Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT Alphaville: H «φτωχή» Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007. Στο ίδιο διάστημα, η οικονομία της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 17%. Τελευταίοι στην ευρωζώνη σε βιωτικό επίπεδο.

FT Alphaville: H «φτωχή» Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, έχει όμως γίνει και η φτωχότερη, επισημαίνει η στήλη Alphaville των Financial Τimes.

Σημειώνει την αναβάθμιση του outlook από την S&P αλλά και τα στοιχεία της Eurostat τη Δευτέρα, που έδειξαν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 162% το 2023. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2% το 2023, ξεπερνώντας τη συρρίκνωση 0,3% στη Γερμανία.

Η πρόσφατη ανάκαμψη, όμως, έχει ανεβάσει ελαφρά το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια -και όχι αρκετά για να την απομακρύνει από την τελευταία θέση στην ευρωζώνη.

Αυτό είναι ένα σχετικά νέο στοιχείο για την Ελλάδα, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της ΕΕ μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό επίπεδο να αυξάνεται περισσότερο από αυτό της Ελλάδας, αφήνοντάς την να κατατάσσεται ως η δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία, που δεν είναι στην ευρωζώνη.

Το «γιατί» κρύβεται στη 10ετή κρίση και τη λιτότητα που επιβλήθηκε. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30%. Το 2016, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24% από το 2007, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20% και οι επενδύσεις βυθίστηκαν κατά 65%. Την ίδια περίοδο, η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, το λιανικό εμπόριο και η επαγγελματική δραστηριότητα συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Η ανεργία εκτοξεύτηκε στο ιστορικό υψηλό σχεδόν 30%.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007 -παρά την ισχυρή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία- ενώ η οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%.

Στην τελευταία έκθεσή του για τη χώρα, το ΔΝΤ ανέφερε επίσης την κλιματική αλλαγή ως κίνδυνο -καθώς το 90% της τουριστικής υποδομής της χώρας και το 80% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων βρίσκονται σε περιοχές που εκτίθενται σε υψηλούς κλιματικούς κινδύνους- και τα ολοένα πιο θλιβερά δημογραφικά στοιχεία. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε χαμηλό εννέα δεκαετιών το 2022, επιδεινώνοντας τη γήρανση του πληθυσμού και συρρικνώνοντας τον πληθυσμό της καθώς πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο.

Συνολικά, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να πανηγυρίζεται, αλλά πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο μιας αξιοσημείωτης οικονομικής κρίσης που την άφησε σε μια τρύπα από την οποία μπορεί να χρειαστεί μια γενιά για να βγει, καταλήγει το Alphaville.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v