Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι το περίστροφο των CDS

Η σοβαρή απόκλιση για εγγυήσεις από EFSF και επιτόκια, μεταξύ Ελλάδας και IIF, το ενδεχόμενο σύνθετης λύσης εθελοντικού και υποχρεωτικού κουρέματος και γιατί συμφέρει και τράπεζες. Κλειδί η στάση της Μέρκελ.

Στο τραπέζι το περίστροφο των CDS
Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει σύνθετη λύση εθελοντικού και υποχρεωτικού κουρέματος του χρέους καθώς οι τραπεζίτες βάζουν στο τραπέζι και το περίστροφο... της ενεργοποίησης των CDSs στην περίπτωση όπου η Ελλάδα και η Ευρώπη εμμείνουν στη θέση τους να μη δοθούν εγγυήσεις από το EFSF στα νέα ομόλογα.

Χθες, μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους τραπεζών στη Φρανκφούρτη, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε ότι οι ομολογιούχοι συμφώνησαν να συσταθεί επιτροπή η οποία θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Νταλάρα, αλλά παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης είναι ότι όχι μόνο διαπιστώνεται σοβαρή απόκλιση θέσεων, αλλά, για πρώτη φορά, υπονοήθηκε από πλευράς τραπεζών ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί και να –τις- συμφέρει το σενάριο πτώχευσης!

Οι τράπεζες διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κούρεμα που θα επιφέρει ζημία της τάξης του 65% και άνω επί της καθαρής παρούσας αξίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν υπάρξει υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους με ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDSs), η ζημία για όσους έχουν προβεί σε αντιστάθμιση κινδύνου ενδέχεται να είναι χαμηλότερη!

Στην πράξη, οι τράπεζες ανοίγουν οι ίδιες, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα υποχρεωτικού κουρέματος και ενεργοποίησης των CDSs, αναιρώντας ένα από τα όπλα που θεωρητικά είχε στη φαρέτρα του ο... επίσημος τομέας (Ελλάδα και Ευρώπη).

Σύμφωνα με εκτίμηση της Deutsche Bank, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ελληνικών κρατικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 74,4 δισ. ευρώ, θέση που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου των ομολόγων που κατέχουν αθροιστικά οι ιδιώτες (206 δισ. ευρώ).

Για όσους κατέχουν CDSs, προκειμένου να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από ελληνικά ομόλογα, πιθανή ενεργοποίηση μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων, σε μικρότερη τελική ζημία από ό,τι αν δεχθούν κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας κατά 50% με αντάλλαγμα ομόλογα που δεν θα έχουν την εγγύηση του EFSF.

Οι ίδιοι βέβαια σημειώνουν ότι ενδεχόμενη ενεργοποίηση των CDSs, αν δεν είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στο χρηματοοικονομικό σύστημα και αυτό θα επιτείνει, με τη σειρά του, την κρίση χρέους. Αυτό είναι κάτι που αυτήν τη στιγμή το απεύχονται τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, οι τράπεζες των οποίων έχουν εκδώσει τα περισσότερα CDSs για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό χρέος.

Γι' αυτό και εκτιμούν ότι πρόκειται για διαπραγματευτική κίνηση από την πλευρά τραπεζιτών ώστε να πείσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη να υπαναχωρήσουν από τη θέση της μη παροχής εγγυήσεων.

Διαπραγματεύσεις μέχρι τον Δεκέμβριο

Παρότι υπάρχει η αρχική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, διαπιστώνεται χάσμα ως προς τις εγγυήσεις και τα επιτόκια που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, με αποτέλεσμα στελέχη της κυβέρνησης να εκτιμούν ότι θα χρειαστεί χρόνος ως τον Δεκέμβριο, ίσως και αργότερα, για να βρεθεί λύση.

«Ταμπακέρα» της διαπραγμάτευσης, όπως αποκάλυψε το Euro2day («Κούρεμα»: Στα χαρακώματα για 30 δισ. ευρώ) αναδεικνύεται η χρήση των 30 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα από το EFSF για να χρηματοδοτήσει τo PSI plus. Και επακόλουθα προκύπτει και θέμα επιτοκίων.

Το IIF θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την παροχή εγγύησης από το EFSF στα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι για να δεχθούν να χάσουν το 50% του επενδεδυμένου κεφαλαίου πρέπει να διασφαλιστεί το υπόλοιπο 50% και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα νέα ομόλογα τυγχάνουν εγγύησης από το EFSF.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει, όπως σημειώνουν, τα νέα ομόλογα να έχουν πολύ υψηλό κουπόνι, που να κινείται στην περιοχή του 8%. Κάτι τέτοιο απορρίπτεται από την Ελλάδα γιατί με τέτοιου ύψους κουπόνι εξανεμίζεται, σε επίπεδο τόκων, το όφελος από τη μείωση του χρέους κατά 50%.

Σήμερα το μέσο επιτόκιο των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες ανέρχεται περίπου σε 4,5%. Αν το παραπάνω χρέος περικοπεί κατά 50%, αλλά το επιτόκιο διπλασιαστεί, τότε σε επίπεδο εξυπηρέτησης δανειακών αναγκών δεν προκύπτει όφελος.

Όλοι περιμένουν τη στάση της Γερμανίας

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά με τις δύο πλευρές να έχουν αγεφύρωτες διαφορές, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει εντυπωσιακή αλλαγή θα χρειαστεί η παρέμβαση των... εγγυητριών της διαπραγμάτευσης, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι βαρύνουσα σημασία θα έχει η στάση που θα κρατήσει η γερμανική κυβέρνηση γιατί αυτή ήταν που τους προηγούμενους μήνες δεν απέκλειε να υπάρξει ακόμη και υποχρεωτικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το πιθανότερο σενάριο, διευκρινίζουν, παραμένει μια μορφή σύνθετης λύσης. Δηλαδή να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί συμφωνία με τις τράπεζες για την οικειοθελή συμμετοχή τους και αν συγκεντρωθεί συμμετοχή μεγαλύτερη του 75%, χαμηλότερη του 95%, να υπάρξει και ενεργοποίηση των Collective Action Clause, που εν τω μεταξύ θα έχει θεσμοθετήσει η Ελλάδα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v