Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωρισμό μεταξύ 3,5-4% ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ

Αλμα το Δεκέμβριο αναμένεται να δείξουν σήμερα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το στοίχημα της συγκράτησης των τροφίμων στα τρόφιμα και οι προσδοκίες της κυβέρνησης από το νέο πακέτο μέτρων.

Πληθωρισμό μεταξύ 3,5-4% ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ

Τους τελευταίους μήνες του 2023, ο πληθωρισμός σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης κινούνταν σαν ασανσέρ. Μια πάνω μια κάτω και μετά ξανά πάνω, με οδηγό τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας, τις επόμενες πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, αλλά και τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Σεπτέμβριο, ήρθε το άλμα στο 3,8% τον Οκτώβριο, ακολούθησε πτώση στο 2,9% τον Νοέμβριο και στη συνέχεια ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat σκαρφάλωσε και πάλι στο 3,7% τον Δεκέμβριο (στην ευρωζώνη αντίστοιχα το τελευταίο δίμηνο από 2,4% στο 2,9%).

Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΛΣΤΑΤ, στο βαθμό που οι διαφορετικές σταθμίσεις δεν οδηγούν σε δραματικές ανατροπές, αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι ότι ο εθνικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 3,5% και 4% τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους.

Άσχετα από το που θα κάτσει η μπίλια του εθνικού πληθωρισμού, η πορεία του δείκτη λίγα λέει στους Έλληνες καταναλωτές, από την ώρα που έχει μεσολαβήσει η αποκλιμάκωση από τα εφιαλτικά διψήφια ποσοστά μεταβολής των προηγουμένων μηνών. Ακόμα κι αν υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αν δεν συνοδεύεται από μετρήσιμη και ουσιαστική μείωση των τιμών στο ράφι, δεν πρόκειται να καταγραφεί καμία θετική επίδραση στην κοινωνική δυσαρέσκεια η οποία αποτυπώνεται με ιδιαίτερη έμφαση στις δημοσκοπήσεις όπου οι ψηφοφόροι αναδεικνύουν σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα την ακρίβεια. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες, οι προβολείς έχουν μετατοπιστεί από την διαρκή ακρίβεια στα τρόφιμα, στα μεγάλα περιθώρια κέρδους των πολυεθνικών, τη μάχη των προσφορών-πιστωτικών σημειωμάτων και τις ουσιαστικά υψηλότερες τιμές που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού και είδη προσωπικής φροντίδας. Χώρια το βρεφικό γάλα και οι πάνες.

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως με τα μέτρα που ανακοίνωσε και ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάρτιο οι τιμές σε 2.000 κωδικούς, όπως τους εκτίμησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας (στον ΣΚΑΙ) θα είναι μειωμένες.

Ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος των προσδοκώμενων μειώσεων ακόμα και στο 25% στο βαθμό που βγει το στοίχημα περιορισμού των εκπτώσεων από τους προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και «πέρασμα» του ισόποσου σε μειώσεις τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων (καθαριστικά, απορρυπαντικά, αφρόλουτρα, σαμπουάν , οδοντόκρεμες και βρεφικές πάνες).

Αν πράγματι μειωθούν οι τιμές, η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μια μικρή νίκη και πάλι όμως δεν θα έχουν πέσει οι τιμές στα τρόφιμα, όπου η μάχη συνεχίζεται να δίνεται με μέτρα όπως το Καλάθι του Νοικοκυριού και η Μόνιμη Μείωση Τιμής (πάνω από 1.000 προϊόντα με τουλάχιστον -5% για έξι μήνες).

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat ήταν τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, ένας από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη στο 8,8% (υψηλότερα μόνο η Ισπανία με 9,1%) και όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 6,8%.

Το ευτύχημα και για την κυβέρνηση, αλλά και τους καταναλωτές είναι τουλάχιστον πως συνεχίζεται η ανάσα στα καύσιμα (πετρέλαιο στα 78 δολάρια) και στο φυσικό αέριο (30 ευρώ ανά μεγαβατώρα από περίπου 80 πέρυσι τέτοια εποχή).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v