Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευές: Μεγάλωσαν οι μεγάλοι στο εννεάμηνο

Ανοσία στην κρίση φαίνεται πως έχουν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, σε αντίθεση με τις μικρότερες τεχνικές εταιρίες που βρίσκονται ήδη στην… εντατική. Τι θα δείξουν τα μεγέθη εννεαμήνου.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κατασκευές: Μεγάλωσαν οι μεγάλοι στο εννεάμηνο
Ανοσία στην κρίση φαίνεται πως έχουν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, σε αντίθεση με τις μικρότερες τεχνικές εταιρίες που βρίσκονται ήδη στην… εντατική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη που θα εμφανίσουν στο εννεάμηνο του 2009 οι εισηγμένες εταιρίες του κλάδου των κατασκευών, οι τρεις ισχυροί όμιλοι (Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ) κάθε άλλο παρά έχουν νιώσει τις συνέπειες της ύφεσης, αφού τόσο ο τζίρος όσο και τα κέρδη τους καταγράφουν βελτίωση.

Θετικά, παρά την κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος των κατασκευών, εξελίσσονται φέτος και τα αποτελέσματα της Intrakat και της ΑΕΓΕΚ που επιδιώκουν να πλασαριστούν στον σκληρό πυρήνα του κλάδου. Σε όλες τις υπόλοιπες τεχνικές εταιρίες του χρηματιστηρίου η ύφεση έχει αφήσει έντονα το σημάδι της, καθώς αυτές θα εμφανίσουν συρρίκνωση του τζίρου και αύξηση των ζημιών.

Ενισχυμένος ο όμιλος Ελλάκτωρ, αναμένεται να ανακοινώσει στο εννεάμηνο άνοδο του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του κατά περίπου 30% σε σχέση με εκείνον του 2009, ανερχόμενος στο 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,25 δισ. ευρώ το περυσινό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.

Ανοδική πορεία θα ακολουθήσουν και τα κέρδη, η ποσοστιαία μεταβολή των οποίων θα κινηθεί στο 5% - 10%. Υπενθυμίζεται ότι το εννεάμηνο του 2009 η Ελλάκτωρ είχε παρουσιάσει κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας 69,3 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση των μεγεθών αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στα έσοδα που εισρέουν στα ταμεία του ομίλου από τα έργα παραχώρησης που αυτός διαχειρίζεται (Αττική Οδός, αυτοκινητόδρομοι Πελοποννήσου κ.ά.).

Στον ίδιο λόγο αλλά και στα έργα που υλοποιεί στο εξωτερικό οφείλεται κατά κύριο λόγο και η ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών που θα εμφανίσει στο εννεάμηνο ο όμιλος της J&P Άβαξ.

Ο κύκλος εργασιών του θα καταγράψει αύξηση της τάξεως του 5%, ενώ στο επίπεδο του 12% εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί η ποσοστιαία μεταβολή των προ φόρων κερδών του. Στο εννεάμηνο του 2008 ο ενοποιημένος τζίρος της εισηγμένης είχε αγγίξει τα 680 εκατ. ευρώ και τα κέρδη πριν τους φόρους τα 25,3 εκατ. ευρώ.

Θετικό πρόσημο θα έχουν οι μεταβολές στον κύκλο εργασιών και στην κερδοφορία για τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, ο οποίος το εννεάμηνο του 2008 είχε παρουσιάσει τζίρο 477,8 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 46 εκατ. ευρώ. Την αντίστοιχη φετινή περίοδο ο μεν κύκλος εργασιών θα αυξηθεί περισσότερο από 20%, τα δε κέρδη της τουλάχιστον θα διπλασιαστούν.

Σημειώνεται πως ο διπλασιασμός των κερδών του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα είναι κατά ένα μεγάλο μέρος αποτέλεσμα των έκτακτων κερδών που εξασφάλισε από την πώληση του 50% του θερμοηλεκτρικού σταθμού Ήρων 1 στον γαλλικό οίκο GdF - Suez. Πάντως, τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι (49,3 εκατ. ευρώ), παρά την κάμψη του τομέα ανάπτυξης ακινήτων.

