Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκας: Παραπομπή στη Δικαιοσύνη από το ΥΠΑΝ

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται η Π.Γ. ΝΙΚΑΣ λόγω ελλιπούς παροχής στοιχείων στο υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών με τους πελάτες της, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης.

Νίκας: Παραπομπή στη Δικαιοσύνη από το ΥΠΑΝ
Στη Δικαιοσύνη λόγω ελλιπούς παροχής στοιχείων προς το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με το πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών με τους πελάτες της, παραπέμπεται η εταιρία Π.Γ. Νίκας με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι η Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Ε., με επιστολή της στις 31/7/2008 (α.π. 725/31/7/2008) προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Βλάχο, γνωστοποίησε ότι έχει συνάψει διάφορες συμφωνίες με επιχειρήσεις χονδρεμπορίου, καθώς και με οργανωμένα σημεία λιανικής πώλησης, αναφέροντας, όμως, γενικά και αόριστα ποσοστά εκπτώσεων ανά κατηγορία προωθητικής ενέργειας, χωρίς να προσκομίσει, παράλληλα, ως όφειλε, τις έγγραφες ειδικές συμφωνίες με τους πελάτες της, και χωρίς να αναφέρει το πλήρες περιεχόμενο καθεμίας από αυτές τις συμφωνίες.

Στη συνέχεια, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, το υπουργείο Ανάπτυξης με σχετική επιστολή (α.π. 1343/28/7/2008) ενημέρωσε την εταιρία ότι έχει υποχρέωση βάσει του νόμου να γνωστοποιήσει στο υπουργείο τις ειδικές συμφωνίες της και ότι η υποβολή γενικόλογων στοιχείων είναι σε πλήρη αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα της σχετικής αγορανομικής διάταξης (Α.Δ.), χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Έπειτα από αυτό, κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου της ΓΓΕ του ΥΠ.ΑΝ. διενήργησε έλεγχο στις 2/9/2008 και στις 3/9/2008 στην έδρα της εταιρίας, σε εφαρμογή της Α.Δ. 7/08, παραλαμβάνοντας σειρά ειδικά εμπορικές συμφωνίες της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Ε. με αλυσίδες λιανεμπορίου.

Η μη υποβολή εκ μέρους της επιχείρησης των ειδικών συμφωνιών, οι οποίες τελικά βρέθηκαν ύστερα από επιτόπιο έλεγχο, συνιστά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Δηλαδή, η Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Ε., όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν παρείχε εξαρχής τη δυνατότητα στο ΥΠ.ΑΝ., όπως προβλέπεται από την κείμενη αγορανομική διάταξη, να διακριβώσει τους παράγοντες κόστους και τις συμφωνίες με τις οποίες διαμορφώνονται οι χονδρικές και οι λιανικές τιμές των προϊόντων της.

Η εταιρία, επίσης, παραπέμπεται στην αρμόδια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο έχουν παραπεμφθεί ήδη οι εταιρίες Rilken και ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Σημειώνεται ότι η σχετική Α.Δ. προβλέπει πως οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεταιριστικά εργοστάσια παραγωγών, εισαγωγείς - χονδρέμποροι και χονδρέμποροι υποχρεούνται να γνωστοποιούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας εμπορίου τις ειδικότερες συμφωνίες οικονομικών παροχών, εκπτώσεων, προωθητικών ενεργειών κ.λπ. με τους πελάτες τους, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς, προς όφελος του καταναλωτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v