Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαθανασίου: Στο 6% το έλλειμμα του ΑΕΠ το 2009

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε σχέση με το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί φέτος στο 6%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου στο Bloomberg. Τι ανέφερε για δανεισμό και δαπάνες.

Παπαθανασίου: Στο 6% το έλλειμμα του ΑΕΠ το 2009
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού σχέση με το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί φέτος στο 6%, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, με δηλώσεις του στο Bloomberg.

Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο του ορίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για διαμόρφωση του ελλείμματος στο 3,7%, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό θα εξαρτηθεί από την επιτυχία έκτακτων μέτρων όπως η φορολόγηση των κατόχων σκαφών αναψυχής.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, "η εισοδηματική πολιτική μας κινείται ξεκάθαρα εντός του πλαισίου μείωσης των κρατικών δαπανών". Επίσης, τόνισε πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και σε ιδιώτες προκειμένου να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο κ. Παπαθανασίου σχεδιάζει να τιθασεύσει τις δαπάνες και να λάβει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ώστε να πείσει την Ε.Ε. ότι η Ελλάδα παίρνει σοβαρά τον έλεγχο των ελλειμμάτων. Η χώρα μας, αναφέρει το πρακτορείο, κινδυνεύει με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση που δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα το 2010 στο 3%.

"Βεβαίως θα ζητήσουμε παράταση", σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου. "Θα πρέπει να πείσουμε ότι μας αξίζει μία παράταση".

Όσον αφορά στο ΑΕΠ, ο κ. Παπαθανασίου έκανε λόγο για μικρή συρρίκνωση φέτος, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση για μηδενική ανάπτυξη. Όπως διευκρίνισε, η πρόβλεψη αυτή συμπεριλαμβάνει τα στοιχεία της θερινής τουριστικής περιόδου.

Για τον δημόσιο δανεισμό ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως "αν και η κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές έχει βελτιωθεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι συνθήκες παραμένουν ασταθείς". Επιπλέον τόνισε: "Θα ήταν ανεύθυνο για οποιονδήποτε να διακινδυνεύσει μια ακριβή εκτίμηση για τις εξελίξεις το 2010. Το πρόγραμμα δανεισμού του 2010 θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία για να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε συνθήκες στην αγορά".

**Λ.Κατσέλη: Τα μέτρα του ΥΠΟΙΟ επέτειναν την ύφεση

Επέτειναν την ύφεση και τη δημοσιονομική εκτροπή τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η τομεάρχης οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κατσέλη, μετά τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΟ, Γ. Παπαθανασίου.

Ειδικότερα, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, σχετικά με την παραδοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, για αύξηση του ελλείμματος στο 6%, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ας ανατρέξει ο κ. Παπαθανασίου στις προβλέψεις, που εδώ και καιρό έχουμε κάνει, ότι το έλλειμμα για φέτος θα ξεπεράσει το στόχο του 3,7% και θα φτάσει το 7 - 8% του ΑΕΠ.

Η παραδοχή, σήμερα, του υπουργού ότι το έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 6%, επιβεβαιώνει ότι όλα τα μέτρα που έλαβε, όχι μόνο δεν έβαλαν φρένο στις σπατάλες, αλλά επέτειναν την ύφεση και τη δημοσιονομική εκτροπή.

Ο τόπος έχει ανάγκη από τολμηρές τομές, ώστε να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής.

Οι Έλληνες πολίτες, με την ψήφο τους στις κάλπες σε λίγες ημέρες, θα δώσουν την απάντηση που πρέπει στη Νέα Δημοκρατία και τις επιλογές της".


*** Τι απαντά ο Γ. Παπαθανασίου

Αναφορικά με δηλώσεις της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία κ. Λούκας Κατσέλη, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αφού το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη πιστεύουν ότι το έλλειμμα θα είναι 7% ή 8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2009, θα έχει ενδιαφέρον να πουν στους Έλληνες από πού θα εξοικονομήσουν 12,5 δισ. ευρώ για να περιορίσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Και γιατί, ενώ πρέπει να γίνουν αυτές οι οικονομίες, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και νέες δαπάνες ύψους 10,7 δις ευρώ;

Ας αφήσουν λοιπόν τις προβλέψεις και ας παρουσιάσουν στους πολίτες τις προτάσεις τους με ειλικρίνεια και ευθύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v