Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντά η Τ. Μπιρμπίλη στον Κ. Μητσοτάκη

Το νέο σχέδιο διατάγματος για πρώτη φορά αντιμετωπίζει τον πολύπαθο Υμηττό ως οικοσύστημα και όχι ως οικόπεδο, επισημαίνει η διοίκηση του ΥΠΕΚΑ, απαντώντας σε σχετική δήλωση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι απαντά η Τ. Μπιρμπίλη στον Κ. Μητσοτάκη
Το νέο σχέδιο διατάγματος για πρώτη φορά αντιμετωπίζει τον πολύπαθο Υμηττό ως οικοσύστημα και όχι ως οικόπεδο, επισημαίνει η διοίκηση του ΥΠΕΚΑ, απαντώντας σε σχετική δήλωση του υπεύθυνο του Τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Οπως αναφέρεται  σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ έχει κάνει την πολιτική επιλογή να επιδιώκει διαρκώς τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης στα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, αποφεύγοντας τη μικροπολιτική αντιπαράθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, συνειδητά, κατά την παρουσίαση του Π.Δ. για τον Υμηττό που τέθηκε χθες σε διαβούλευση δεν έγινε παράθεση των διαφορών με το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο προηγούμενος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. "Δυστυχώς ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωση επιχειρώντας, άστοχα, να ταυτίσει τις νέες ρυθμίσεις με αυτές του παρελθόντος", τονίζει χαρακτηριστικά.

Το νέο σχέδιο διατάγματος για πρώτη φορά αντιμετωπίζει τον πολύπαθο Υμηττό ως οικοσύστημα και όχι ως οικόπεδο. Πιο συγκεκριμένα: 

* Στην εκτεταμένη ζώνη «πραγματικά απόλυτης προστασίας» επιτρέπεται μόνο η οικολογική διαχείριση και προστασία και όχι αναψυκτήρια και αυτοκινητόδρομοι. 

* Στην ενιαία και όχι διασπασμένη περιφερειακή ζώνη προστασίας, δεν επιτρέπονται τα αναψυκτήρια, τα νοσοκομεία και οι λοιπές αμφίβολης περιβαλλοντικής συμβατότητας χρήσεις.

* Στην ίδια ζώνη, δεκαπλασιάζεται η αρτιότητα σε σχέση με το Π.Δ. του 1978 και καταργούνται οι παρεκκλίσεις, όταν ο τελευταίος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε κάποιες ζώνες όριζε ως αρτιότητα τα 20 στρέμματα και επεδίωκε τη διατήρηση των παρεκκλίσεων και της αρτιότητας της νομοθεσίας περί εκτός σχεδίου δόμησης σε άλλες. 

* Εισάγεται επίσης η υποχρέωση για βιοκλιματική αρχιτεκτονική σε όλα τα επιτρεπόμενα κτίρια.

* Προβλέπεται σχέδιο οικολογικής διαχείρισης του οικοσυστήματος. 

* Θεσμοθετούνται τα δυο μητροπολιτικά πάρκα

* Για πρώτη φορά ανοίγει το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό για την ίδρυση Δασαρχείου Υμηττού, υπενθυμίζεται από το ΥΠΕΚΑ στον τομεάρχη της Ν.Δ. ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να ρυθμιστεί με προεδρικό διάταγμα, καθώς απαιτεί τροποποίηση του οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής.

Το ριζοσπαστικό διάταγμα που δόθηκε χθες σε διαβούλευση αποτελεί πρότυπο προστατευτικής ρύθμισης για τους πολύπαθους περιαστικούς ορεινούς όγκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v