Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον… κατάλληλο χρόνο πάνε οι έρευνες για το καλώδιο του GSI

Σαφείς ενδείξεις ότι οι έρευνες για το καλώδιο μετατίθενται για το απώτερο(;) μέλλον. Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη από τους Δελφούς και το ΚΥΣΕΑ της περασμένης Τρίτης. Οι πρόσφατες διαρροές του ΥΠΕΞ για επανέναρξη των εργασιών και «επιχείρηση επιστροφής στην Κάσο».

Στον… κατάλληλο χρόνο πάνε οι έρευνες για το καλώδιο του GSI

Την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα του καλωδίου Ελλάδας - Κύπρου μαρτυρούν οι δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι το έργο θα προχωρήσει στον κατάλληλο χρόνο και ενώ λίγες ημέρες πριν, το ίδιο το ΥΠΕΞ διέρρεε σε σοβαρά μέσα ότι η «επιχείρηση επιστροφής στην Κάσο» είναι ζήτημα ημερών και πάντως θα γίνει εντός του Απριλίου.

«Το έργο θα προχωρήσει σε χρόνο ο οποίος είναι ο κατάλληλος», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και από το φόρουμ των Δελφών («θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και στον χρόνο που πρέπει»), ενισχύοντας τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να κάνει πίσω, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Είχε προηγηθεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης (άτυπο ΚΥΣΕΑ), όπου εξετάστηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο ενδεχόμενα: Είτε να προηγηθεί η κατάθεση στην Κομισιόν του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και να ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω οι έρευνες για το καλώδιο, είτε το αντίθετο. Στην περίπτωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού, η Ελλάδα, που δεν το έχει καταθέσει ακόμη, καθώς η Τουρκία αντιδρά και επαναφέρει με την ευκαιρία τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την προθεσμία για συμμόρφωση να εκπνέει στα τέλη Απριλίου.

Εξίσου σοβαρό θέμα όμως είναι και το καλώδιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σύσκεψη δεν φαίνεται να προέκρινε την επιλογή της συνέχισης των ερευνών, με την τελική απόφαση για το τι θα επιλεγεί να βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού.

Την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, που προκειμένου να μη δώσει την εντύπωση υποχώρησης από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, επικαλείται τη σημασία του χρονισμού και κάνει στην ουσία λόγο για ένα νέο «προγραμματισμό» ως προς τις έρευνες, μαρτυρά και η γενικότερη αλλαγή ύφους του κ. Γεραπετρίτη.

Τη θέση της βεβαιότητας ότι «το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με βάση τον προγραμματισμό», όπως είχε απαντήσει ο ΥΠΕΞ τον Μάρτιο μετά την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, έδωσε χθες το «η αίσθηση και η προσδοκία μου είναι να συνεχιστεί κανονικά το έργο». Ως δήλωση παραπέμπει περισσότερο σε επιθυμία παρά σε σιγουριά ότι η πόντιση του καλωδίου θα τρέξει και θα υλοποιηθεί βάσει του σχεδιασμού.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν δείχνει καθόλου σίγουρη πως αν επανεκκινήσουν άμεσα οι έρευνες, όπως η ίδια διέρρεε, θα αποφευχθεί μια κρίση με την Τουρκία, ζυγίζοντας ίσως, όπως σχολίασε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) Κ. Φίλης και την αναφορά Τραμπ, κατά την προ ημερών συνάντηση με τον Νετανιάχου, ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν και τον συμπαθεί ιδιαίτερα.

Το ερώτημα ωστόσο είναι, αφού το Μαξίμου αμφιταλαντεύεται στο θέμα των ερευνών και ανησυχεί ότι η επανέναρξή τους θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση με την Τουρκία σε μια στιγμή που το διεθνές περιβάλλον δεν είναι καθόλου ευνοϊκό, για ποιο λόγο το ΥΠΕΞ διέρρεε τις προηγούμενες εβδομάδες ότι είναι θέμα ημερών η επαννεκίνησή τους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Σε ένα αμιγώς γεωπολιτικό θέμα, όπως το καλώδιο, το οποίο παρακολουθούν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες (Ισραήλ, ΗΠΑ, Ευρώπη), είτε προχωράς με αποφασιστικότητα στην έκδοση Navtex στηρίζοντας την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ερευνών, όπως σχολιάζουν αναλυτές, είτε, εφόσον δεν είσαι σίγουρος, αποφεύγεις τις διαρροές, αφού τυχόν υπαναχώρηση, όπως τώρα, δεν «μαζεύεται».

Στη σφαίρα της μυθοπλασίας άλλωστε, όπως λένε αναλυτές, εντάσσονται και οι διαρροές του τελευταίου διαστήματος, που με δόση υπερβολής έκαναν λόγο για τον ρόλο που μπορεί να παίξει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» (βρίσκεται για κοινές ελληνο-γαλλικές ασκήσεις στα νότια της Κρήτης), όπως και το Ισραήλ.

Οι απειλές από Τουρκία, η συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου και το κακό σενάριο

Συνοψίζοντας, η υπαναχώρηση στην υπόθεση του καλωδίου δείχνει πόσο πολύ έχει παγιδευτεί η κυβέρνηση στην πολιτική των «ήρεμων νερών» και του κατευνασμού και δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα που χθες ο κ. Γεραπετρίτης δήλωνε από τους Δελφούς ότι οι έρευνες για το καλώδιο θα επαναληφθούν στον κατάλληλο χρόνο, πηγές του τουρκικού υπ. Άμυνας κατηγορούσαν την Ελλάδα και την Κύπρο για «μαξιμαλιστικές επιδιώξεις» σχετικά με το GSI. Και επαναλάμβαναν το γνωστό αφήγημα ότι έργα που αφορούν περιοχές τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας (με βάση δηλαδή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο) δεν μπορεί να γίνουν χωρίς τη συναίνεση της Αγκυρας, αν πρώτα δεν ερωτηθεί και δεν δώσει άδεια για να συνεχιστεί η επιχείρηση.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ελληνική πλευρά, παρότι η ίδια διέρρεε πόσο πολύ ποντάρει στον ρόλο του Ισραήλ, φαίνεται ότι κράτησε από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου μόνο τους επαίνους του Αμερικανού προέδρου για τον Ερντογάν, αγνοώντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός περιέγραψε για πρώτη φορά δημόσια στο οβάλ γραφείο την Τουρκία ως εχθρό της χώρας του.

«Αν οδηγηθούμε σε οριστική ακύρωση του εγχειρήματος, θα πρόκειται για μια ήττα στρατηγικών διαστάσεων για τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Φίλης, χαρακτηρίζοντας «επικοινωνιακό φάουλ» τις διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας ότι ξεκινούν οι εργασίες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω, προκειμένου να σταθμίσει όλα τα δεδομένα σε σχέση με το Ισραήλ, τη Γαλλία, την ΕΕ και την Κύπρο.

Στην περίπτωση πάντως οριστικού ναυαγίου του έργου, όχι μόνο θα είναι σαν να αναγνωρίζεται de facto το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά ακριβώς επειδή η Τουρκία υποστηρίζει ότι για εργασίες όπως η πόντιση καλωδίων, η Αθήνα πρέπει πρώτα να ζητά την άδεια της Αγκυρας, θα ενισχυθούν και οι τουρκικές αξιώσεις και θα τεθούν σε κίνδυνο ακόμη και οι διασυνδέσεις στο Αν. Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα με το ηπειρωτικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v