Το προφίλ και οι κόντρες της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση

Τα οικονομικά δεδομένα της European Navigation και της Elin που ελέγχει η οικογένεια. Η οικογενειακή διαμάχη των αδελφών Καρνέση και η κόντρα του Σπύρου Καρνέση με τον Μαρή Εμπειρίκο για τους Πεταλιούς.

Το προφίλ και οι κόντρες της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση

Η οικογένεια Καρνέση, που σήμερα πρωταγωνιστεί στο θρίλερ της Γλυφάδας με τέσσερις νεκρούς στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας European Navigation, έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τη δημοσιότητα, όχι μόνο για την επιχειρηματική της δραστηριότητα αλλά και για τις έριδες μεταξύ των μελών της.

Τα τελευταία χρόνια, δε, στο προσκήνιο βρίσκεται και η κόντρα μεταξύ της οικογένειας Καρνέση, και συγκεκριμένα του Σπύρου και του Μαρή Εμπειρίκου με μήλον της έριδος την εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί», η οποία διαχειρίζεται το φερώνυμο νησιωτικό συγκρότημα στον νότιο Ευβοϊκό.

Η European Navigation, ναυαρχίδα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Καρνέση, ιδρύθηκε το 1979. Ιστορικά, ο όμιλος έχει διαχειριστεί έναν μέσο στόλο περίπου 35 πλοίων, από δεξαμενόπλοια χημικών και VLCC μέχρι μεγάλα φορτηγά VLOC / Capesize. Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα έναν στόλο 10 πλοίων, ενώ έχει παραχωρήσει στην Elin, στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο Σπύρος Καρνέσης, τρία ακόμη πλοία τα οποία μεταφέρουν καύσιμα στα νησιά.

Τα κεντρικά γραφεία της European Navigation Inc. βρίσκονται στη Γλυφάδα, αλλά ο όμιλος διατηρεί επίσης γραφεία στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.

H Elin, βασικός μέτοχος στην οποία είναι ο Σπύρος Καρνέσης, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχει η Αντζελίκ Καρνέση, κόρη του Σπύρου Καρνέση.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου της Elin που ανήλθε το α’ εξάμηνο του 2023 ήταν €1,137 δισ. εκατ. έναντι €1,95 δισ. του α’ εξαμήνου του 2022, καταγράφοντας μείωση 42% λόγω της πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) κατά το α’ εξάμηνο του 2023 ήταν €6,26 εκατ.

Η οικογενειακή διαμάχη

Κατά τις πληροφορίες, τα τρία αδέλφια Καρνέση βρίσκονταν σε αντιδικία μεταξύ τους το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι αδελφές Δέσποινα και Μαρία Καρνέση (φωτ.) -καθώς και ο Αντώνης Βλασάκης, σύζυγος της Δέσποινας Καρνέση και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής-, έχουν στραφεί κατά του αδελφού τους, Σπύρου Καρνέση, κατηγορώντας τον για μεταφορά σε λογαριασμό δικής του εταιρείας ενός μεγάλου χρηματικού ποσού που μέχρι πρότινος βρισκόταν σε κοινούς λογαριασμούς της οικογένειας. Να σημειωθεί ότι η Μαρία Λαδά (Καρνέση) και ο Αντώνης Βλασάκης είναι τα θύματα της σημερινής επίθεσης στη ναυτιλιακή.

Η ναυμαχία των Πεταλιών

Εκτός, πάντως, από την οικογενειακή διαμάχη που μαίνεται, τα τελευταία χρόνια ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης βρίσκεται σε συνεχή δικαστική μάχη με τον Μαρή Εμπειρίκο για το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί», που διαχειρίζεται το νησιωτικό σύμπλεγμα, και οι δύο πλευρές έχουν από 50%.

Το τελευταίο επεισόδιο στην εν λόγω αντιδικία προστέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν καταχωρίστηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. η από 17/05/2021 αγωγή «του κ. Μαρή Εμπειρίκου κάτοικου, Παλαιού Φαλήρου Αττικής, κατά της ανωτέρω εταιρείας» που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (με ΓΑΚ 118780/2023 & Αριθμό Κατάθεσης Δικογράφου 2691/2023), σύμφωνα με την οποία αιτείται:

  • Να γίνει δεκτή η αγωγή στο σύνολό της.
  • Να ακυρωθεί η απόφαση που ελήφθη κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που έλαβε χώρα τη 10η Σεπτεμβρίου 2023, άλλως και επικουρικώς να αναγνωριστεί η ακυρότητα της αποφάσεώς της από 10/09/2023 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
  • Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι (δηλαδή τα μέλη της οικογένειας Καρνέση που βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας) για τις αιτίες που αναγράφονται στο ιστορικό της αγωγής να καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον το ποσό των 150.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
  • Να καταδικαστούν οι εναγόμενοι στη δικαστική δαπάνη και στην αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ενάγοντος.

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί» συμμετέχουν ο Σπύρος Καρνέσης και η Αντζελίκ Καρνέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v