Παπαλεξόπουλος-Μυτιληναίος: SOS για την Ευρώπη, δομικό το πρόβλημα

Ενα ευρωπαϊκό μοντέλο που δεν λειτουργεί περιέγραψαν οι δυο επιχειρηματίες σε εκδήλωση του ΣΕΒ. Το βουνό της γραφειοκρατίας, το «Brussels Βubble» και το προσπέρασμα από ΗΠΑ, Ασία. Μυτιληναίος: Η χειρότερη Κομισιόν της ιστορίας.

Παπαλεξόπουλος-Μυτιληναίος: SOS για την Ευρώπη, δομικό το πρόβλημα

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, αλλά σ' έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα πασχίζει να βρει κατεύθυνση, τόνισε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος συζητώντας με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο με αφορμή τις ευρωεκλογές, σε εκδήλωση του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Εχουμε πολλές ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, μακροχρόνια απώλεια ανταγωνιστικότητας και ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από τον υπόλοιπο κόσμο. Μοιάζει να έχει χάσει τις ελπίδες να είναι τεχνολογικά στην κορυφή του κόσμου και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά».

Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «Προϋπόθεση για ισχυρή Ευρώπη είναι η ανάπτυξη».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς σημείωσε ότι πηγαίνει κάθε μήνα στις Βρυξέλλες, ως πρόεδρος της Eurometaux, αλλά βρίσκει «ώτα μη ακουόντων». «Ο τρόπος που είναι δομημένη η ΕΕ ήταν καλός για τη Λισαβόνα του 2007. Είμαστε στο 2024 και έχουμε μια Κομισιόν που δεν έχει καμία λογοδοσία, μια ενιαία αγορά που αποσυντίθεται. Οι χώρες βλέποντας ότι δεν ανταποκρίνεται το σύστημα κάνουν ό,τι θέλουν», επισήμανε.

Αντίρροπες δυνάμεις

Όταν ο υπόλοιπος κόσμος έχει ξεκάθαρες βιομηχανικές πολιτικές που απροκάλυπτα βάλλουν κατά του ελεύθερου εμπορίου, τίθεται το ερώτημα: τι κάνει η Ευρώπη, υπερασπίζεται τη σωστή αρχή ή κοιτά να μην χάσει τη δική της βιομηχανία; Και πώς το κάνει ώστε να μην έχουμε εντός Ευρώπης κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς; αναρωτήθηκε ο Δημ. Παπαλεξόπουλος.

«Η Ευρώπη σε πολλούς κλάδους δεν έχει ομίλους αρκετά ισχυρούς ώστε να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Είμαστε διατεθειμένοι να πούμε ότι θα κοιτάξουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο διεθνές περιβάλλον;»

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς ρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν greenfield investments και κατέγραψε προβλήματα όπως το red tape, η γραφειοκρατία και οι επιδοτήσεις. «Στην Ευρώπη όλα είναι politics και διαιωνίζεται ένα Brussels Βubble που αμείβονται πλουσιοπάροχα ασχολούμενοι με κάποια πράγματα. Το πρόβλημα είναι δομικό».

Αμφότεροι οι επιχειρηματίες επεσήμαναν το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Τόνισαν ότι χρειάζεται ένα σοκ. «Εχει δημιουργηθεί μια νοοτροπία "αστυνομικού" εντός της Ευρώπης, ενώ η σωστή φιλοσοφία είναι να βοηθηθούν οι εταιρείες να βελτιωθούν».

Η ενέργεια

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς αναφέρθηκε στο θέμα της ενέργειας. Γιατί η Ευρώπη είναι δομικά ακριβή στην ενέργεια; αναρωτήθηκε. «Βρήκαμε ίδιους πόρους, έχουμε άφθονο ήλιο και ανέμους στην Ευρώπη. Μπορούμε να έχουμε αυτονομία στην ενέργεια; Η απάντηση είναι όχι».

