Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνεται η κατανάλωση βιομηχανικού ρεύματος

Συνεχίζεται και τον Απρίλιο η τάση μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που συναρτάται άμεσα με τη μεγάλη πτώση της κατανάλωσης του βιομηχανικού ρεύματος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Μειώνεται η κατανάλωση βιομηχανικού ρεύματος
Συνεχίζεται και τον Απρίλιο η τάση μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που συναρτάται άμεσα με τη μεγάλη πτώση της κατανάλωσης του βιομηχανικού ρεύματος.

Τρεις από τις μεγαλύτερες ενεργοβόρες βιομηχανίες, η Λάρκο, η Αλουμίνιον της Ελλάδος και η Βιοχάλκο έχουν μειώσει από τις αρχές του έτους την παραγωγή τους εξαιτίας κυρίως των πιέσεων στις τιμές των μετάλλων, με συνέπεια, η κατανάλωση στην υψηλή τάση να έχει μειωθεί πλέον του 20%.

Και μπορεί οι λιγότερες αγορές ενέργειας να έχουν ενισχύσει κατά ένα μέρος την κερδοφορία της ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο η κατάσταση αυτή φαίνεται να επηρεάζει ανασταλτικά τους σχεδιασμούς των ιδιωτών παραγωγών για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για τον μήνα Απρίλιο, η παραγωγή ενέργειας είναι μειωμένη κατά 5,28%. Σε επίπεδο 4μήνου, δηλαδή, Ιανουάριος - Απρίλιος, η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε 2,52%, ποσοστό ωστόσο που θα ήταν πολύ μεγαλύτερο γιατί δεν θεωρείται συγκρίσιμο απόλυτα, καθώς πέρυσι είχε γίνει η μεγάλη απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Πάντως, από την ανάλυση της καθαρής παραγωγής προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο αλλά και στο 4μηνο, η μεν λιγνιτική παραγωγή παρουσιάζει αύξηση 2,43% και 12,91% αντίστοιχα, ενώ η υδροηλεκτρική παραγωγή εκτοξεύεται στα ύψη, με ποσοστά για μεν τον περασμένο μήνα +232,25% για δε το τετράμηνο +87,09%.

Αντίθετα, η πετρελαϊκή παραγωγή και η παραγωγή με φυσικό αέριο καταγράφουν κάθετη πτώση.

Τον Απρίλιο η πετρελαϊκή παραγωγή σημειώνει πτώση 48,25% και στο τετράμηνο 3,16% και η παραγωγή από φυσικό αέριο τον Απρίλιο είναι μειωμένη κατά 47,55%, σχεδόν δηλαδή στο μισό, και στο τετράμηνο 52,69%! Μείωση 2,99%, εξάλλου, καταγράφεται και στην παραγωγή από ΑΠΕ και από άλλες πηγές τον Απρίλιο, ενώ στο 4μηνο παρουσιάζεται αύξηση 23,28%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αυτό το οποίο έχει μεταδώσει κατ’ επανάληψη το euro2day, ότι η ΔΕΗ από τις αρχές του χρόνου, εκμεταλλευόμενη τις φετινές βροχοπτώσεις, κάνει συστηματικά χρήση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, που έχει μηδενικό κόστος και παράλληλα και των φθηνών λιγνιτών, προκειμένου να διαμορφώνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα την Οριακή Τιμή του Συστήματος, ώστε να επωφελείται σε επίπεδο κερδοφορίας από τη μεγάλη ψαλίδα με τις τελικές τιμές του καταναλωτή.

Αντίθετα, η ΔΕΗ αποδεικνύεται ότι δεν χρησιμοποιεί τα ακριβότερα καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τα ερωτήματα, πάντως, που προκύπτουν είναι αν η μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ έχει δημιουργήσει προβλήματα στην τελευταία και κατά πόσον θα αποτυπωθεί αυτό στα αποτελέσματα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου για το 2009, δεδομένου ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της, γεγονός το οποίο επικαλείται η τελευταία για να εξασφαλίσει μια νέα προνομιακή σύμβαση προμήθειας.

Να σημειωθεί ότι στο εξεταζόμενο διάστημα οι δύο ιδιωτικές μονάδες, των ΕΛΠΕ και της ΑτΕ, δεν λειτουργούσαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, μειωμένο σημαντικά είναι τον Απρίλιο και το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που φτάνει σε ποσοστό 25,64%, ενώ στο τετράμηνο ανέρχεται σε -23,68%, που σημαίνει ότι η ζήτηση καλύφθηκε κυρίως από εγχώριες πηγές. Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήσαμε εισαγωγές 549.801 MW, από την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την πΓΔΜ, με το μερίδιο του λέοντος να προέρχεται από τη Fyrom (246.707 MW) και τη Βουλγαρία (212.978 MW).

Η συνολική ζήτηση, από την άλλη, κατά τον Απρίλιο παρουσιάζει μείωση 7,43%, ενώ στο τετράμηνο 4,69%. Στους επιλέγοντες πελάτες της υψηλής τάσης, το βιομηχανικό δηλαδή ρεύμα, η κατανάλωση είναι κατά πολύ μειωμένη και φτάνει για μεν τον Απρίλιο στο -7,43% για δε το τετράμηνο αθροιστικά στο -20,60%.

Κι αν η εικόνα αυτή ευνοεί εν πολλοίς τη ΔΕΗ, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους ιδιώτες παραγωγούς. Μπορεί οι επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, σε αυτές που είτε ήδη έχουν προαναγγελθεί είτε είναι στη φάση υλοποίησης να ολοκληρωθούν, ωστόσο από τις αρχές του έτους το ενδιαφέρον για νέες μονάδες έχει σχεδόν μηδενιστεί συγκριτικά με ό,τι ίσχυε πέρυσι.

Ενδεικτικά στη ΡΑΕ έχει κατατεθεί μόνο μία αίτηση από την Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου Α.Ε., θυγατρική εταιρία του ομίλου της Motor Oil για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 440 MW, συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία δεν προβλέπεται να ξεκινήσει ούτε το 2010. Μία ακόμη αίτηση προέρχεται από τη Uniteam Energy, για αιχμιακή μονάδα 150 MW, στη Φθιώτιδα.

Πηγές που μίλησαν στο euro2day εκτιμούν ότι η γενικότερη χρηματοπιστωτική κρίση, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, δεν ευνοεί ανάλογα επιχειρηματικά σχέδια.

Στις αιτίες αυτές να προστεθεί και το γεγονός ότι είναι υπό διαμόρφωση ακόμη το θεσμικό πλαίσιο για την ενέργεια, συνεπώς η αγορά θεωρείται ότι διέρχεται ένα μεταβατικό στάδιο, που αποθαρρύνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v