Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Η κυπριακή αγορά με… αριθμούς

Μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σημείωσε πέρυσι ο ασφαλιστικός κλάδος στην Κύπρο, καθώς η μικτή παραγωγή στον κλάδο ζωής αυξήθηκε κατά 6,1% και τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των γενικών κλάδων κατά 2,3%.

Ασφάλειες: Η κυπριακή αγορά με… αριθμούς
Μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σημείωσε πέρυσι ο ασφαλιστικός κλάδος στην Κύπρο, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά στοιχεία, η μικτή παραγωγή στον κλάδο ζωής αυξήθηκε κατά 6,1% και τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των γενικών κλάδων κατά 2,3% (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Αναμφίβολα, η πορεία του ασφαλιστικού κλάδου επηρεάστηκε έντονα από την τρέχουσα οικονομική κρίση, καθώς:

1. Η μείωση των νέων δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες (κατασκευαστικά, για αγορά αυτοκινήτων, κ.λπ.) επηρέασαν και το ύψος των σχετικών ασφαλειών.

2. Συνολικότερα, η παραγωγή των γενικών κλάδων επηρεάστηκε από παράγοντες όπως οι μειωμένες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, η υποχώρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων και η πτώση που σημειώθηκε στον κατασκευαστικό τομέα.

3. Η γενικότερη κακή ψυχολογία οδήγησε σε αναβολή αποφάσεων ασφάλισης για κάποια μελλοντική στιγμή.

Πάντως, το ενδιαφέρον των πελατών προκαλούν σε σημαντικό βαθμό τα προγράμματα υγείας, ενώ στα αξιοσημείωτα εντάσσεται και η απόφαση για αύξηση του ορίου αποζημίωσης ευθύνης εργοδότη από τα 85.000 στα 160.000, γεγονός που λογικά θα οδηγήσει και σε μια άνοδο των τιμολογίων.

--- Η πορεία των εταιρειών

Στις ασφαλίσεις ζωής, οι θυγατρικές των δύο μεγάλων τραπεζών (Λαϊκή-Cyprialife της Marfin-Λαϊκής και Eurolife της Τράπεζας Κύπρου) βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά στις δύο πρώτες θέσεις με μερίδια αγοράς 28,5% και 28,2% αντίστοιχα, ενώ η Universal Life κατετάγη στην τρίτη θέση με μερίδιο 14,5%. Θα πρέπει να σημειωθούν επίσης τα εξής:

• Η MetLife-Alico πέρα από το 7,1% μερίδιο που κατέχει αυτόνομα, συμμετέχει με 50% στην Hellenic-Alico (το άλλο ποσοστό ελέγχεται από την Ελληνική Τράπεζα) η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του bancassurance και ελέγχει το 3,1% της αγοράς, με φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης από τους μετόχους της.

• Στο 6,6% διαμορφώθηκε το μερίδιο αγοράς της Inerlife στην οποία συμμετέχει ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Κοντομηνάς. Η κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία κατέχει μειοψηφική συμμετοχή στην εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία Ευρωσύμβουλοι.

• Η Alpha Ασφαλιστική (μερίδιο 3,3%) είναι η μόνη ασφαλιστική δραστηριότητα που έχει ο ελληνικός Όμιλος σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

• Η Liberty με μερίδιο 1,9% και που ελεγχόταν παλαιότερα από τον Όμιλο της Ασπίς Πρόνοια, σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία του Ομίλου Ιωαννίδη και σχεδιάζει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μόνη ασφαλιστική εταιρεία του Παύλου Ψωμιάδη που διατηρήθηκε σε λειτουργία. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το 2011 θα επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τη δυσμενή πορεία των τιμών των μετοχών στο κυπριακό χρηματιστήριο.

• Η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει το 1,9% στον κλάδο ζωής της κυπριακής αγοράς.

--- Deals: Καμιά συζήτηση, αλλά...

Σε αντίθεση με όσους περίμεναν να επιταχυνθούν φέτος οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου λόγω της εφαρμογής του Solvency II από την αρχή του 2013, το μέχρι τώρα ρεπορτάζ δεν διαπιστώνεται ανάλογη κινητικότητα. Όλα δείχνουν ότι επικρατεί «απόλυτη ησυχία»...

Σύμφωνα με ορισμένους, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου να εξακολουθούν να πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια και για μετά το 2013. Η κερδοφορία των εταιρειών γενικών ασφαλίσεων οφείλεται στο ότι σε περίπτωση ενός σωστού underwriting, o κλάδος της αστικής ευθύνης αυτοκινήτων μπορεί να καταστεί κερδοφόρος.

Μάλιστα, η άνοδος της τιμής της βενζίνης και η γενικότερη οικονομική κρίση φαίνεται να έχουν περιορίσει σε κάποιο βαθμό τις μετακινήσεις, άρα και τα σχετικά ατυχήματα που επιβαρύνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ωστόσο, πονοκέφαλο για τον κλάδο αποτελούν οι οδηγοί άλλων χωρών που έχουν μεγαλύτερο συντελεστή κινδύνου, γιατί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην «ανάποδη» οδήγηση της Κύπρου.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, όλοι οι παράγοντες του κλάδου παραδέχονται πως ανεξαρτήτως αν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, το Solvency II θα αυξήσει τις λειτουργικές δαπάνες για τις κυπριακές ασφαλιστικές εταιρείες και γενικότερα πολλοί επιμένουν ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει τη συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερα «χέρια»...

2010: Μικτή παραγωγή ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο ζωής

Εταιρεία

Παραγωγή

Μερίδιο

Laiki-Cyprialife

106.819

28,5%

Eurolife

105.735

28,2%

Universal Life

54.491

14,5%

MetLife Alico

26.512

7,1%

Interlife

24.687

6,6%

Allianz Life

16.031

4,3%

Alpha Ασφαλιστική

12.390

3,3%

Hellenic-Alico

11.508

3,1%

Liberty

7.029

1,9%

Εθνική Ασφαλιστική

7.105

1,9%

Μινέρβα

2.843

0,8%

Σύνολο

375.153

100,0%

Σύνολο μικτής παραγωγής κλάδου ζωής

2010

2009

Μεταβολή

375.153

353.228

6,21%

Καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα γενικών κλάδων

2010

2009

Μεταβολή

288.129

281.574

2,3%



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v