Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Στο 4% η πιστωτική επέκταση το 2009

Καθίζηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο 4% από 15,9% πέρυσι και έναντι αρχικής εκτίμησης για επέκταση κατά 10%, προβλέπει πλέον η ΤτΕ η οποία τονίζει την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης με τις επισφάλειες των τραπεζών.

ΤτΕ: Στο 4% η πιστωτική επέκταση το 2009
Καθίζηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο 4% από 15,9% πέρυσι και έναντι αρχικής εκτίμησης για επέκταση κατά 10%, προβλέπει πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία τονίζει την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης με τις επισφάλειες των τραπεζών.

Η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διαφυλάχθηκε αλλά οι επισφάλειες συνεχίζουν να αυξάνονται και γι’ αυτό απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση, σημειώνεται στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής.

«Η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διαφυλάχθηκε, αλλά οι επισφάλειες συνεχίζουν να αυξάνονται και γι’ αυτό απαιτείται διαρκής επαγρύπνης» τονίζει η ΤτΕ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης η οποία απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση, καθώς επηρεάζει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και την κερδοφορία των τραπεζών.

"Ενόψει και των αλλαγών που δρομολογούνται διεθνώς στο εποπτικό πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ασκήσει ακόμη πιο παρεμβατικά την εποπτική της λειτουργία".

Στο μέτωπο των λεγόμενων κόκκινων δανείων, στο τέλος Ιουνίου αυξήθηκαν σε 6,8% του συνόλου από 5% στο τέλος του 2008 ενώ αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η μείωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις (Ιούνιος 2009: 41,1%, Δεκέμβριος 2008: 48,9%).

Αύξηση εμφάνισε και η έκθεση σε κίνδυνο αγοράς, λόγω των αυξημένων τοποθετήσεων των τραπεζών σε ομολογιακούς τίτλους.

Σε αντίθεση με τους ανωτέρω κινδύνους, μείωση εμφάνισε ο κίνδυνος ρευστότητας. Ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών και των ομίλων τους βελτιώθηκε στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009 σε σύγκριση με το τέλος του προηγούμενου έτους (τράπεζες: 104,1% στο τέλος Ιουνίου του 2009 έναντι 108,4% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2008, τραπεζικοί όμιλοι: 111,7% έναντι 115,1%) και παρέμεινε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ-27 (2008: 121,5%).

Το επίπεδο των εποπτικών δεικτών ρευστότητας των τραπεζών διατηρήθηκε πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια και εμφάνισε οριακή περαιτέρω βελτίωση. Στη μείωση του κινδύνου ρευστότητας συνέβαλαν η αξιοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας βάσει του Ν. 3723/2008, η αύξηση των καταθέσεων, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, η σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων από το β? τρίμηνο του 2009 και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και των ομίλων τους υποχώρησε σημαντικά το α’ εξάμηνο του 2009 σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2008, κυρίως λόγω του υπερδιπλασιασμού των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο και δευτερευόντως λόγω της μείωσης των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες. Υποχώρηση εμφάνισαν και οι βασικοί δείκτες αποδοτικότητας.

Αντίθετα, αξιόλογη βελτίωση παρατηρήθηκε στους Δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας και Βασικών Κεφαλαίων, η οποία οφείλεται στη σημαντική αύξηση των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών λόγω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών που διατέθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο βάσει του Ν. 3723/2008, αλλά και λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ορισμένων τραπεζών.

Όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του Ν. 3723/2008, από το συνολικά προβλεπόμενο ποσό των 28 δισεκ. ευρώ έχουν αξιοποιηθεί τα 11,3 δισεκ. ευρώ.

Το ποσοστό αξιοποίησης στην Ελλάδα (40%) είναι ουσιαστικά ίδιο με εκείνο στη ζώνη του ευρώ (43%) και στην ΕΕ-27 (40%). Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το ποσό των 28 δισεκ. ευρώ αντιστοιχούσε στο 11,7% του ΑΕΠ του 2008, δηλαδή σε ποσοστό χαμηλότερο του αντίστοιχου μέσου όρου για τη ζώνη του ευρώ (26,5%) και την ΕΕ-27 (23%) το ίδιο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v