Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Παπαρίδου (ΣΕΤΕ): Τέσσερις πυλώνες για ένταξη της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή

Οι τεχνολογικές εξελίξεις που περιμένουμε θα είναι τεράστιες, πρέπει να κινηθούμε με σωστή στρατηγική, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προκαταλήψεις σε ένα ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον, δηλώνει.

Γ. Παπαρίδου (ΣΕΤΕ): Τέσσερις πυλώνες για ένταξη της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κύριος Κωστής Χατζηδάκης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκλήρωσε με την ομιλία του τις εργασίες του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στο Athenaeum InterContinental Athens Hotel, με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Το στίγμα του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας, των μελλοντικών προκλήσεων και τη στόχευση για μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα, που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, έδωσε με την ομιλία της η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου (φωτ.). «Το Συνέδριό μας πραγματοποιείται φέτος σε μία ιδιαίτερη περίοδο. Έχουμε για πρώτη φορά σαφή σημάδια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, μετά από 13 χρόνια, η οποία θα προσελκύσει νέες επενδύσεις. Οφείλω να επικροτήσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για προσέλκυση σημαντικών και μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία. Και στις οποίες προσπάθειες, όπως όλοι γνωρίζουμε, η απάντηση των επιχειρήσεων του κλάδου μας ήταν καταφατικά “ΝΑΙ”. Βλέπουμε διεθνείς επιχειρήσεις να επενδύουν στη χώρα με κέντρα έρευνας και καινοτομίας, με data centers και πολλά ακόμη projects και ευελπιστούμε ότι η συνεργασία μας με την κυβέρνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ τόνισε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε αρκετά δύσκολη θέση και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Κυβερνοασφάλειας, αντιμετωπίζοντας έναν πολύ έντονο ανταγωνισμό, κυρίως από Αμερική και Κίνα. Στο θέμα της ασφάλειας ως Ευρώπη δεν είχαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική. Ως αποτέλεσμα, εστιάσαμε στην ανάπτυξη διαφορετικών και πολλές φορές αντικρουόμενων πολιτικών, παραμελώντας την ανάπτυξη προϊόντων για την ασφάλεια, τα οποία πλέον δυστυχώς είναι κατά πλειοψηφία εισαγόμενα, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλο ρίσκο και ενέχει πολλούς κινδύνους. Τώρα μόλις ξεκίνησαν κάποια βήματα για την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης. Έχουμε τεράστια δύναμη ως Ευρώπη, γιατί είμαστε οι μεγαλύτεροι και καλύτεροι ποιοτικά «πελάτες» στον κόσμο. Γνωρίζοντας όμως ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που περιμένουμε θα είναι τεράστιες, πρέπει να κινηθούμε με σωστή στρατηγική, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προκαταλήψεις σε ένα ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας, και τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Η κυρία Παπαρίδου συνέχισε την ομιλία της, δίνοντας έμφαση στους τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες που είναι απαραίτητοι για να επιτευχθεί η πλήρης ένταξη της χώρας στην ψηφιακή εποχή: «Πρώτον, θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα για την τάχιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, καθώς και όλων των υπόλοιπων εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. Πρόκειται για πόρους που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό και στην άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της χώρας.

Δεύτερον, η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με κίνητρα για την τεχνολογική καινοτομία, για τις νέες αλλά και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν και επενδύουν σε έρευνα και καινοτομία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στη χώρα κέντρα καινοτομίας (R&D Hubs), που θα αποτελέσουν τη βάση για την προσέλκυση επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της οικονομίας.

Τρίτον και πάρα πολύ βασικό, είναι η ανάγκη ενεργούς υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου. Η προβολή και ανάδειξη του “Brand Ελλάδα” από την οικονομική διπλωματία και τον ΣΕΠΕ, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροχρόνιας διεθνούς εκστρατείας προβολής της ψηφιακής βιομηχανίας, είναι κρίσιμη συνιστώσα για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός παγκοσμίως καταξιωμένου κλάδου.

Τέλος, η τέταρτη κατεύθυνση αφορά στη λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων και πολιτικών από την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις για την επιστροφή του επιστημονικού δυναμικού, που εξαιτίας της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, μετανάστευσε στο εξωτερικό. Εξαιρετικά σημαντική παράμετρος για την αντιστροφή του “brain drain” σε “brain gain” είναι η εξασφάλιση ενός πιο ελκυστικού οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος», κατέληξε, τονίζοντας πως «Είναι η ώρα όλοι και όλες, από τη θέση και το θεσμικό ρόλο που επιτελούμε, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για τη δημιουργία μίας Ελλάδας, που θα αποτελέσει ένα σύγχρονο διεθνές πρότυπο, έναν πόλο έλξης επενδύσεων, έναν κόμβο εξαγωγής τεχνογνωσίας στη ψηφιακή τεχνολογία, με άμεση ευεργετική επίδραση στην οικονομία και στην κοινωνία. Ο ΣΕΠΕ και τα μέλη του πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στη θέση που της αξίζει!».

