Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έργα: Εκπτώσεις μέχρι 70% για μία εργολαβία!

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο τα ποσοστά των εκπτώσεων που προσφέρουν το τελευταίο διάστημα μικρές τεχνικές εταιρίες αλλά και "μεγάλοι" για να εξασφαλίσουν κάποια από τις ελάχιστες εργολαβίες που δημοπρατούνται.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Έργα: Εκπτώσεις μέχρι 70% για μία εργολαβία!
Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο τα ποσοστά των εκπτώσεων που προσφέρουν το τελευταίο διάστημα μικρές τεχνικές εταιρίες αλλά και μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια από τις ελάχιστες εργολαβίες που δημοπρατούνται, κυρίως από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρά την κρίση, τα αμφίβολα περιθώρια κέρδους και την αβεβαιότητα ως προς την εξόφληση των συμβάσεων που θα αναλάβουν, ορισμένες κατασκευαστικές επιχειρήσεις δεν διστάζουν να προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 70%, έχοντας προφανώς ως πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση κατασκευαστικού αντικειμένου, χωρίς να υπολογίζουν παράλληλα τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι συμβάσεις με πολύ μεγάλες εκπτώσεις συνήθως δεν βγαίνουν οικονομικά, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα τα έργα να εγκαταλείπονται από τις αναδόχους τεχνικές εταιρίες.

Το ισχύον σύστημα επιλογής αναδόχων, δηλαδή η απλή μειοδοσία που εφαρμόζεται από το 2005, οδήγησε σταδιακά σε όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των εργολάβων και στην προσφορά ολοένα και υψηλότερων εκπτώσεων. Η οικονομική κρίση και η αγωνία των κατασκευαστών να εξασφαλίσουν αντικείμενο εργασίας επέτειναν αυτήν την κατάσταση.

Έτσι, από τις εκπτώσεις της τάξεως του 20% - 30%, που έδιναν οι υποψήφιοι ανάδοχοι το πρώτο διάστημα εφαρμογής του συστήματος της απλής μειοδοσίας, τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν σταδιακά με αποτέλεσμα σήμερα να κινούνται σχεδόν πάντα σε επίπεδα άνω του 55% - 60%. Εσχάτως, ορισμένες εργολαβίες ανατέθηκαν και με έκπτωση που έφτασε το 70%!


Και οι μεγάλοι στο "παιχνίδι" των υψηλών εκπτώσεων

Αυτού του ύψους έκπτωση (69% για την ακρίβεια) πρόσφερε στον προχθεσινό διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για εργασίες επέκτασης του δικτύου της στην Αθήνα η εταιρία Διάτμηση ΑΤΕ, ανακηρυσσόμενη προσωρινός ανάδοχος. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 3,35 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο οι μικρές κατασκευαστικές που παίρνουν το ρίσκο των μεγάλων εκπτώσεων, πιεζόμενες ενδεχομένως από την έλλειψη αντικειμένου εργασιών. Το ίδιο φαίνεται να πράττουν και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρίας Ηλέκτωρ, που ως γνωστόν ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ: πρόσφερε έκπτωση 61% στον διαγωνισμό που διεξήγαγε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δουρούτης, έργο προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ.

Αλλά και η εταιρία Πρίσμα Δομή ΑΤΕ, στην οποία συμμετέχει με 50% η Intrakat του ομίλου Intracom, κατάφερε να αναδειχθεί μειοδότης στον διαγωνισμό της περασμένης Τρίτης που πραγματοποίησε ο δήμος Κασσάνδρας για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης του οικισμού Αφύτου, με προϋπολογισμό 5,9 εκατ. ευρώ. Η Πρίσμα Δομή πρόσφερε έκπτωση 56,5%.

Αλλά και στον τελευταίο διαγωνισμό (ο οποίος διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη) από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μαλίων, για την επιλογή αναδόχου που θα κατασκευάσει το δίκτυο αποχέτευσης, η κοινοπραξία των Δομική Βιομηχανική (θυγατρική της εισηγμένης Δομική Κρήτης) και Κόσμος Κατασκευαστική μειοδότησε για τη σύμβαση των 7,2 εκατ. ευρώ προσφέροντας έκπτωση 58,8%.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v