Αύξηση της απασχόλησης και επικράτηση της πλήρους απασχόλησης έναντι της μερικής, με μείωση των προσωρινά απασχολούμενων, δείχνει μελέτη της ICAP CRIF, επισημαίνοντας πως η εγχώρια αγορά εργασίας έχει τεθεί σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Την περασμένη χρονιά, σε σύγκριση με το 2023, απασχολήθηκαν 82,5 χιλ. περισσότεροι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα, η μέση ετήσια απασχόληση να ενισχυθεί κατά 2%, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο έναντι του +1,3% του 2023.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP CRIF, Νικήτας Κωνσταντέλλος, βαρύνουσα σημασία στην εξέλιξη της απασχόλησης στη χώρα μας διαδραματίζει η πορεία των κλάδων που συνεισφέρουν καθοριστικά σε αυτήν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον τουρισμό, ο οποίος το 2025, υπό τις παρούσες συνθήκες, αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ τόσο στις αφίξεις τουριστών όσο και στα τουριστικά έσοδα.
Αναλυτικά, η μελέτη δείχνει ότι οι κλυδωνισμοί που επέφερε στην αγορά εργασίας η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, την προηγούμενη δεκαετία, ανήκουν στο παρελθόν. Έτσι, το 2024, για 4η συνεχόμενη χρονιά, συνεχίστηκε η ανοδική πορεία της απασχόλησης, με αύξηση της τάξης του 2%, έναντι του 1,3% του 2023 και 5,4% του 2022.
Αξιοσημείωτη θεωρείται μάλιστα η μείωση της μερικής απασχόλησης, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κάλυψε μόλις το 5,6% της συνολικής απασχόλησης, έναντι 7,5% το αντίστοιχο Δ’ τρίμηνο του 2021, 8,1% του 2022 και 9,1% του 2021.
Ακόμη και στις νέες προσλήψεις, όπως προκύπτει από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας, το 2024, το 48% αφορούσε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση, με τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης να υπερτερούν (52,5% του συνόλου).
Όσο για το ποσοστό των προσωρινά απασχολούμενων, το Δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν 8,1% του συνόλου των απασχολούμενων, το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας 5ετίας, με τα αντίστοιχα ποσοστά των προηγούμενων ετών, να είναι 9,6% το 2020, 9,1% το 2021 και το 2022, και 10,7% το Δ’ τρίμηνο του 2023.
Σε ετήσια βάση, καθώς η προσωρινή εργασία παρουσιάζει έντονη εποχικότητα, με σημαντική αύξηση του ποσοστού κατά το Β’ και Γ’ τρίμηνο του έτους, προφανώς λόγω της αυξημένης ζήτησης από τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 9,5%, έναντι 10,8% το 2023.
Οι κλάδοι
Αναφορικά, δε, με τις μεταβολές της απασχόλησης σε κλαδικό επίπεδο, η σημαντικότερη αύξηση καταγράφεται στον τομέα “επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες” με 21,6 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, και ακολουθούν οι κλάδοι “κατασκευές” και “χονδρικό και λιανικό εμπόριο” με +19,9 χιλ. θέσεις εργασίας έκαστος.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο κλάδος χονδρικό και λιανικό εμπόριο αποτέλεσε την κατηγορία με την υψηλότερη μείωση της απασχόλησης το 2023, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια (προ πανδημίας) ο κλάδος "δραστηριότητες υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης".
Εξετάζοντας τις μεταβολές της απασχόλησης ανά μορφωτικό επίπεδο, επιβεβαιώνεται ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης γενικότερα, πλήττονται οι εργαζόμενοι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η μόνη κατηγορία που κατέγραψε συνεχή πτώση την περίοδο 2011-2020 (μόνο το Δ’ τρίμηνο του 2018 παρουσίασε ελαφρά αύξηση) ήταν οι εργαζόμενοι με απολυτήριο Δημοτικού.
Ωστόσο, τα τελευταία έτη (2021-2024) η εν λόγω κατηγορία παρουσιάζει αυξομειώσεις στα επίπεδα απασχόλησης μεταξύ των τριμήνων, αν και τα τελευταία 7 τρίμηνα η απασχόληση βαίνει μειούμενη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕιδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το Δ’ τρίμηνο του 2024 η απασχόληση εμφανίζει σημαντική αύξηση στις πιο υψηλές κατηγορίες εκπαίδευσης (άτομα με πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης ή άτομα με Διδακτορικό ή Μεταπτυχιακό τίτλο).
Ακριβώς αντίστροφη εικόνα παρουσιάστηκε το 2023, όταν η σημαντικότερη ποσοστιαία αύξηση της απασχόλησης καταγράφηκε στα μεσαία επίπεδα εκπαίδευσης (κάτοχοι πτυχίων Ανώτερης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Απόφοιτοι Λυκείου, Απολυτήριο 3τάξιας Μέσης Εκπαίδευσης).
Γενικότερα, παρατηρώντας τις μεταβολές της απασχόλησης τα τελευταία έτη μεταξύ των διαφόρων επιπέδων εκπαίδευσης, δεν φαίνεται να παρατηρείται κάποια ξεκάθαρη τάση.
Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας αυτή διατήρησε και το 2024 την αναπτυξιακή της πορεία, με το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) να καταγράφει αύξηση 2,3%, ποσοστό αντίστοιχο του 2023. Όσον αφορά, τέλος, την πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025, θεσμικοί φορείς εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί με παρόμοιο ρυθμό με των δύο τελευταίων ετών, της τάξης του 2,3%.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, η αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών κρατικών ομολόγων επανατοποθετεί σαφέστατα, τη χώρα ως αξιόλογο επενδυτικό προορισμό κεφαλαίων, προσδίδοντάς της σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες. «Έτσι, οι ίδιοι φορείς προβλέπουν περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας το οποίο αναμένεται να κυμανθεί στο 9,8%», σημειώνει.