Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το έλλειμμα καταβρόχθισε τον Γ. Αλογοσκούφη

Καθαρά πολιτική θα είναι η απόφαση της ΕΕ για το εάν θα τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς επιτήρησης καθώς το έλλειμμα του ΑΕΠ ξεπερνά το όριο του 3% και το 2008. Πλήγμα στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Το έλλειμμα καταβρόχθισε τον Γ. Αλογοσκούφη
Απέτυχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να συγκρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το 2008, φέρνοντας την Ελλάδα για δεύτερη φορά στον προθάλαμο της κοινοτικής επιτήρησης.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν έλλειμμα στην περιοχή του 3,5% του ΑΕΠ για το περασμένο έτος και όπως αναγνωρίζουν αρμόδιοι παράγοντες η απόφαση για το αν θα υπαχθεί εκ νέου η Ελλάδα σε καθεστώς επιτήρησης είναι πλέον καθαρά πολιτική.

Δεδομένης της κρίσης και των υπερβάσεων των δημοσιονομικών στόχων και από άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ενδεχομένως να αποφύγουμε την επιτήρηση, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αναγνωρίζοντας ότι σε διαφορετική συγκυρία η Ελλάδα θα έμπαινε και πάλι στην κατάσταση που περιήλθε μετά την περιβόητη δημοσιονομική απογραφή.

Οι κοινοτικοί κανόνες δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Μετά την υπέρβαση του 3% το 2007, όταν το έλλειμμα αναθεωρήθηκε με παρέμβαση της Eurostat στο 3,5% του ΑΕΠ, μακράν των στόχων του προϋπολογισμού, η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπέρβασης του ορίου (2,5% προέβλεπε ο τελευταίος αναθεωρημένος στόχος και… χαμένος στόχος του προϋπολογισμού) θα έφερνε απευθείας την επιτήρηση.

Τώρα υπάρχει μια προσδοκία να τη… γλιτώσει η Ελλάδα, όχι με το σπαθί της αλλά με πολιτικό παζάρι.

Η νέα δημοσιονομική εκτροπή, άλλωστε, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόφαση του πρωθυπουργού να απομακρύνει από την κυβέρνηση τον μέχρι πρότινος ισχυρό άνδρα του οικονομικού επιτελείου κ. Γ. Αλογοσκούφη και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του διαδόχου του, κ. Γ. Παπαθανασίου.

Αναμένεται να στοιχίσει στην ελληνική οικονομία και στο επίπεδο του δανεισμού το 2009, αφού οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι αξιολογούνται με αυστηρότητα από τις αγορές. Ήδη η ελληνική οικονομία πληρώνει ακριβό τίμημα. Το spread στα δεκαετή ομόλογα να κινείται πάνω από το 2% τον τελευταίο μήνα σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει με περισσή προσοχή και επιφυλακτικότητα το πρόγραμμα δανεισμού του 2009.

Ενδεικτικό του φόβου που έχει κατακλύσει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τον δανεισμό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος ο ΟΔΔΗΧ δεν ανακοίνωσε καν το πρόγραμμα δανεισμού του πρώτου τριμήνου, αλλά περιορίστηκε σε ανακοίνωση δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τριών, έξι και δώδεκα μηνών στις 13 Ιανουαρίου, χωρίς καν να προσδιοριστεί το αιτούμενο ποσό.

"Θα κινηθούμε με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, πάντα με γνώμονα τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, με ευελιξία και τροποποίηση των αποφάσεών μας ακόμα και την τελευταία στιγμή" λέει στο euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Την ανησυχία επέτεινε άλλωστε η χθεσινή αδυναμία της Γερμανίας να αντλήσει το ποσό των 6 δισ. ευρώ που ζητούσε μέσω της πρώτης δημοπρασίας δεκαετών ομολόγων για το 2009. Η μειωμένη προσφορά και η άνοδος των επιτοκίων ανάγκασαν τελικά το γερμανικό δημόσιο να αντλήσει 4,1 δισ. ευρώ, κάνοντας τους εγχώριους αναλυτές να αναρωτιούνται "αν η Γερμανία δεν κατάφερε να δανειστεί όσα ζητούσε, η Ελλάδα τι θα κάνει;".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v