Πληρώνονται οι πρώτοι άνεργοι με το νέο αλγοριθμικό επίδομα

Πώς έγινε η επιλογή. Τι προβλέπεται για τη συνέχεια, όταν το πρόγραμμα από πιλοτικό γίνει καθολικό. Ποια είναι η σημαντική παράπλευρη… ωφέλεια για τους άνεργους. Τι πρέπει να προσέξουν.

Πληρώνονται οι πρώτοι άνεργοι με το νέο αλγοριθμικό επίδομα

Ξεκινούν οι πληρωμές του νέου επιδόματος ανεργίας, καθώς από τους περίπου 3.000 ανέργους που εντάχθηκαν στην τυχαία κλήρωση που διενεργείται μέσω αλγόριθμου, ήδη επιλέχθηκαν περίπου 2.300.

Βασικό κριτήριο για την προεπιλογή των δικαιούχων μέσω του αλγορίθμου είναι το ποσό που τελικά θα καταβάλλεται να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το ποσό που θα λάμβαναν οι δικαιούχοι - άνεργοι με το υφιστάμενο σύστημα επιδότησης.

Στην οριστική, βέβαια, εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού αλλά και καταβολής του επιδόματος ανεργίας, οι δικαιούχοι ενδέχεται να λαμβάνουν και ποσό σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό (ανέρχεται σε 540,32 ευρώ μηνιαίως από την 1η Απριλίου 2025) αφού η νέα παροχή διασυνδέεται με τον εργασιακό βίο και τις αποδοχές του κάθε δικαιούχου.

Στην πράξη, όταν το πρόγραμμα από πιλοτικό γίνει καθολικό, με ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις βάσει των συμπερασμάτων που θα προκύψουν, το ύψος του μεταβλητού μέρους της επιδότησης θα αυξάνεται για όσους έχουν εργαστεί τουλάχιστον 4 χρόνια, ενισχύοντας τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της ασφάλισης κατά της ανεργίας.

Το πλαφόν για το νέο επίδομα έχει οριστεί στα 1.295 ευρώ, εφόσον ο άνεργος έχει πολλά χρόνια ασφάλισης και αυξημένες αποδοχές. Όσο λιγότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης, χαμηλότεροι οι μισθοί και συχνότερες οι περίοδοι ανεργίας, τόσο χαμηλότερο θα είναι το επίδομα.

Η πιλοτική φάση πάντως αφορά αποκλειστικά περίπου 15.000 ανέργους που έκαναν την εγγραφή τους στα μητρώα της ΔΥΠΑ από την Παρασκευή 27 Μαρτίου και στη συνέχεια. Την προεπιλογή των δυνητικών δικαιούχων του νέου επιδόματος κάνει ειδικός αλγόριθμος, αφού το πληροφοριακό σύστημα υπολογίσει αυτόματα το επίδομα, τόσο με τα σημερινά δεδομένα όσο και με το νέο καθεστώς.

Αυτή μάλιστα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική παράπλευρη... ωφέλεια του νέου πιλοτικού προγράμματος καθώς η έκδοση του επιδόματος ανεργίας επιτυγχάνεται πλέον «με ένα κλικ». Και αυτό γιατί προκειμένου να γίνει η προεπιλογή των δικαιούχων, έπρεπε να διαπιστωθεί το ύψος του επιδόματος με βάση τόσο το ισχύον σύστημα όσο και το νέο.

Εάν ο δικαιούχος βγαίνει κερδισμένος με το νέο σύστημα ή έστω δεν έχει μείωση, μπαίνει στην ομάδα αυτών που θα τεθούν τελικά στην κλήρωση, ώστε να βγουν οι τελικοί δικαιούχοι. Για τον λόγο αυτό, η ΔΥΠΑ προχώρησε στην πλήρη μηχανοργάνωση της διαδικασίας, προκειμένου η σύγκριση να γίνεται ψηφιακά. Στη συνέχεια βέβαια, γίνεται έλεγχος και από τους αρμόδιους υπαλλήλους, σε πολύ μικρότερο, όμως, χρονικό διάστημα.

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης επισημαίνει μάλιστα ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, με όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να ενταχθούν τουλάχιστον 15.000 δικαιούχοι στο νέο πιλοτικό σύστημα, και να λάβουν ένα πιο ανταποδοτικό, πιο δίκαιο και πιο απλό επίδομα, που ενισχύει ακόμα περισσότερο όσους έχουν δουλέψει περισσότερα χρόνια και άρα έχουν πληρώσει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές ανεργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, «το πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση ενός συστήματος ασφάλισης της ανεργίας που σχεδιάστηκε πριν από πολλές δεκαετίας για μια αγορά εργασίας διαφορετική από τη σημερινή».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν 3.000 άνεργοι έχουν προεπιλεγεί για το πιλοτικό σύστημα. Μεταξύ αυτών για παράδειγμα, βρίσκεται γυναίκα 43 ετών, με προϋπηρεσία 12 ετών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία ενώ με το ισχύον σύστημα θα λάμβανε συνολικά επίδομα ύψους 7.221,08 ευρώ, με το νέο, θα έχει όφελος 6.488,98 ευρώ, λαμβάνοντας σωρευτικά, 13.710,06 ευρώ.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Άνδρας 52 ετών, με 18 χρόνια προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ με το ισχύον δικαιούται επίδομα συνολικού ύψους 8.663,96 ευρώ, θα λάβει τελικά 16.291,39 ευρώ (όφελος 7.627,43 ευρώ). Τέλος, άνδρας 52 ετών με 13 χρόνια ασφάλισης, θα λάβει με το νέο σύστημα 15.843,66 ευρώ, αντί 7.937,12 ευρώ (+7.906,54 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι το ποσό του νέου επιδόματος θα μειώνεται κάθε τρίμηνο, η επιδότηση θα διαρκεί έως 16 μήνες, ενώ η ανώτατη περίοδος επιδότησης μπορεί να φτάσει και τους 24 μήνες για όποιον έχει διανύσει ασφαλιστικό χρόνο 5 έτη και 3 μήνες.

Και βέβαια, οι δικαιούχοι πρέπει να ξέρουν ότι στο πιλοτικό πρόγραμμα, απαιτείται αυξημένος αριθμός ενσήμων, για τη χορήγηση του νέου επιδόματος, αφού ενώ με το «παλαιό» σύστημα, ο άνεργος πρέπει να έχει τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας -ή 100 ημέρες για οικοδόμους- εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών, με το «νέο» σύστημα, ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης αυξήθηκε στις 175.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v