Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΑΕΥ-Φυσικό Αέριο: Σε εκκρεμότητα το τιμολόγιο MAXI Home Fixed

Τα δεδομένα μετά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών. Τι υποστηρίζει η «Φυσικό Αέριο» για το τιμολόγιο MAXI Home Fixed, που άναψε φωτιές στην αγορά.

ΡΑΑΕΥ-Φυσικό Αέριο: Σε εκκρεμότητα το τιμολόγιο MAXI Home Fixed

Ανοιχτή εκκρεμότητα αποτελεί το ζήτημα με το τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο», το οποίο άνοιξε τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση σταθερών τιμολογίων 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ στελεχών της εταιρείας και εκπροσώπων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων πραγματοποιήθηκε χθες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις. Η διαδικασία συνεχίζεται και οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Από την πλευρά της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, υποστηρίχθηκε ότι σε καμία περίπτωση το τιμολόγιο MAXI Home Fixed δεν στρεφόταν ενάντια στις οδηγίες της ρυθμιστικής αρχής. Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν πως το συγκεκριμένο τιμολόγιο ξεκίνησε με στόχο να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή και το πέτυχε, σύμφωνα με τη θέση τους.

Πηγές της ΡΑΑΕΥ κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από πλευράς της Φυσικό Αέριο και για παραπλανητικές πρακτικές, καθώς το συγκεκριμένο τιμολόγιο και με αυτά τα χαρακτηριστικά παρουσιάστηκε πολύ μετά την έναρξη της νέας τιμολόγησης. Μένει, επομένως, να φανεί εάν στο τέλος θα επιβληθεί κάποιο πρόστιμο στην εταιρεία.

Πάντως, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο τιμολόγιο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως από τη στιγμή που έγινε η αρχή, δεν αποκλείεται να δούμε στη συνέχεια και άλλες αλλαγές στα τιμολόγια.

Το ειδικό τιμολόγιο μπορεί να είναι το «καταφύγιο» για αρκετά νοικοκυριά, εξαιτίας του ότι προσφέρεται σε πολύ χαμηλές τιμές, όμως δεν αποκλείεται αυτή η συνθήκη να αλλάξει σε μικρό χρονικό διάστημα, εφόσον παγιωθούν αυτές οι τιμές. Δηλαδή, να δούμε μετακινήσεις των πολιτών σε άλλα τιμολόγια, όπως τα σταθερά μικρότερης διάρκειας, τα οποία θα προσφέρονται σε χαμηλές τιμές. Αυτή είναι η εκτίμηση άλλωστε παραγόντων της αγοράς.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν θα μπορούν και τους επόμενους μήνες οι πάροχοι να αξιοποιήσουν την προθεσμιακή αγορά, με σκοπό να προσφέρουν χαμηλές τιμές σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στο φυσικό αέριο

Οι ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες διατηρούν σε πολύ χαμηλό επίπεδο τη ζήτηση ενέργειας. Αυτή η συνθήκη συνεχίζεται τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται χαμηλές τιμές στον χρηματιστηριακό κόμβο TTF (Ολλανδία).

Παράλληλα, η αυξημένη αποθηκευτική ικανότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο αντιστάθμισε τις ανησυχίες σε σχέση με την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αυτή τη στιγμή, τα προθεσμιακά συμβόλαια διαπραγματεύονται με τιμές περίπου στα 26 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας διατηρείται κάτω από τα 90 ευρώ και αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες μέρες, τότε θα δούμε ακόμα πιο χαμηλές τιμές να προσφέρονται από τους παρόχους ενέργειας για τον μήνα Μάρτιο. Βασικός λόγος που παρατηρούνται αυτές οι τιμές είναι μεταξύ άλλων και η μεγάλη συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Αποκλιμάκωση στις τιμές αναμένεται και μετά την κατάργηση της ειδικής εισφοράς στο φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v