Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνεται για... μετακόμιση ένας στους τρεις Ελληνες

Παρότι το 80% των Ελλήνων είναι ιδιοκτήτες, πολλοί δηλώνουν ότι θα αλλάξουν σπίτι ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώνουν ενοίκιο. Η τάση συγκατοίκησης και οι περιοχές ενδιαφέροντος.

Ψάχνεται για... μετακόμιση ένας στους τρεις Ελληνες

Στη δραστήρια αγορά κατοικιών στην Ελλάδα, πάνω από το 1/3 (36,6%) των Ελλήνων ερωτηθέντων στο πλαίσιο έρευνας αναμένουν ότι θα μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι επιλογές τους κατευθύνονται ξεκάθαρα σε αστικές κατοικίες. Είτε προβούν σε αγορά είτε σε ενοικίαση, πάνω από το 60% αυτών των υποψηφίων για μετακόμιση στρέφουν το βλέμμα τους σε αστικά διαμερίσματα, σύμφωνα με έκθεση της RE/MAX Ευρώπης.

Το 1/4 αυτών που αναμένουν ότι θα μετακομίσουν παρακινούνται από οικονομικούς παράγοντες, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της Ευρώπης. Σ’ αυτή την κατηγορία, περίπου το 8% αναζητά περισσότερο οικονομικές περιοχές, ενώ περισσότερο από το 6% στοχεύει να μειώσει τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης. Την ίδια στιγμή, το 26% αναζητά μεγαλύτερα ακίνητα και το 1/4 στρέφεται σε περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια, που μπορούν να τους προσφέρουν άλλες περιοχές.

Παραδόξως, αν και το 80% των Ελλήνων είναι ήδη ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αυτοί που ψάχνουν να μετακομίσουν λένε ότι είναι πιθανόν να ενοικιάσουν το επόμενο ακίνητό τους. Πάνω από το 31% αναζητά μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ μόνο το 11% εξετάζει μικρότερες περιόδους ενοικίασης. Το ¼ των υποψήφιων αγοραστών σκέφτεται ακίνητα με προτίμηση σε αστικές περιοχές ή περιοχές των προαστίων. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων σε φίλους και μέλη της οικογένειας αποτελεί το κίνητρο για σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες ερωτηθέντες, που σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο.

Η συγκατοίκηση σημειώνει ανοδική πορεία στην Ελλάδα, λόγω των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την κοινή διαβίωση. Αυτό που δελεάζει περισσότερο τους Έλληνες στην επιλογή της συγκατοίκησης είναι η αποδοτικότερη οικονομικά, από κοινού πρόσβαση σε ανέσεις (26,7%) και το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης (22,7%). Επιπλέον, το 20% περίπου των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας στρέφονται σ’ αυτή την ιδέα για την ευελιξία του, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να μοιράσουν τον χρόνο τους σε περισσότερες τοποθεσίες.

Η συγκυριότητα προσέλκυσε επίσης σημαντική προσοχή, με το 67% των Ελλήνων να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους σε αυτή την κοινή πορεία προς την ιδιοκτησία. Για πολλούς, αποτελεί τον τρόπο ώστε να επιμερίζονται τα έξοδα συντήρησης (30,1%) και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ακίνητα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οικονομικά δυσπρόσιτα (24,9%).

Στο μεταξύ, για λιγότερους από το ¼ των ερωτηθέντων (24,4%), η συνιδιοκτησία προσφέρει έναν ελκυστικό τρόπο να εξασφαλίσει κανείς μια δεύτερη ή εξοχική κατοικία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v