Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστές: Πόσο αντέχουν οι εισηγμένες

Η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ ευνοεί τις ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες και πέραν αυτού έχει αρχίσει να υπάρχει κάποια ζήτηση νημάτων από την Ευρώπη. Τι δηλώνουν οι διοικήσεις των εισηγμένων των κλάδου.

Κλωστές: Πόσο αντέχουν οι εισηγμένες
Η συγκρατημένη άνοδος της ζήτησης που παρατηρείται δεν είναι σε θέση να αποτρέψει το μοιραίο - Πού θα παιχτεί το "στοίχημα" της επιβίωσης - Τι δηλώνουν οι διοικήσεις των εισηγμένων των κλάδου - Προς άμεση αξιοποίηση ακινήτων η ΕΛΦΙΚΟ.

"Κάτι έχει αρχίσει να κινείται, αλλά αυτό δεν είναι σε θέση από μόνο του να οδηγήσει στη διάσωση του κλάδου", δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας της αγοράς.

"Η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ ευνοεί τις ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες και πέραν αυτού έχει αρχίσει να υπάρχει κάποια ζήτηση νημάτων από την Ευρώπη, λόγω και των ελλείψεων βάμβακος που παρατηρείται σε μερικές χώρες. Παρ' όλα αυτά, οι ελληνικές εταιρίες εξακολουθούν να πωλούν με ζημίες, καθώς η άνοδος της τιμής του βάμβακος (ευνοούνται τα εκκοκκιστήρια) είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση που έχουν πάρει τα νήματα", συμπληρώνει ο ίδιος παράγοντας.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η μία μονάδα σταματά τη λειτουργία της μετά την άλλη και αυτό το έχουμε δει κυρίως στο μέτωπο των βαφείων - φινιριστηρίων.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών μέσω του προέδρου του κ. Ελευθέριου Κούρταλη, έχει υποβάλει μια σειρά αιτήματα προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, τα οποία ωστόσο δεν έχουν ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Παράγοντες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου εκτιμούν ότι το "στοίχημα" της επιβίωσης του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου θα παιχτεί στις σχέσεις των εταιριών με τις τράπεζες και στον τρόπο με τον οποίο θα μεσολαβήσει στις σχέσεις αυτές το ΥΠΟΙΑΝ.

Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς, θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των δανείων με τις τράπεζες, προκειμένου να μεταφερθούν στο μέλλον υποχρεώσεις των εταιριών που λήγουν μέσα στη διετία 2010 - 2011. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να κινηθεί και η κυβέρνηση, θέτοντας το ελληνικό δημόσιο εγγυητή για μέρος των δανείων, των μεγαλύτερων τουλάχιστον δυνάμεων του κλάδου.

Και αυτό γιατί από το πακέτο των δυνατών κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που είχε εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τον Οκτώβριο του 2009 "ψίχουλα" έχουν πέσει στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο.

Θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με την ίδια άποψη, να δοθεί έμφαση και στο ύψος των επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις του κλάδου. "Επιτόκια της τάξεως του 6% και του 7% είναι απαγορευτικά για την επιβίωση των εταιριών", υποστηρίζουν.

Οι εισηγμένες εταιρίες

Το πλεονέκτημα της Ελληνικής Υφαντουργίας είναι ότι δραστηριοποιείται σε έναν εξειδικευμένο τύπο νημάτων, όπου ο ανταγωνισμός είναι σαφώς περιορισμένος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. H διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, αν και αναμένει για το 2010 ένα ακόμη δύσκολο έτος για τις βιομηχανίες του χώρου, προβλέπει καλύτερες πωλήσεις χάρη σε συνεργασίες που δρομολογήθηκαν πέρυσι και θα συνεχιστούν και μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 οι πωλήσεις υφάσματος είναι 25% μεγαλύτερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2009, οι δε νέες παραγγελίες υπερβαίνουν αυτές του πρώτου τριμήνου κατά 70%.

"Για το 2010, δυσοίωνες προβλέψεις οδηγούν στον κίνδυνο αφανισμού του κλάδου', δηλώνει η διοίκηση της Επίλεκτος, η οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της στη μείωση του λειτουργικού κόστους, στη βελτίωση των ταμειακών ροών και στην επέκταση στον ενεργειακό κλάδο, όπου δρομολογεί την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 9,99 MW.

