Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε την περασμένη εβδομάδα το νέο, αναβαθμισμένο ψηφιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, το Εργάνη ΙΙ, που αναμένεται να οδηγήσει στην κατάργηση συγκεκριμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις.
Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης των εργαζόμενων και αποτελεί, παράλληλα, τη βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική χρήση νέων μορφών απασχόλησης που θεσμοθετήθηκαν με τον εργασιακό νόμο Γεωργιάδη, το καλοκαίρι του 2023.
Πρόκειται για εργασιακές σχέσεις που μέσω του Εργάνη Ι δεν προβλεπόταν η εφαρμογή τους, όπως οι συμβάσεις κατά παραγγελία μέσω των οποίων ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να καλέσει τον εργαζόμενο να παρέχει τις υπηρεσίες του (εφόσον παραστεί σχετική ανάγκη). Και ο εργαζόμενος υποχρεούται να αποδεχτεί την απασχόλησή του αυτή.
Στις συγκεκριμένες συμβάσεις δεν υφίσταται σταθερό ωράριο. Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι στην περίπτωση σύμβασης που ο χρόνος εργασίας του εργαζόμενου είναι εξ ολοκλήρου ή ως επί το πλείστον μη προβλέψιμος, ο εργοδότης πρέπει να δηλώνει στο Εργάνη ΙΙ ως καθεστώς απασχόλησης «κατά παραγγελία απασχόληση» καθώς και τα εξής:
- Το σύνολο των μηνιαίων συμφωνημένων ωρών απασχόλησης.
- Τις ημέρες και ώρες αναφοράς εντός των οποίων δύναται να παρασχεθεί η συμφωνηθείσα εργασία. Ως τέτοιες νοούνται χρονικές περίοδοι σε συγκεκριμένες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εκτελεστεί η εργασία με αίτημα του εργοδότη.
- Τον αριθμό των εγγυημένων αμειβόμενων ωρών ανά μήνα, που δεν μπορεί να υπολείπεται του ενός τετάρτου (¼) των συνολικά συμφωνημένων.
- Την αμοιβή που καταβάλλεται για τις εγγυημένες αμειβόμενες ώρες και την αμοιβή που καταβάλλεται για την εργασία που πραγματοποιείται επιπροσθέτως ή πέραν των εγγυημένων αυτών ωρών -εφόσον έχει συμφωνηθεί ανώτερη αμοιβή.
- Την ελάχιστη περίοδο εντός της οποίας ο εργοδότης οφείλει να ειδοποιήσει τον εργαζόμενο πριν από την ανάθεση εργασίας και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 24 ωρών. Εκτός, βέβαια, κι αν συντρέχουν περιπτώσεις που δικαιολογούν αντικειμενικά μικρότερο χρόνο προειδοποίησης.
- Την προθεσμία εντός της οποίας ο εργοδότης δικαιούται να ακυρώσει την ανάθεση εργασίας.
Αντίστοιχες υποχρεώσεις υπάρχουν και στην περίπτωση της «δοκιμαστικής περιόδου», το διάστημα έξι μηνών που θεσμοθετήθηκε και στο οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται δοκιμαστικά και το οποίο πρέπει να αναγράφεται στη σύμβαση εργασίας που δημοσιοποιείται στο Εργάνη ΙΙ, καθώς και στην παράλληλη απασχόληση, το καθεστώς κατά το οποίο ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει πλήρες οκτάωρο σε έναν εργοδότη και στη συνέχεια, έως πέντε επιπλέον ώρες, σε άλλον εργοδότη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και εκεί θα γίνεται έλεγχος από το Εργάνη ΙΙ, ο εργαζόμενος να έχει 11άωρη ημερήσια ανάπαυση, αλλά και να μην εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα (ανώτατο όριο οι έξι μέρες).
Το Εργάνη ΙΙ στοχεύει στον περιορισμό του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων καταργώντας μια σειρά από υποχρεωτικά έντυπα (όπως τα Ε4 και Ε9). Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για το ύψος του μισθού τους, τον χρόνο εργασίας τους και τις αλλαγές στα ωράριά τους.
Αλλά και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα γνωρίζουν μέσω του νέου ψηφιακού εργαλείου την πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας στη χώρα, ανά μήνα, το ύψος των αμοιβών, το εάν καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές κα τον χρόνο απασχόλησης. Αναλυτικά, οι βασικότερες αλλαγές που επιφέρει το Εργάνη ΙΙ είναι οι εξής:
- Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εντύπων, όπως είναι ο Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού (Ε4) και η μερική απασχόληση (Ε9).
- Τίθενται σε πλήρη εφαρμογή μια σειρά από θεσμοθετημένες διατάξεις (ν.5053/23), που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Αυτές είναι η δοκιμαστική περίοδος, η κατά παραγγελία απασχόληση και η παράλληλη απασχόληση.
- Παρέχεται η ενιαία διαδικασία παρακολούθησης όλων των τύπων εργασιακών σχέσεων και των μεταβολών τους.
- Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαχείρισης διαδικασιών χωρίς φυσική παρουσία.
- Προσφέρονται νέες δυνατότητες τροποποίησης υποβληθεισών δηλώσεων. Θα μπορούν, για παράδειγμα, εφεξής τα λογιστικά γραφεία να υποβάλλουν ακόμα και εκπρόθεσμα, ορισμένα έντυπα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το Εργάνη ΙΙ θα παραμείνει σε δοκιμαστικό περιβάλλον, ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν οι επιχειρήσεις την ευκαιρία να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα αλλά και να είναι δυνατή η ομαλή μετάβαση σε αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται στο νέο σύστημα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://trialv2eservices.yeka.gr, αξιοποιώντας τους υφιστάμενους κωδικούς που έχουν έως σήμερα για το Εργάνη Ι. Επίσης, δεν έχει καμία διοικητική ισχύ οποιαδήποτε ενέργεια κι εάν προβούν οι χρήστες, σε αυτό το δοκιμαστικό περιβάλλον του Εργάνη ΙΙ.
Μέχρι το νέο σύστημα να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να αξιοποιούν το Εργάνη Ι.