Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Έτος γεμάτο deals το 2010!

Φέτος το τοπίο του ανταγωνισμού ξεκαθάρισε και οι «δυνατοί κρίκοι» του συστήματος είναι έτοιμοι για πολλά και γερά deals μέσα στην επόμενη χρονιά - 6+2 πιθανά παραδείγματα εισηγμένων εταιριών.

Εισηγμένες: Έτος γεμάτο deals το 2010!
Φέτος το τοπίο του ανταγωνισμού ξεκαθάρισε και οι «δυνατοί κρίκοι» του συστήματος είναι έτοιμοι για πολλά και γερά deals μέσα στην επόμενη χρονιά - 6+2 πιθανά παραδείγματα εισηγμένων εταιριών.


Το σύνολο των παραγόντων της οικονομίας αναμένει ότι το 2010 θα είναι ένα ακόμη δύσκολο έτος για τις επιχειρήσεις και επίσης οι περισσότεροι επιχειρηματίες προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης μέσα στο επόμενο έτος, περίοδο κατά την οποία εκτιμούν ότι θα δούμε «τον πάτο του βαρελιού» στην πραγματική οικονομία.

Ένα άλλο συμπέρασμα επίσης των στελεχών της αγοράς είναι ότι (15 πλέον μήνες μετά την εμφάνιση της κρίσης στην πραγματική οικονομία) έχει γίνει ορατό ποιες από τις επιχειρήσεις είναι σε θέση να αμυνθούν σθεναρά απέναντι στη δυσμενή συγκυρία και ποιες θα κληθούν να περάσουν δύσκολα μέσα στο επόμενο έτος.

Η κατάσταση μάλιστα για τη δεύτερη κατηγορία δείχνει να είναι ακόμη πιο επώδυνη από φέτος, καθώς οι εταιρίες φαίνεται να έχουν εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου που διέθεταν προκειμένου να αμυνθούν.

Και αυτό γιατί οι μέθοδοι της μείωσης των αποθεμάτων, των απολύσεων και των περικοπών γενικών εξόδων φαίνεται να έχουν φτάσει στα όριά τους. Επίσης, σε αντίθεση με τη φετινή χρονιά, το 2010 τα κόστη χρηματοδότησης και αγοράς των πρώτων υλών δεν πρόκειται να μειωθούν… Ενδεχομένως μάλιστα και να αυξηθούν.

Από την άλλη πλευρά, οι «ισχυροί κρίκοι» του συστήματος -με καλύτερη ρευστότητα από πέρυσι και με την ενεργή στήριξη των τραπεζών- έχουν αντιληφθεί ότι είναι πλέον ο καιρός να εκμεταλλευτούν την κρίση, έτσι ώστε η λήξη της να τις βρει ενισχυμένες σε προϊοντική γκάμα και μερίδια αγοράς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν το 2010 το «έτος των deals», καθώς άλλες εταιρίες θα δουν τις άμυνές τους να εξαντλούνται και άλλες θα προσπαθήσουν να εξαγοράσουν σε χαμηλές σχετικά αποτιμήσεις.


6+2 περιπτώσεις

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, εξαγορές και απορροφήσεις εταιριών θα δούμε στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Πολλά λέγονται, για παράδειγμα, για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, πέρα από τα προφανή παραδείγματα για τις υποθέσεις της Aspis Bank (ξεκίνησε ήδη το due diligence) και της Commercial Value (φημολογείται ενδιαφέρον από AXA).

Υπάρχουν όμως πολλά άλλα παραδείγματα σε σειρά κλάδους και ενδεικτικά αναφέρουμε παρακάτω έξι από αυτά.

Την εκκίνηση νέου κύκλου εξαγορών στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης πιθανολογεί η Alpha Finance για τον όμιλο Σαράντη, σε πρόσφατη έκθεση που εξέδωσε για την εισηγμένη: «Οι ελεύθερες ταμειακές ροές προβλέπονται θετικές λόγω της αποτελεσματικής διοίκησης του κεφαλαίου κίνησης, οι επενδυτικές ανάγκες χαμηλές.

Με τον καθαρό δανεισμό να προβλέπεται ότι θα περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα (28 εκατ. ευρώ, ή 1,1 φορά το EBITDA του 2009) πιστεύουμε ότι η διοίκηση θα ξεκινήσει για μία ακόμη φορά να κινείται προς εξαγορές, πιθανότατα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης».

Έτοιμη να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιριών, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη διεθνή κρίση, είναι η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, σύμφωνα με δήλωση του οικονομικού διευθυντή του ομίλου κ. Κρίτωνα Αναβλαβή, κατά την πρόσφατη παρουσίαση της εισηγμένης που έγινε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Η τρέχουσα χρηματοοικονομική μας διάρθρωση, μετά τη δραστική μείωση του δανεισμού μας από τα 203 στα 130 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009, μας επιτρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξαγορών, τώρα που υπάρχουν εταιρίες οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση. Στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν και επίσης να μειώσουμε την επίδραση στα αποτελέσματά μας από την πορεία του μεταλλουργικού κλάδου», συμπλήρωσε ο κ. Αναβλαβής.

Η ρευστότητα της Revoil είναι υψηλή και η αυξημένη φέτος κερδοφορία της επιτρέπει να διανείμει το 2010 ένα «γενναίο» μέρισμα. Επιπρόσθετα, υπάρχει πάντα ενδιαφέρον για εξαγορές μικρότερων εισηγμένων του κλάδου, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να φαίνεται κάτι ορατό στον ορίζοντα.

Με πολύ υψηλή ρευστότητα η Π. Πετρόπουλος -έπειτα κιόλας από τις ισχυρά θετικές φετινές ταμειακές ροές- συγκαταλέγεται στις επιχειρήσεις με πολύ χαμηλή μόχλευση. Έτσι, πέρα από την άνετη χρηματοδότηση της εξαγοράς του κλάδου λιπαντικών, η εισηγμένη έχει «ανοιχτά μάτια» και μάλιστα συζητά για την απόκτηση και δύο άλλων αντιπροσωπειών ξένων προϊόντων στην Ελλάδα.

Η Στ. Κανάκης αναμένεται να κλείσει το 2009 με κέρδη ελαφρά ανώτερα των περυσινών, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ταμείο 1,5 περίπου εκατ. ευρώ. Διαθέτοντας λοιπόν άριστη ρευστότητα, η εισηγμένη έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις για την πιθανότητα εξαγορών ή στρατηγικών συνεργασιών, είτε εντός του χώρου στον οποίο δραστηριοποιείται είτε σε συγγενικές αγορές, πάντοτε στον κλάδο των τροφίμων.

Το θέμα των ενδεχόμενων εξαγορών απασχολεί και τη CPI, ο πρόεδρος της οποίας κ. Παπαθάνος δήλωσε στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης: «Η εταιρία είναι υγιής και ισχυρή. Η πορεία των δανειακών μας υποχρεώσεων είναι πτωτική από την αρχή του 2008 έως σήμερα, ενώ χρησιμοποιούμε κάτω από το 50% του πλαφόν που μας προσφέρουν οι τράπεζες. Προσπαθούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε τη δυσμενή συγκυρία και μας ενδιαφέρει να προσαρτήσουμε εταιρίες και δουλειές που χρειάζονται μικρό ύψος επενδύσεων και εμπεριέχουν προστιθέμενη αξία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v