Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι λένε οι τραπεζίτες για τις εξαγγελίες ΠΑΣΟΚ

Διστακτικοί αλλά και δεκτικοί εμφανίζονται οι κορυφαίοι τραπεζίτες έναντι του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Τι στάση υιοθετούν για πάγωμα δανείων, Τειρεσία και μεταχρονολογημένες επιταγές.

Τι λένε οι τραπεζίτες για τις εξαγγελίες ΠΑΣΟΚ
Επιφυλακτικοί αλλά δεκτικοί, όπου συντρέχει σοβαρός λόγος, εμφανίζονται οι τραπεζίτες έναντι του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των προτάσεων που αφορούν στη... συμπεριφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι των προβληματικών επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

"Ακόμη το τοπίο είναι ασαφές καθώς έως τώρα έχουν αποτυπωθεί οι γενικές γραμμές των προτάσεων. Διορθώσεις και διευθετήσεις μπορούν να γίνουν αρκεί να μην προκαλέσουν παγιωμένες καταστάσεις και αρχίζουν όλοι να ζητούν πάγωμα και διαγραφή δανείων". Αυτό τονίζει το euro2day στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας, ο οποίος ωστόσο συμφωνεί με τη βασική συνιστώσα αναθέρμανσης της αγοράς.

Ας δούμε όμως πώς αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής των ισχυρών τραπεζικών ομίλων τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Πάγωμα δανείων επιχειρήσεων για 1 έτος

"Από τον Δεκέμβριο του 2008 το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει προχωρήσει, υπάρχουν οι ανάλογες ανακοινώσεις, σε πάγωμα δόσεων στα δάνεια επιχειρήσεων που βρέθηκαν, εξαιτίας της κρίσης, σε δυσμενή θέση", υποστηρίζουν. Πράγματι, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και εν μέσω του Δεκεμβρίου όταν η αγορά είχε στεγνώσει προχώρησαν σε ρυθμίσεις δανείων και σε διακανονισμούς που αφορούσαν στο "πάγωμα" των μηνιαίων δόσεων, με αυστηρούς ως προς την τιμολόγηση αλλά και τη χρονική επιμήκυνση του δανείου όρους. "Όλα αυτά στο πλαίσιο που μας επιτρέπει η ρευστότητα", συμπληρώνουν.

Κλειδί στην εφαρμογή της πρότασης αυτής είναι, όπως υποστηρίζουν, η δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας, πρόταση που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα 14 δισ. στο Ταμείο

Για να συνεχιστούν οι "ενέσεις" ρευστότητας σε κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση, πρέπει τα 14 δισ. ευρώ που είναι αναξιοποίητα, από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, να εισρεύσουν στο Ταμείο Ανασυγκρότησης και να περάσουν στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη δημιουργία του Ταμείου σχεδίαζε ήδη το επιτελείο του κ. Παπαθανασίου και η λειτουργία του θα βασιζόταν στα πρότυπα του γερμανικού KFW.

Συνδυαστικά με το Ταμείο Ανασυγκρότησης κεφάλαια από τα... αδιάθετα 14 δισ. ευρώ μπορούν να κατευθυνθούν και προς το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Χάρισμα χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Η πρόταση αυτή συναντά αντιδράσεις. Η πρώτη απάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών είναι πως ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες των τραπεζών που διοικούν καλούν τους υπερχρεωμένους (με καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες) πελάτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις όπως η συγκέντρωση των οφειλών σε μία. Μάλιστα, αθόρυβα στο παρασκήνιο οι τράπεζες καλούν από τις αρχές Αυγούστου τους εν λόγω πελάτες να μετατρέψουν τις οφειλές τους, σε στεγαστικό δάνειο με υποθήκη ένα ακίνητο!

Το επιτόκιο του καλούμενου στεγαστικού δανείου ανέρχεται στην περιοχή του 5% - 6%. Έτσι, ο δανειολήπτης σταματά να πληρώνει πολλές δόσεις (σε κάρτες και καταναλωτικό) με επιτόκια που ξεκινούν από το 11% - 12% στο καταναλωτικό και φθάνουν το 15% - 17% στην πιστωτική κάρτα.

Ωστόσο, στην πρόταση αυτή οι διοικήσεις των τραπεζών δηλώνουν πως αναμένουν την πλήρη διατύπωσή της για να μπορούν να εκφράσουν εμπεριστατωμένη άποψη.

Τειρεσίας: Ναι από όλους

Οι αλλαγές στη λειτουργία του Τειρεσία βρίσκουν σύμφωνους όλους τους τραπεζίτες καθώς κατά καιρούς έχουν υπογραμμίσει ότι "οι ποινές είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα αυστηρές και έχουν καταστροφικές συνέπειες, διογκώνοντας το φαινόμενο της τοκογλυφίας".

Για παράδειγμα, η ποινή για ανεξόφλητες συναλλαγματικές μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη και 4 χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Νέα Δημοκρατία όταν εξελέγη κυβέρνηση το 2004 προέβη σε σειρά αλλαγές στο καθεστώς του Τειρεσία.

Μεταχρονολογημένες επιταγές

"Οι μεταχρονολογημένες επιταγές αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία, αλλά επί του παρόντος δεν πρέπει να μειωθούν δραστικά διότι ήδη η αγορά είναι πιεσμένη και κάτι τέτοιο τώρα θα προκαλούσε ασφυξία. Δυστυχώς, αποτελούν εργαλείο ρευστότητας". Αυτό τονίζει στο euro2day τραπεζίτης που βρέθηκε στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Παπαθανασίου.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το ζήτημα των μεταχρονολογημένων πρέπει να αντιμετωπιστεί όταν η οικονομία θα αρχίσει να αναθερμαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v