Προηγήθηκε το πάνελ της έκτης και τελευταίας θεματικής ενότητας του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, με τίτλο «Κυβερνοασφάλεια- προστατεύοντας τα δεδομένα και τις υποδομές σας». Η προστασία δεδομένων και υποδομών, καθώς και τα μέτρα, οι πολιτικές και οι ενέργειες που πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επιχειρήσεις και οργανισμοί, ώστε να προστατευτούν από τις κυβερνοαπειλές, αποτέλεσαν το επίκεντρο των ομιλιών της θεματικής.

Την έναρξη του πάνελ της τελευταίας θεματικής ενότητας, πραγματοποίησε ο Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Σπύρος Διαμάντης, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, σχολίασε ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. «Η τεχνολογία προχωρά πολύ γρήγορα. Έχουμε βάλει την τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας, μέσω του myAIgov. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αποκτήσουμε cyber skills, για να διαχωρίζουμε την πραγματικότητα από την τεχνητή νοημοσύνη. Για εμένα το αύριο, ιδιαίτερα σε νεότερες γενιές, περιλαμβάνει το Cyber Academy, μία πρωτοβουλία για εκπαίδευση στην κουλτούρα της κυβερνοασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο Cybersecurity Expert της ENISA κύριος Ευάγγελος Καντάς, σημείωσε ότι η αναζήτηση λύσεων στις μελλοντικές προκλήσεις είναι το πιο σημαντικό θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν η Πολιτεία και οι εταιρείες. «Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επιθέσεων από hackers στις επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι των εταιρειών θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις πολιτικές ασφαλείας που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές τους. Θα πρέπει παράλληλα να εκπαιδεύουν τακτικά τους εργαζομένους τους και να κάνουν μία πολύ καλή διαχείριση των τεχνολογικών μέσων που διαθέτουν», τόνισε.

Κατά την παρέμβασή του στο ίδιο πάνελ, ο Διευθυντής Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Ελλάδας και Κύπρου της HP Hellas, κύριος Χάρης Αμούργης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης των υπαλλήλων από τις ίδιες τις εταιρείες: «Δεν πιστεύω πως θα μείνουμε ποτέ ήσυχοι στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να αποτελεί προτεραιότητα και μεγάλο κομμάτι των προϋπολογισμών μας». Ο ίδιος προσέθεσε: «Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να δημιουργήσουν θέματα πολιτικής σταθερότητας. Επομένως, το ΑΙ είναι μεν σύμμαχος, αλλά είναι εν δυνάμει και εχθρός μας».

Λόγο για ολιστική αντιμετώπιση της κατάστασης σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας έκανε ο Διευθυντής Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα της Fortinet Greece, κύριος Ευάγγελος Παλάντζας. «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να αντιμετωπίζουμε ολιστικά την κατάσταση. Προστατεύουμε τον χρήστη, αλλά και τα δεδομένα σε όλο τον κύκλο τους, από τη δημιουργία μέχρι την αποθήκευσή τους» σημείωσε. Και τόνισε: «Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, που συλλέγουν αυτήν τη στιγμή δεδομένα, με τη λογική ‘collect now, decrypt later’, αποθηκεύοντας δεδομένα που μπορεί εν συνεχεία να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για ανάλυση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα safe VPN, που θα διασφαλίσει αυτήν την συλλογή δεδομένων και να προστατεύει τον χρήστη».

Τέλος, ο Επικεφαλής Διεύθυνσης Mobile Experience Ελλάδας & Κύπρου της Samsung Electronics Hellas, κύριος Άρης Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι σήμερα κάθε θέμα κυβερνοασφάλειας μπορεί να προκύψει τόσο από τους ίδιους τους χρήστες όσο και από τις ίδιες τις συσκευές. «Στην περίπτωση των smartphones για παράδειγμα, εμείς -ως κατασκευαστές- έχουμε προβλέψει, μεταξύ άλλων, μεθόδους προστασίας, όπως το health check, η ασφαλής πλοήγηση, η διπλή κρυπτογράφηση, που διασφαλίζουν το κομμάτι αυτό» σημείωσε και κατέληξε: «Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες, καθώς το R&D δεν είναι πλέον αρκετό. Η γνώση πρέπει να μοιράζεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v