούμε μια σχετικά ταχεία μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες, ιδιαίτερα για ταξίδια, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναγκάζεται να προχωρήσει σε περικοπές. Αν και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών αντιμετωπίζει προκλήσεις από τα χαμηλότερα επίπεδα πραγματικού εισοδήματος και τις αυξημένες πληρωμές χρέους.

Η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένες αναδυόμενες αγορές με ασθενέστερα θεμελιώδη. Οι αναδυόμενες αγορές με συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού, αδύναμων εξωτερικών θέσεων και λιγότερο ρευστοποιήσιμων νομισμάτων θα απαιτήσουν αυστηρότερες πολιτικές, μειώνοντας περαιτέρω τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο, η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών έχει ήδη δει τον πληθωρισμό να κορυφώνεται και μερικές έχουν ήδη ξεκινήσει τους κύκλους χαλάρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v