«Φύγαμε από τη Ρωσία (σ.σ. φυσικό αέριο) και έχουμε πάει στη Νορβηγία. Πάλι εξαρτημένοι είμαστε».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα θύμισε ότι οι διαχειριστές σβήνουν μονάδες γιατί δεν έχουν τι να κάνουν την ενέργεια που παράγεται. «Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν δίκτυα για να τη μεταφέρουν».

«Δεν γίνεται συζήτηση»

Οι συζητήσεις στην Ευρώπη σε όλες τις χώρες ενόψει ευρωεκλογών είναι επί εθνικών θεμάτων και μάλιστα μικροπολιτικών, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, ενώ ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος θύμισε ότι η Ευρώπη χτίστηκε στη λογική ότι κάθε γενιά θα ζει καλύτερα. Αυτό το «κοινωνικό συμβόλαιο» δεν ισχύει πλέον.

«Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν βλέπει την πρόοδο και γι’ αυτό πολύς κόσμος κινείται στα άκρα, στη λογική "δεν ξέρω τι θέλω αλλά αυτά που κάνετε δεν αρκούν". Πρέπει να πείσουμε ότι το σύστημα σηκώνει "μερεμέτι" και μπορεί να βελτιωθεί, δεν πρέπει να γκρεμιστεί».

Η χειρότερη Κομισιόν στην ιστορία

Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν για να φέρουν ανάπτυξη, επεσήμανε Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ενώ ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς επισήμανε ότι υπάρχει «λειψανδρία» στην Ευρώπη. «Θα ήταν σημαντικό να αναλάβει ρόλο ο Μάριο Ντράγκι».

Πρόκειται για τη χειρότερη Επιτροπή που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη, κατήγγειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς. «Είχαν ως μοναδικό θέμα την πράσινη μετάβαση, αλλά τα έκανα μαντάρα. Στο νέο πρόγραμμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρώτο θέμα είναι η άμυνα και δεύτερο η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Όλα τα αντίθετα δηλαδή».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έδωσε έναν ελαφρά πιο αισιόδοξο τόνο. «Πριν τρία χρόνια είχα την αίσθηση ότι κανείς στις Βρυξέλλες δεν καταλάβαινε τι λέγαμε, τώρα άρχισαν να το κατανοούν». Επεσήμανε δε ότι η εξουσία της Κομισιόν είναι αρκετά περιορισμένη, γιατί «υπάρχουν 27 ηγέτες με το δικό τους μπαϊράκι».

Η άμυνα

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ευρώπη έχει μόνο μικρό προϋπολογισμό για την άμυνα, είναι ότι είναι και κατακερματισμένος. Είμαστε στο πουθενά», επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. «Είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το αν θε έχει η Ευρώπη ενιαία αμυντική πολιτική τα επόμενα 15 χρόνια».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς επεσήμανε ότι η κοινή γνώμη δεν έχει συνηθίσει σε τεράστιες αμυντικές δαπάνες, γιατί «θα πρέπει να πάρεις λεφτά από την υγεία και άλλους τομείς. Οι Ευρωπαίοι είχαν αφήσει το θέμα στις ΗΠΑ, με τον ίδιο τρόπο που αφήσαν την ενέργεια στη Ρωσία».

Ποιος έχει αμυντική βιομηχανία αιχμής; αναρωτήθηκε. «Για πολλά χρόνια όσα λεφτά και να ξοδέψουμε θα πηγαίνουν σε αγορές όπλων από τις ΗΠΑ».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς έκανε ειδική αναφορά και στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, που αφέθηκε στην τύχη της για δεκαετίες. «Σήμερα θα μπορούσε να βγάζει πάρα πολλά λεφτά και αντ’ αυτού ξοδεύουμε τεράστιους πόρους για αγορές φρεγατών και αεροσκαφών από το εξωτερικό. Για τις φρεγάτες η ελληνική συμμετοχή είναι 1%», είπε.

Η dream team της Κομισιόν

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς σημείωσε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το ευρωκοινοβούλιο. «Είναι λάθος να γίνεται εκλογή με σταυρό. Πρέπει να είναι κοινοβούλιο των "αρίστων", όχι των "δημοφιλέστερων", για τους τελευταίους υπάρχουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια».

