Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το ζόρι και σε... είδος οι αυξήσεις κεφαλαίου!

Aν μέσα στο 2009 υπήρξαν τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις όπου σε αυξήσεις κεφαλαίου είχαμε σημαντική συμμετοχή μετόχων μειοψηφίας, φέτος είναι αμφίβολο αν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο έστω και για μία εισηγμένη!

Με το ζόρι και σε... είδος οι αυξήσεις κεφαλαίου!
* Ο σχετικός πίνακας που αφορά στις αποδόσεις των εταιριών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Aν μέσα στο 2009 υπήρξαν τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις όπου σε αυξήσεις κεφαλαίου είχαμε σημαντική συμμετοχή μετόχων μειοψηφίας (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά), φέτος είναι αμφίβολο αν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο έστω και για μία εισηγμένη!

Όσες αυξήσεις κεφαλαίου βρίσκονται σε εξέλιξη είτε είναι σε... είδος είτε γίνονται από ανάγκη και βασίζονται κυρίως στην πρωτοβουλία των βασικών μετόχων. 

* Η Audiovisual έχει ψηφίσει αύξηση κεφαλαίου έως 30 εκατ. ευρώ και ήδη η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει προκαταβάλει τα 16 εκατ. ευρώ. Λανθασμένες επιλογές του προηγούμενου management έφεραν την εταιρεία σε δύσκολη θέση με ζημιογόνο αποτέλεσμα και με υψηλό δανεισμό.

Η δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης που επιχειρείται προκειμένου ο όμιλος, πέρα από ηγετικά μερίδια αγοράς, να καταστεί και κερδοφόρος. Το δυσχερές κλίμα, η αποχώρηση θεσμικών χαρτοφυλακίων αλλά και η μικρή απόσταση της τρέχουσας τιμής (κοντά στο 0,80 ευρώ) από την ελάχιστη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (0,70 ευρώ που είναι η ονομαστική αξία) προβληματίζουν για το ποσοστό συμμετοχής της μειοψηφίας στην έκδοση.

* Κεφάλαια άνω των 30 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να αντλήσει η Μηχανική μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να ψηφίσει σε επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της. Ο δανεισμός του εισηγμένου ομίλου είναι μεγάλος και οι επενδύσεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια απαιτούν ρευστότητα.
 
Ο βασικός μέτοχος κ. Πρ. Εμφιετζόγλου έχει δηλώσει ότι θα καλύψει τουλάχιστον το ποσοστό της έκδοσης που του αναλογεί, ωστόσο αυτό κυμαίνεται γύρω στο 20% - 25%. Η άντληση του υπόλοιπου μέρους της έκδοσης αποτελεί ζητούμενο, λόγω της γενικότερης χρηματιστηριακής συγκυρίας, της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο των κατασκευών αλλά και του ότι η τρέχουσα τιμή του τίτλου (γύρω στο 1 ευρώ) δεν απέχει πλέον και πάρα πολύ από την ελάχιστη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (0,70 ευρώ) που είναι η ονομαστική αξία. 

* Και στην περίπτωση της Aspis Bank, η ελάχιστη τιμή διάθεσης των νέων τίτλων είναι τα 70 λεπτά (ονομαστική αξία), όταν η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη γύρω στο 0,80 - 0,90 ευρώ. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης εταιρείας αφορά στο ότι ο βασικός μέτοχος αδυνατεί ουσιαστικά να καλύψει το μέρος που του αναλογεί και στην πράξη αυτός που θα καλύψει την έκδοση θα καταστεί ο νέος ιδιοκτήτης της τράπεζας.

Η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου έχει ψηφιστεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων και τώρα το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο επενδυτής που όχι μόνο θα καταβάλει το ρευστό αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει και την έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος.

* Ποσό έως 120 εκατ. ευρώ θα επιδιώξει να καλύψει το τηλεοπτικό κανάλι Alter μέσα από αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, με συμμετοχή των παλαιών μετόχων. Στόχος είναι η μείωση των τραπεζικών του υποχρεώσεων που με βάση τα στοιχεία της 30ής/9/2009 ανέρχονταν στα 267 εκατ., εκ των οποίων τα 113 εκατ. ήταν μακροπρόθεσμα.

Τρία πράγματα θα πρέπει να σημειωθούν: Πρώτον, ότι η ανάγκη της ΑΜΚ είναι προφανής, αφού τα χρηματοοικονομικά έξοδα του εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 13,1 εκατ., εξαφανίζοντας το σύνολο των λειτουργικών αποτελεσμάτων. Δεύτερον, ότι το επιχειρούμενο ποσό της έκδοσης είναι πολλαπλάσιο της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της εισηγμένης (γύρω στα 17 εκατ. ευρώ). Και τρίτον, ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση των βασικών μετόχων του σταθμού, οι οποίοι κατέχουν κάτι παραπάνω από το 80% των μετοχών. 

* Η Euromedica, από την πλευρά της, έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς ο δανεισμός της είναι υψηλός και τα επενδυτικά της σχέδια περιλαμβάνουν νέες εξαγορές κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.
 
Ωστόσο, καθώς η μητρική Axon Συμμετοχών θεωρείται πως πολύ δύσκολα θα καταβάλει μεγάλο μέρος των 100 εκατ. ευρώ, το «στοίχημα» της έκδοσης μετατίθεται στο αν θα βρεθούν κεφάλαια από το εξωτερικό. Σε περίπτωση που η ΑΜΚ δεν προχωρήσει, εκτιμάται ότι θα «παγώσει» ή έστω θα περιοριστεί πολύ το επενδυτικό πρόγραμμα. 

* Η Hellas On Line ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με απορρόφηση της δραστηριότητας σταθερής τηλεφωνίας της Vodafone. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απορρόφηση επανέφερε σε θετικό πεδίο το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, το επενδυτικό πρόγραμμα της Hellas On Line παραμένει υψηλό και είναι πολύ πιθανόν να απαιτήσει και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση στο άμεσο μέλλον.

* Η απόφαση της Sciens να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως και 111 εκατ. ευρώ με την απορρόφηση συμμετοχών και ακινήτων στόχο έχει την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη δημιουργία ενός σχήματος ικανού να «πουλήσει» περισσότερο στη χρηματιστηριακή αγορά και ιδιαίτερα στα διεθνή funds: μικρότερη κυκλικότητα αποτελεσμάτων, περισσότερο γνωστές συμμετοχές, μεγαλύτερο μέγεθος, παρουσία στον χώρο της ενέργειας κ.λπ. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου το ποσοστό των μετόχων μειοψηφίας θα υποχωρήσει γύρω στο 15%, οπότε, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να ακολουθήσει placement. 

* Ο σχετικός πίνακας που αφορά στις αποδόσεις των εταιριών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 618ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 22-26 Ιανουαρίου 2010.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v