Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Στροφή στο εξωτερικό για εταιρίες πληροφορικής

Καλές και χρυσές οι προοπτικές από τα έργα του ΕΣΠΑ, ωστόσο οι ελληνικές εταιρίες πληροφορικής ολοένα και περισσότερο ανακαλύπτουν πως σημαντικός γι' αυτές βραχίονας ανάπτυξης είναι οι αγορές του εξωτερικού.

ΧΑ:Στροφή στο εξωτερικό για εταιρίες πληροφορικής
Καλές και χρυσές οι προοπτικές από τα έργα του ΕΣΠΑ που αναμένεται να προκηρυχθούν, ωστόσο οι ελληνικές εταιρίες πληροφορικής ολοένα και περισσότερο ανακαλύπτουν πως σημαντικός γι' αυτές βραχίονας ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να είναι οι αγορές του εξωτερικού.

Γενικότερα, έπειτα από μια διετή λειψυδρία στα δημόσια έργα, τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων των περισσότερων εταιριών έχουν μειωθεί ανησυχητικά. Άλλωστε, οι νέες προκηρύξεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα, ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως μόλις γύρω στις αρχές της φετινής χρονιάς ξεκίνησαν κάποια έργα που εκκρεμούσαν από το… Γ΄ ΚΠΣ!

Πέραν όλων αυτών -και με δεδομένες τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου, αλλά και της στενότητας που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας-, πολλές εταιρίες δηλώνουν πρόθυμες να διεκδικήσουν μόνο εκείνα τα έργα για τα οποία είναι εξασφαλισμένες τόσο η πληρωμή τους όσο και η χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.

Το σύνολο, βέβαια, των παραγόντων της αγοράς κρατάει μικρό καλάθι στις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες για την προκήρυξη των μεγάλων έργων πληροφορικής που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ωστόσο υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους μπορούν να ελπίζουν πως στη χειρότερη περίπτωση όλο και κάτι θα γίνει.

Ο πρώτος είναι η διαφαινόμενη ρύθμιση της χρηματοδότησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με μεγαλύτερη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ο δεύτερος λόγος είναι πως εκκρεμούν έργα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. "Δεν μπορεί, θα τους πιέσει η ίδια η τρόικα να τα προχωρήσουν", δήλωσε πρόεδρος εισηγμένης εταιρίας του κλάδου.

Μεταξύ των έργων που θεωρούνται φλέγοντα είναι, για παράδειγμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων, τα λογισμικά των νοσοκομείων, η προστασία των συνόρων, ο εκσυγχρονισμός στα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών και της πολεοδομίας κ.ά.

Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρίες πληροφορικής λαμβάνουν ολοένα και περισσότερο το μήνυμα πως η ανάληψη εργασιών στο εξωτερικό θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους στρατηγικούς τους στόχους.

Μάλιστα, δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που απευθύνονται στο Δημόσιο για την ανάληψη συμβάσεων εκείνες που έχουν ως στόχο την περαιτέρω διεθνοποίησή τους αλλά και εταιρίες που δραστηριοποιούνται και σε άλλες υποαγορές του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής (π.χ. τυποποιημένα προϊόντα, διαδικτυακές λύσεις, έντυπη πληροφορική, εμπορία υπολογιστών, εξειδικευμένα λογισμικά κ.λπ.).

Παραδείγματα εισηγμένων

Δραστηριοποιούμενη στον χώρο της έντυπης πληροφορικής, η Inform Λύκος έχει καταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της να προέρχεται από το εξωτερικό. Βασική πηγή κερδοφορίας του ομίλου είναι πλέον η θυγατρική Telecom Austria (υπάρχει παραγωγική μονάδα και στη Ρουμανία) και μάλιστα οι κινήσεις για συνεργασίες και εξαγορές αφορούν πλέον στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Εδώ και πάνω από πέντε χρόνια επιδίωξε την ανάληψη έργων στο εξωτερικό (διαθέτει θυγατρικές στη Ρουμανία και στην Κύπρο) η Profile, η οποία μάλιστα κατά καιρούς αναζητά τρόπους επέκτασης μέσω κάποιου deal σε χώρα της δυτικής Ευρώπης. Για το 2011, η διοίκηση της εισηγμένης ελπίζει πως οι πωλήσεις στο εξωτερικό θα αποτελέσουν μαξιλάρι απέναντι στις δυσκολίες που χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Space Hellas, η επέκταση της εταιρίας στο εξωτερικό θα γίνει με προσεκτικά βήματα και θα περιορίζεται σε προϊόντα στα οποία ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει προστιθέμενη αξία (π.χ. προϊόντα ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνου, συστήματα τηλεδιαχείρισης κ.λπ.). Για τον σκοπό αυτόν γίνονται συζητήσεις για συνεργασίες με αξιόπιστους τοπικούς "παίκτες".

Η PC Systems προσπαθεί να επεκταθεί στο εξωτερικό, προωθώντας δικά της προϊόντα της από τον χώρο της τηλεμετρίας και εκτός Ελλάδος. Ήδη, γίνονται συζητήσεις με τρεις χώρες και αν τελικά ευοδωθούν οι συγκεκριμένες προσπάθειες το όφελος για την εισηγμένη θα είναι σημαντικό, καθώς το ύψος κάθε μιας από τις συγκεκριμένες συμβάσεις είναι μεγάλο.

Στραμμένη την προσοχή τους στις αγορές του εξωτερικού έχουν και τουλάχιστον δύο από τις εισηγμένες εταιρίες πληροφορικής που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. και δεν δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των μεγάλων έργων: η Epsilon Net και η Entersoft.

Η MLS εδώ και χρόνια γράφει κύκλο εργασιών προμηθεύοντας με λογισμικό σε θέματα παιδείας το κυπριακό δημόσιο. Πέρα όμως από το συγκεκριμένο λογισμικό (παιδεία), δραστηριοποιείται και στον τομέα των συστημάτων πλοήγησης. Ήδη η εισηγμένη από το 2009 αντιλήφθηκε την ανάγκη για περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών της και μέσα στο 2011 αναμένεται η διάθεση προϊόντων πλοήγησης στη Γερμανία και στην Τουρκία. Γενικότερος στόχος της MLS είναι η σταδιακή απεξάρτηση από την ελληνική αγορά.

Η εισηγμένη Dionic έχει -μεταξύ άλλων- και δύο θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής: την Altcom (εξειδικευμένες διαδικτυακές λύσεις) και τη Σκρουτζ (μηχανή αναζήτησης στο Ιnternet). Στόχος της Altcom είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών της (μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στο εξωτερικό). Μάλιστα, έχει ήδη ιδρύσει θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο για τη Σκρουτζ, τώρα δρομολογεί την επέκτασή της στην τουρκική αγορά.

Ακόμη και εμπορικές κατά βάση εταιρίες όπως η Ideal επιχειρούν να αναπτύξουν το κομμάτι των εξαγωγών τους, αφού οι εξαγωγές τους μέχρι σήμερα αποτελούν χαμηλό ποσοστό επί του συνολικού τους τζίρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v