Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία σενάρια για τις αλλαγές στην Golden Visa

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου κλιμάκωση με «σκαλοπάτια» από 250.000 στις 400.000 και 800.000 ευρώ. Ειδική μέριμνα για διατηρητέα, προβληματισμός για Airbnb.

Τα τρία σενάρια για τις αλλαγές στην Golden Visa

Tρία διαφορετικά σενάρια με κοινό παρονομαστή την εφαρμογή χαμηλού ορίου αγοράς διατηρητέων ακινήτων βρίσκονται στο τραπέζι του ΥΠΕΘΟ και της κυβέρνησης, αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στη Golden Visa.

Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος εναλλακτικά σενάρια αύξησης των ορίων ακόμα και στις 800.000 ευρώ, με την ταυτόχρονη καθιέρωση ενός ή δύο ακόμα χαμηλότερων ορίων επένδυσης που θα δίνουν διαβατήριο για την Golden Visa.

Τα σενάρια προβλέπουν καθιέρωση νέων ορίων 250.000-400.000 και 800.000 ευρώ, ή εναλλακτικά 250.000 και 800.000 ευρώ, με την τρίτη εκδοχή να ανεβάζει τα όρια στις 400.000 και 800.000 ευρώ. Το όριο των 800.000 ευρώ αφορά σε όλες τις περιπτώσεις τις «κορεσμένες» περιοχές, αλλά πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, το οικονομικό επιτελείο θέλει να μετρήσει όλες τις επιπτώσεις ενός μέτρου που αφενός πιέζει ανοδικά τις τιμές ενοικίων και ακινήτων αλλά ταυτόχρονα εισφέρει δισεκατομμύρια ξένων στην ελληνική οικονομία.

Η προαναγγελία δραστικής αύξησης του ορίου επένδυσης ακόμα και στις 800.000 ευρώ πάντως έχει φέρει αναστάτωση και «γκρίνια» στην αγορά, με τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας να εκδηλώνει ανησυχία ότι «υπό το βάρος μιας αναίτιας κοινωνικής πίεσης, θα ληφθούν λανθασμένες και βεβιασμένες αποφάσεις εις βάρος της ελληνικής οικονομίας». Ο ΣΑΕΕ προτείνει μάλιστα την εκπόνηση μελέτης πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Πρόθεση του ΥΠΕΘΟ είναι πάντως η τροπολογία με τις τελικές αλλαγές στην Golden Visa να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου.

Η αγορά σήμερα

Μετά τις αλλαγές το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα σήμερα είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες, με την απόκτηση της Χρυσής Βίζας να κοστίζει στις φθηνές περιοχές 250.000 ευρώ και στις ακριβές 500.000 ευρώ.

Το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στο Νότιο Τομέα, αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού.

Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής καθώς και στην υπόλοιπη χώρα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ, το οποίο, όπως και των 500.000 ευρώ είναι ανά ακίνητο. Δεν μπορεί δηλαδή η Χρυσή Βίζα να αποκτηθεί με συνολικές επενδύσεις 500.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ αντίστοιχα, με πολλαπλές αγορές ακινήτων.

«Κόφτης» στα Airbnb

Με πολύ μεγάλη προσοχή θα εξεταστούν και οι σχεδιαζόμενοι περιορισμοί βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων που θα αποκτηθούν με Golden Visa, καθώς το ζητούμενο είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση.

Στο συγκεκριμένο θέμα, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας, σε επιστολή που απέστειλε στον Κωστή Χατζηδάκη, «θεωρεί ότι οποιαδήποτε δέσμευση στη διαχείριση του ακινήτου δεν είναι καταρχήν θετική. Επιπλέον, αν εφαρμοστεί, θα πρέπει να συνοδευθεί από όριο ως προς το ύψος του ενοικίου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθεί στην πράξη μια τέτοια δέσμευση ακόμη και αν κριθεί ότι δεν θα οδηγήσει σε απώλεια μεγάλου αριθμού δυνητικών αγοραστών».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v