Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ψάχνουν μετρητά στα ακίνητα

Έσοδα 2,8 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με τη μορφή μετρητών, θα εισπράξει η Sanyo Holdings από την πώληση ακινήτου της, ποσό που πιθανότατα θα κατευθυνθεί για μείωση του τραπεζικού δανεισμού της.

Εισηγμένες: Ψάχνουν μετρητά στα ακίνητα
 Έσοδα 2,8 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με τη μορφή μετρητών, θα εισπράξει η Sanyo Holdings από την πώληση ακινήτου της, ποσό που πιθανότατα θα κατευθυνθεί για μείωση του τραπεζικού δανεισμού της.

Φυσικά δεν είναι η μόνη επιχείρηση η οποία παρά τη δυσμενή συγκυρία που επικρατεί στην αγορά του real estate καταφέρνει να ρευστοποιήσει μη λειτουργικό ακίνητό της. Ενδεικτική, επίσης, είναι η περίπτωση της Fourlis Συμμετοχών (πούλησε ένα ακίνητο και δρομολογεί την εκποίηση και άλλου ώστε να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα).

Από την άλλη πλευρά, όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τρέχουσα συγκυρία. Στην Altec, για παράδειγμα, αγοράστριες του ακινήτου της ήταν οι τράπεζες, σε μια προσπάθειά τους να μειώσουν τον δανεισμό της εισηγμένης προς αυτές.

Σε άλλες εταιρείες (π.χ. Profile, Shelman) προσφέρθηκαν οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι να αναλάβουν τον ρόλο του αγοραστή ακινήτων των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άλλοι υποψήφιοι.

Και φυσικά, σε ακόμη περισσότερες περιπτώσεις, οι διοικήσεις των εταιρειών που επιδιώκουν να ρευστοποιήσουν -ή έστω να εκμεταλλευτούν- τα ακίνητά τους... αναμένουν στο ακουστικό τους. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των εταιρειών ΑΓΕΤ Ηρακλής, Rilken, Cardico, Κούμπας Συμμετοχών, Μπενρουμπή, Εριουργία Τρία Άλφα, KΡΕΚΑ, Spider κ.ά.

Επιπλέον, όσον αφορά στη Sato, σύντομα θα αναζητήσει ενοικιαστή για το ακίνητο που μέχρι σήμερα στεγάζει την κεντρική της διοίκηση, ενώ η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας φαίνεται πρόθυμη να ρευστοποιήσει μέρος τουλάχιστον των ακινήτων της, προκειμένου να περιορίσει τα μεγάλα ανοίγματα προς τις τράπεζες (θα δούμε και εδώ, άραγε, τα πιστωτικά ιδρύματα σε ρόλο αγοραστή, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις - Altec και ΑΕΓΕΚ;).

Φυσικά, στον παραπάνω κατάλογο θα πρέπει να προσθέσουμε και εκείνες τις εισηγμένες που εδώ και χρόνια έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη μη λειτουργική ακίνητη περιουσία τους, όπως για παράδειγμα η Βιοκαρπέτ, η Πετρόπουλος, η Σπύρου, η ΛΑΝΑΚΑΜ, η Ελφίκο κ.ά.

Στη Δομική Κρήτης η πώληση ενός ακινήτου προς τους βασικούς μετόχους συνδυάστηκε με την αντίστροφη συναλλαγή -μεταξύ των δύο πλευρών- σε δεύτερο ακίνητο, καθώς αυτό που πουλήθηκε έπρεπε να αξιοποιηθεί άμεσα και εκείνο που αγοράστηκε σε βάθος χρόνου (εξοικονόμηση ρευστότητας, δηλαδή). Στη συνέχεια, βέβαια, το όποιο θέμα ρευστότητας λύθηκε με την πώληση των συμμετοχών της Δομικής Κρήτης σε αιολικά πάρκα προς την Enel.

--- Μειωμένες προσδοκίες

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το πόσο θα πρέπει να αισιοδοξούν οι εισηγμένες εταιρείες ότι η πώληση -ή έστω η εκμετάλλευση- των ακινήτων τους δεν θα αργήσει σημαντικά, λόγω των ανοδικών προσδοκιών στο real estate στο εξωτερικό, ή χάρη στην αυξημένη πλέον ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με πέρυσι.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει σαφώς θετικά δεκάδες επιχειρήσεις, που θα δουν τη ρευστότητά τους να μειώνεται και απλώς θα χάσουν ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο μέχρι σήμερα δεν πρόσθετε τίποτα στα έσοδά τους...

Πάντως, κύκλοι της αγοράς ακινήτων δεν συμμερίζονται τέτοιου είδους αισιοδοξία. «Πολλοί πωλητές δεν έχουν κατανοήσει πως οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει και νομίζουν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στην προ την κρίσης εποχή», δήλωσε πρόσφατα (στο πλαίσιο της παρουσίασης της εταιρείας του στην ΕΘΕ) ο κ. Ν. Μπέρτσος, πρόεδρος της Eurobank Properties.

Και δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και πολύ καιρό η Eurobank Properties δεν είχε προχωρήσει σε αγορές ακινήτων? ή ότι η πρόσφατη αγοραστική κίνηση (46 εκατ. ευρώ) έγινε σε ακίνητα με ισχυρό μισθωτή (Praktiker) και με καθαρή μισθωτική απόδοση 8,3%, όταν το τρέχον επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων στις τράπεζες δεν υπερβαίνει το 2,5%!

Ανασταλτικός επίσης παράγοντας στο ξεμπλοκάρισμα της αγοράς είναι το γεγονός ότι -ιδίως οι εταιρείες που δεν έχουν άμεση ανάγκη- βλέπουν τις συνθήκες αξιοποίησης των ακινήτων τους να επιδεινώνονται. Αν και βέβαια κάθε ακίνητο αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, σε πολλούς εμπορικούς κλάδους οι αλυσίδες λιανικής καταφέρνουν να επιτυγχάνουν μειώσεις ενοικίων γύρω στο 20% - 25%, όταν λήγουν τα συμβόλαιά τους με τους ενοικιαστές.

* Αναδημοσίευση από το 604 φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 16 - 20 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v