«Παρόμοια και η Κομισιόν. Το παιχνίδι μετά τις ευρωεκλογές για τις θέσεις είναι ένα νταραβέρι που ξεκινά μήνες πριν, σε στυλ "υποστήριξέ με εκεί, να βάλω τον δικό μου" κ.τλ.».

«Δεν υπάρχει λογοδοσία, δίνουν λόγο μόνο στον Θεό», σχολίασε για τη λογική που λειτουργεί η Κομισιόν. Στάθηκε δε και στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο. «Είναι άνθρωποι που είδαν από κοντά αυτά που συζητάμε και είδαν ότι δεν περπατάει. Αυτοί (στις Βρυξέλλες) είναι όλοι για δρόμο, σκέφτονται».

Ο Ελληνας ψηφοφόρος

Οι δυο επιχειρηματίες ρωτήθηκαν τι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι ψηφοφόροι όταν πάνε στην κάλπη. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς υποστήριξε ότι πρέπει να υποστηριχθεί ένα κόμμα που έχει καθαρή άποψη για την Ευρώπη, «που έχει μια πολιτική».

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Για μια μικρή χώρα το ότι ανήκουμε στον πυρήνα της είναι τρομερό πλεονέκτημα».

Οι ευκαιρίες

«Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευτεί. Στην ενέργεια υπάρχει σε μεγάλο βάθος χρόνου μεγάλη δυνατότητα να γίνουμε ανεξάρτητοι και καθαροί εξαγωγείς ενέργειας. Υπάρχει, όμως, κόστος που πρέπει να αναληφθεί νωρίς», επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Η χώρα έχει ανθρώπινο δυναμικό με δυνατότητες και όραμα, συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς. «Τα καλύτερά μας στελέχη είναι στην Ελλάδα και είναι Ελληνες». Συμπλήρωσε, όμως, ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα σε μια πολύ δύσκολη πλευρά της Ευρώπης. Αναφερόμενος και στη γεωπολιτική κατάσταση, τόνισε ότι η Ευρώπη για την Ελλάδα είναι το «σπίτι της». «Αλίμονό μας αν συμβεί κάτι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν διανοούμαι Ελλάδα δραχμής και Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Εκεί τα θέματα θα ήταν άλλου είδους, θα ήταν εθνικά».

Η εικόνα για την Ελλάδα

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό μετά την κρίση. Εχει βελτιωθεί πολύ, είπε, «αλλά όχι τόσο ώστε να έρθουν greenfield investments. Η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση είναι τα δύο σοβαρότερα προβλήματα».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς συμπλήρωσε ότι μπορεί να υπάρχει μια χρηματιστηριακή-οικονομική ευφορία, «μην μπερδευόμαστε ότι αυτό είναι μια συνολική ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η κυβέρνηση μάζεψε τα δημόσια οικονομικά, οπότε οι μεγάλοι παίκτες των κεφαλαίων αισθάνονται ασφάλεια στην Ελλάδα. Είναι, όμως hedge funds, δεν είναι long term funds. Αυτό για να αλλάξει θέλει χρόνο».

Η κατακλείδα

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς δήλωσε ότι πιστεύει στην Ελλάδα περισσότερο από την Ευρώπη. «Εχει πάρει μαθήματα, έχει μέλλον, πολλά άλλαξαν προς το καλύτερο. Αντίθετα, στην Ευρώπη βλέπουμε μια Γερμανία πολύ χειρότερη, μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ολλανδία κ.τλ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ποτέ ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, με αυτή πορευόμαστε».

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην Ασία και τις ΗΠΑ. «Τα πράγματα στην Ευρώπη θα χειροτερεύσουν πριν βελτιωθούν, αλλά μπορούμε σε βάθος χρόνου να ανακάμψουμε. Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα που ωρίμασε έχει να κάνει πολλά, να πάει πολύ καλύτερα. Υπάρχουν δυο εμπόδια: το 2027 θα τελειώσουν τα πολλά ευρωπαϊκά λεφτά και το 2032 θα αρχίσουμε να πληρώνουμε δάνεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v