Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τεντωμένο σχοινί το 2011 ο κλάδος πληροφορικής

Πέρυσι τέτοια εποχή, οι απαισιόδοξοι παράγοντες της αγοράς πληροφορικής προέβλεπαν ότι οι εταιρείες του κλάδου θα έκοβαν τα πρώτα τιμολόγια για τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ μέσα στους πρώτους μήνες του 2011.

Σε τεντωμένο σχοινί το 2011 ο κλάδος πληροφορικής
Πέρυσι τέτοια εποχή, οι απαισιόδοξοι παράγοντες της αγοράς πληροφορικής προέβλεπαν ότι οι εταιρείες του κλάδου θα έκοβαν τα πρώτα τιμολόγια για τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ μέσα στους πρώτους μήνες του 2011.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, εξελίχτηκε πολύ χειρότερα και έτσι όλα δείχνουν ότι, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που είναι επικεντρωμένες στα μεγάλα έργα και στους μεγάλους πελάτες, το 2011 θα αποτελέσει εφιαλτικό έτος...

Γιατί, αν σκεφτεί κάποιος ότι ούτε μέσα στο 2009 δεν είχαν «τρέξει» κρατικές δουλειές, τότε αντιλαμβάνεται ότι τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα των περισσότερων εταιρειών σήμερα είναι μηδενικά ή στην καλύτερη περίπτωση σαφώς χαμηλότερα σε σύγκριση με το παρελθόν!

* «Όχι μόνο δεν έχει προκηρυχτεί κανένα έργο, αλλά ούτε και μπορεί κάποιος να προβλέψει πότε θα ήταν πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Μ» ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υψηλόβαθμο στέλεχος και ένας από τους βασικότερους μετόχους της εισηγμένης Byte Computer.

* «Θα έπρεπε να υπάρχει ένας σχεδιασμός, έτσι ώστε να ξέρουμε με βεβαιότητα ποια από τα έργα του Δημοσίου θα τρέξουν και πότε. Σήμερα, με την ασαφή κατάσταση που επικρατεί, δεν μπορούν να προγραμματίσουν ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε οι τράπεζες, ούτε κανένας», υποστηρίζει ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Space Hellas κ. Γιάννης Μερτζάνης, εκφράζοντας τη γενικότερη δυσφορία που επικρατεί στον κλάδο της πληροφορικής, καθώς πολλές εταιρείες δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο προσωπικό και πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν μεσοπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με υψηλό κόστος, ενώ παράλληλα τα έσοδά τους είναι εντελώς αβέβαια.

* «Στη Space Hellas έχουμε στόχο το 2011 να μπορούμε να κάνουμε break-even, χωρίς να βασιζόμαστε καθόλου σε έργα του Δημοσίου, και αυτό επιδιώκεται μέσα από περικοπές κόστους και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε δουλειές του ιδιωτικού τομέα. Αν, τώρα, καταφέρουμε να πάρουμε κάποια δημόσια έργα, τόσο το καλύτερο», δηλώνει ο γενικός οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης κ. Γιάννης Δουλαβέρης.

Ένα ακόμη εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες πληροφορικής οι οποίες διεκδικούν έργα του Δημοσίου είναι η χρηματοδότηση των έργων αυτών από τις τράπεζες, καθώς οι τελευταίες φοβούνται ότι θα επαναληφθούν και στο μέλλον οι καθυστερήσεις πληρωμών στις οποίες έχει συνηθίσει την αγορά τα τελευταία χρόνια το ελληνικό δημόσιο.

Γενικότερα, καθώς τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα των περισσότερων επιχειρήσεων «στερεύουν», έντονος προβληματισμός υπάρχει για τον όγκο εργασιών όχι μόνο του 2011 αλλά και, ακόμη περισσότερο, του 2012, εφόσον η κατάσταση δεν μεταβληθεί δραστικά στο μέλλον.

--- Στρίμωγμα και στα ιδιωτικά έργα

Πέραν αυτού, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο η ζήτηση είναι μειωμένη τόσο από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα και σε όσα «έτρεχαν» από το παρελθόν, όσο και από τις άλλες επιχειρήσεις.

«Το μόνο που υπάρχει στην αγορά είναι κάποια σποραδικά έργα από κοινωφελή ιδρύματα και από λίγες εύρωστες εταιρείες οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα να οργανώνονται και να υλοποιούν τις επενδύσεις τους. Εκτός από αυτές τις εξαιρέσεις, στην αγορά ζητούνται μόνο τα απολύτως απαραίτητα», αναφέρει στέλεχος άλλης εισηγμένης εταιρείας, το οποίο συνεχίζει:

«Όχι μόνο οι δουλειές είναι λίγες αλλά παράλληλα και οι τιμές είναι σκοτωμένες και τα χρονικά περιθώρια αποπληρωμής των πελατών έντονα διευρυμένα. Ακόμη και οι θυγατρικές των πολυεθνικών, που μας πλήρωναν σε 20 - 30 ημέρες, σήμερα ζητούν 5 και 6 μήνες πίστωση, όχι γιατί αντιμετωπίζουν ταμειακό πρόβλημα, αλλά επειδή έχουν λάβει οδηγίες από τις μητρικές τους εταιρείες στο εξωτερικό να διαθέτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ρευστότητα».

Στροφή της αγοράς από τις λύσεις που είναι προσαρμοσμένες στον πελάτη προς τα τυποποιημένα πακέτα βλέπει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net, κ. Γιάννης Μίχος, ο οποίος δηλώνει: «Η βαθιά οικονομική κρίση δημιουργεί την ανάγκη στις επιχειρήσεις για αύξηση της διαχειριστικής πληροφόρησης, προκειμένου αυτές να μειώσουν το κόστος τους. Επειδή όμως μεγάλα ποσά για επενδύσεις δεν φαίνεται να διατίθενται, κερδίζει έδαφος η λογική του πακέτου, η οποία συνδυάζεται με χαμηλότερα τιμήματα επένδυσης».

--- ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γνωστής αλυσίδας Ηλεκτρονική, κ. Γιάννη Στρούτση, το κλίμα στην αγορά θα παραμείνει αρνητικό, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Πιστεύει, ωστόσο, ότι μετά τα μέσα του 2011 θα πρέπει να δούμε σημάδια ανάκαμψης.

Οι εταιρείες του ομίλου στοχεύουν πλέον σε ποιοτική αύξηση των πωλήσεών τους μέσω ανταγωνιστικών παροχών (οικονομικών και μη), μέσα από νέο concept που εκφράζεται από τα «future stores», ενώ γενικότερα επιδιώκεται ο συνδυασμός κέρδους και κυκλοφοριακής ταχύτητας και στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται οι μειώσεις των ενοικίων και το κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων.

Υποχώρηση της ζήτησης αναμένει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πλαίσιο, κ. Γιώργος Γεράρδος, χωρίς ωστόσο να εκφέρει άποψη για το πότε πιστεύει ότι «ο κλάδος θα πιάσει πάτο». Αντίθετα, ο κ. Γεράρδος προβλέπει ότι θα υπάρξουν εταιρείες που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγορά και στόχος της Πλαίσιο είναι να κερδίζει συνεχώς μερίδια έναντι των αδύναμων κρίκων που θα προκύψουν.

* Αναδημοσίευση από το 661ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 19 – 23 Νοεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v