Η Εριουργία Τρία Άλφα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς έχει διακόψει την παραγωγική της λειτουργία και διαθέτει το σημαντικής αξίας ακίνητό της προς εκμετάλλευση (κατά καιρούς φημολογούνται κινήσεις για τη χρήση του "οχήματος", χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται στην πράξη). Αξιοσημείωτη πάντως η άποψη του προέδρου της εισηγμένης κ. Μηνά Εφραίμογλου για "έλλειψη πολιτικής βούλησης (από τις κυβερνήσεις) προκειμένου να στηριχτεί η ελληνική παραγωγή".

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου στο τέλος του 2009 διέθετε καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μείον σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων) ύψους 6 εκατ. ευρώ, έχει δηλαδή άριστη ρευστότητα. Για το 2010 "μέλημα της διοίκησης είναι η αποφυγή ζημιογόνων δραστηριοτήτων και στο πλαίσιο αυτό η δραστηριότητα είναι πολύ πιθανόν να σημειώσει περαιτέρω μείωση, λόγω του πολύ δυσμενούς περιβάλλοντος που διαμορφώνει στη χώρα μας το δημοσιονομικό πρόβλημα".

Η θυγατρική Εκκοκκιστήρια Σοφάδων ήταν κερδοφόρος το 2009 και για φέτος οι προοπτικές είναι θετικές, αφού οι τάσεις για τις τιμές των εμπορευμάτων είναι ανοδικές. Από την αρχή του έτους η μέση τιμή πώλησης έχει αυξηθεί έως και 20%.

Με θετικό καθαρό ταμείο έκλεισε το 2009 και για τον όμιλο Μουζάκη. Μέσα στο 2010 θα συνεχιστεί η προσπάθεια αναδιοργάνωσης με στόχο τη μείωση του κόστους, ενώ παράλληλα η διοίκηση βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης εναλλακτικών σεναρίων, προκειμένου να πετύχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την αξιοποίηση των ακινήτων του ομίλου.

Με μικρό σχετικά καθαρό δανεισμό και με περιορισμένες ζημίες έκλεισε την περυσινή χρήση η Fieratex. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, "μέσα σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον, κάθε πρόβλεψη καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλής, καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες και υπάρχει αδυναμία προσδιορισμού του βάθους και του χρόνου που θα διαρκέσει η παρούσα ύφεση".

Η διοίκηση της ΕΛΦΙΚΟ αποφάσισε να μειώσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της και προς το τέλος του 2009 μειώθηκε σημαντικά το προσωπικό και στο εξής η παραγωγή θα περιοριστεί σε συγκεκριμένες μόνο επεξεργασίες που θα κρίνονται συμφέρουσες.
Παράλληλα, θα ενταθούν οι προσπάθειες για αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ θα επιδιωχθεί άμεσα η με κάθε πρόσφορο τρόπο αξιοποίηση των σημαντικών ακινήτων που διαθέτει η εταιρία στο Σχηματάρι και στη Βαρυμπόμπη.

Η ΕΛΦΙΚΟ προχώρησε σε αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανεισμού της και δεν παρουσιάζει μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα πάντως με τη διοίκησή της, "η μεγάλη πτώση του τζίρου, η σημαντική μείωση του προσωπικού και ο περιορισμός της παραγωγής σε συγκεκριμένες μόνο επεξεργασίες και οι δυσχέρειες στην αναζήτηση αγοραστών για τη ρευστοποίηση του πλεονάζοντος μηχανολογικού εξοπλισμού ενδέχεται να δημιουργήσουν προσκόμματα στην ομαλή ροή των εργασιών της εταιρίας".


Κλωστοϋφαντουργικές εταιρίες: Οικονομικά στοιχεία 31ης/12/2009

Εταιρία

Έσοδα

Ζημίες

Καθαρός
δανεισμός

Ίδια κεφάλαια

Καθαρός δανεισμός- Ίδια κεφάλαια

Ελληνική Υφαντουργία

64.212

-13.757

62.489

52.245

120%

Επίλεκτος (εξάμηνο)

13.318

-4.675

36.296

38.900

93%

Βαρβαρέσος

19.189

-5.654

29.800

10.273

290%

ΕΛΦΙΚΟ

3.611

-5.114

7.837

8.034

98%

Κλωστ/γία Ναυπάκτου

11.870

-3.652

-6.017

16.370

-37%

Μουζάκης

18.105

-7.830

-4.540

58.627

-8%

Fieratex

22.371

-2.107

3.284

24.850

13%

Fintexport

11.807

-2.674

10.823

14.492

75%

Τα ποσά σε χιλιάδες ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v