Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευές: 10 παίκτες στην ανώτερη κατηγορία

Δέκα μέλη θα αριθμεί την επόμενη τριετία η ανώτερη εργοληπτική κατηγορία μετά την επανάκριση των πτυχίων των κατασκευαστικών εταιριών, διαδικασία που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κατασκευές: 10 παίκτες στην ανώτερη κατηγορία
Δέκα μέλη θα αριθμεί την επόμενη τριετία η ανώτερη εργοληπτική κατηγορία μετά την επανάκριση των πτυχίων των κατασκευαστικών εταιριών, διαδικασία που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.
 
Το περασμένο Σάββατο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την απόφαση για την παραμονή στην 7η τάξη του ΜΕΕΠ των εταιριών Άκτωρ, J&P Άβαξ, Τέρνα και ΑΤΤΙΚΑΤ, ενώ η μοναδική εκκρεμότητα αφορά στην αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου της εταιρίας Αθηνά ώστε και αυτή να διατηρήσει τη θέση της στις... ελίτ του κλάδου.

Σύμφωνα με στελέχη της εισηγμένης, η καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση της επιτροπής ΜΕΕΠ οφείλεται στον φόρτο εργασίας που αυτή είχε να διεκπεραιώσει (η προθεσμία επανάκρισης των πτυχίων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2009) και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως προέκυψαν προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την εξασφάλιση του ανώτερου πτυχίου από τη θυγατρική του ομίλου J&P Άβαξ.

Υπενθυμίζεται πως το πτυχίο 7ης τάξης που διέθεταν από το 2003 διατήρησαν με αποφάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που υπογράφηκαν τους προηγούμενους μήνες οι εταιρίες ΑΕΓΕΚ, Μηχανική, ΒΙΟΤΕΡ και Μοχλός, ενώ στην ίδια κατηγορία εντάχθηκε και η Intrakat που μέχρι τις αρχές του 2009 ανήκε στην 6η εργοληπτική κατηγορία.

Αναθέσεις έργων με νέο σύστημα;

Η επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων, δεδομένου ότι η διαδικασία δεν έκρυβε εκπλήξεις (π.χ. αποκλεισμό κάποιας εταιρίας, παρόσα φημολογούνταν στο παρασκήνιο για σοβαρά προβλήματα που έθεταν σε κίνδυνο τα πτυχία των "μεγάλων δυνάμεων" του κλάδου), δεν πρόκειται να διαμορφώσει νέες ισορροπίες και να μοιράσει ξανά την τράπουλα στον χώρο των κατασκευών.

Πλέον, εκείνο που απασχολεί τις τεχνικές εταιρίες και ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα έχει να κάνει με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος ανάθεσης των δημοσίων έργων. Το ισχύον σύστημα της απλής μειοδοσίας, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, πιθανότατα δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Τόσο η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που το 2005 επανέφερε το σύστημα της απλής μειοδοσίας, όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως είναι ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση της διαδικασίας επιλογής αναδόχων.
 
Ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ προέβη στις πρώτες αναθέσεις έργων με χρήση του συστήματος της ελεύθερης συμπλήρωσης τιμολογίου (παραλλαγή της απλής μειοδοσίας), ενώ για ριζικές αλλαγές στο ισχύον σύστημα (στο οποίο χρεώνουν τις υψηλές εκπτώσεις που δίνονται και οι οποίες εσχάτως έχουν ξεπεράσει το 50%) κάνουν λόγο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βελτίωση του συστήματος ανάθεσης των δημοσίων έργων ζητούν εδώ και καιρό και οι εργοληπτικές οργανώσεις, θεωρώντας πως η απλή μειοδοσία αποδυνάμωσε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα μάλιστα με όσα ακούστηκαν προ ημερών σε συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών) στη Θεσσαλονίκη, πολλές από τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις οδηγούνται σε κατάρρευση λόγω του συγκεκριμένου συστήματος μειοδοσίας στις δημοπρατήσεις έργων.

"Το σύστημα της απλής μειοδοσίας έχει αποδειχτεί ανίκανο να λειτουργήσει υπέρ των έργων και του κοινωνικού συνόλου, αφενός γιατί δεν υπάρχουν ουσιαστικές μελέτες και επίβλεψη στα έργα και αφετέρου διότι οι επιχειρήσεις -μόνο και μόνο για να αναλάβουν κάποιο έργο και να επιζήσουν προσωρινά- καταφεύγουν σε μεγάλες εκπτώσεις θέτοντας σε κίνδυνο τα έργα και την επιβίωσή τους". Αυτό τόνισε στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ κ. Γιώργος Βλάχος.

Για τον λόγο αυτό, οι κατασκευαστές έχουν προτείνει την τροποποίηση του ισχύοντος μειοδοτικού συστήματος με αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εκπτώσεων και παράλληλα την καθιέρωση ενός είδους μαθηματικού τύπου (ο οποίος θα αποτρέπει τις ομαδοποιήσεις των προσφορών) για την ανάθεση έργων των οποίων ο προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v