Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με παραχωρήσεις-ΣΔΙΤ η αξιοποίηση αποβλήτων

Με το σύστημα της παραχώρησης και των ΣΔΙΤ θα επιχειρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος να λύσει το πρόβλημα της επεξεργασίας των αποβλήτων. Στα 2,5 δισ. ευρώ οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν μέχρι το 2015. Οι πρωταγωνιστές.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Με παραχωρήσεις-ΣΔΙΤ η αξιοποίηση αποβλήτων
Με το σύστημα της παραχώρησης και των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) θα επιχειρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος να λύσει το πρόβλημα της επεξεργασίας των αποβλήτων που παράγει η χώρα μας και σήμερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα.

Από το βήμα της ημερίδας για την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, την οποία πραγματοποίησε χθες ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης - Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ), η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε και επισήμως την πρόθεση του υπουργείου της να συνεργαστεί με ιδιώτες επενδυτές στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων.

"Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης αποβλήτων, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού της διαχείρισής τους, με σεβασμό στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και συνεκτιμώντας τα οικονομικά δεδομένα ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις και στρεβλώσεις στο κόστος διαχείρισης των αποβλήτων από περιοχή σε περιοχή", τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μπιρμπίλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδων καύσης απορριμμάτων, μέθοδος που μέχρι στιγμής προκαλεί έντονες αντιδράσεις εκ μέρους οικολογικών οργανώσεων. 

Η υπουργός σημείωσε: "Δεν υπάρχουν τεχνολογίες μόνο με πλεονεκτήματα ή μόνο με μειονεκτήματα. Πάντα θα τίθενται ερωτήματα για τη βελτιστοποίηση των επιλογών, όπως για ποια απόβλητα μιλάμε, ποιες ποσότητες και σε ποια περιοχή αναφερόμαστε. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα και μοναδικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να συνεκτιμώνται".

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί ιδιώτες που επιδιώκουν να επενδύσουν στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων προωθούν τη δημιουργία μονάδων καύσης.

Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ

Η διαχείριση απορριμμάτων έχει προκαλέσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον πολλών ιδιωτών και κυρίως των κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, καθώς εκτιμάται πως εντός της επόμενης πενταετίας θα χρειαστεί να υλοποιηθούν έργα συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση των οποίων θα εξασφαλιστούν έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση για όσους επενδύσουν σε αυτές τις υποδομές.

Ήδη, επενδύσεις στην αγορά αυτή έχει υλοποιήσει ο όμιλος Ελλάκτωρ μέσω της θυγατρικής Ηλέκτωρ που λειτουργεί τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Επιπλέον, μέσω της γερμανικής θυγατρικής Herhof προωθεί έργα μονάδων μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων.

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων επιδιώκουν να εισέλθουν οι όμιλοι J&P Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα και Intrakat, καθώς επίσης και οι όμιλοι Λάτση μέσω της θυγατρικής Lamda Development, Βιοχάλκο και Κοπελούζου. Μάλιστα, ο τελευταίος είναι πιθανόν να το επιχειρήσει σε συνεργασία με την Intrakat του ομίλου Κόκκαλη.

Πρόσφατα, την πρόθεσή του να διεκδικήσει μερίδιο στη νέα αυτή αγορά εκδήλωσε και ο όμιλος MIG, συνάπτοντας στρατηγική συνεργασία με τον γαλλικό οίκο Veolia Environnement. Μάλιστα, οι δυο τους προχώρησαν στη σύσταση κοινής εταιρίας, της Veolia - MIG Ελλάς, με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως η Veolia Environnement, την παρθένα ελληνική αγορά διαχείρισης αποβλήτων εποφθαλμιούν και όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού που ειδικεύονται στον εν λόγω τομέα, μεταξύ αυτών η επίσης γαλλικών συμφερόντων Suez Environnement, που πριν από έναν χρόνο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Intrakat.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v