Ακολουθώντας τους πρωτοπόρους

Στον ίδιο δρόμο με την "τρόικα" των ισχυρών του κλάδου δείχνουν να βαδίζουν ακόμη δύο εταιρίες: η Intrakat και η ΑΕΓΕΚ. Η πρώτη εκτιμάται πως θα βελτιώσει τον κύκλο εργασιών εννεαμήνου κατά 20% τουλάχιστον, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 10% η αύξηση των κερδών της. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2008, δηλαδή πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, η Intrakat είχε εμφανίσει τζίρο 128,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 2,38 εκατ. ευρώ.

Η θετική εξέλιξη των μεγεθών της εν μέσω κρίσης οφείλεται σε έναν βαθμό στο γεγονός ότι σχεδόν το 50% των εργασιών της αφορά σε ιδιωτικές συμβάσεις, καθώς και στην ενασχόλησή της με την ανάπτυξη υποδομών εξειδικευμένης τεχνογνωσίας (δίκτυα οπτικών ινών).

Θετική σε γενικές γραμμές θα εμφανιστεί στο εννεάμηνο και η πορεία της εξυγιανθείσας ΑΕΓΕΚ, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη μετά από φόρους 4,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας συμμετοχών θα κινηθεί λίγο πάνω από τις 600 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο τζίρος της θυγατρικής ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής (στην οποία η εισηγμένη μετέχει με 20%) θα ανέλθει σε ενοποιημένη βάση στα 166 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ που ήταν το εννεάμηνο του 2008.

Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα μετά φόρων της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική σε ενοποιημένη βάση θα είναι μεν αρνητικό (2,2 εκατ. ευρώ), ωστόσο θα είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με τις περυσινές ζημίες που είχαν αγγίξει τα 59,3 εκατ. ευρώ. Πάντως, εκτιμάται πως στο σύνολο της χρήσης η εταιρία θα παρουσιάσει κέρδη.

Τα θύματα της κρίσης

Αντίθετα, την κρίση φαίνεται να βιώνουν για τα καλά οι μικρότερες τεχνικές εταιρίες. Η Μοχλός του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής αναμένεται να εμφανίσει κύκλο εργασιών κοντά στα 40 εκατ. ευρώ έναντι των 110 εκατ. ευρώ του περυσινού εννεαμήνου και κέρδη προ φόρων περί τις 600 χιλιάδες ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ.

Στο επίπεδο του 25% θα μειωθεί ο κύκλος εργασιών της ΒΙΟΤΕΡ που θα διαμορφωθεί στα 43 εκατ. ευρώ έναντι των 56,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα 2,5 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων του εννεαμήνου του 2008 να μετατρέπονται φέτος σε ζημίες της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ.

Συρρικνωμένος περίπου 45% θα εμφανιστεί ο τζίρος της ΑΤΤΙΚΑΤ, καθώς δεν θα ξεπεράσει τα 93 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το περυσινό εννεάμηνο είχε διαμορφωθεί στα 175 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες της εταιρίας θα είναι μεγαλύτερες των 2 εκατ. ευρώ.

Πτώση του κύκλου εργασιών της σε ποσοστό άνω του 50% θα παρουσιάσει η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας, η οποία αυτήν την εποχή βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης business plan, με στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση όπου έχει περιέλθει. Οι ζημίες της δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν στο εννεάμηνο τα 20 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που πέρυσι είχε εμφανίσει κέρδη προ φόρων 1,4 εκατ. ευρώ.

Μειωμένος κατά περίπου 10% (λίγο κάτω από τα 13 εκατ. ευρώ) θα είναι ο τζίρος που θα εμφανίσει στο εννεάμηνο η Δομική Κρήτης, με τις ζημίες να ανέρχονται στις 960 χιλιάδες ευρώ έναντι κερδών πέρυσι. Βέβαια, τα κέρδη του 2008 της κρητικής εταιρίας ήταν αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής της αξίας των ακινήτων της.

Πάντως, στο σύνολο της χρήσης η Δομική Κρήτης δεν αποκλείεται να παρουσιάσει κέρδη σε περίπτωση που ολοκληρωθεί εντός του 2009 η μεταβίβαση στον οίκο Enel του αιολικού πάρκου στη θέση Βοσκερό Κρήτης έναντι του ποσού των 10,4 εκατ. ευρώ.

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα περυσινά ήταν τα μεγέθη που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤΕΡ, αφού ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε το φετινό εννεάμηνο στα 9,9 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ. ευρώ (μείωση 19%) και τα μετά φόρων κέρδη της στις 455 χιλιάδες ευρώ έναντι κερδών 1,2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v