Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ξεκίνησε ήδη η «βροχή» των deals!

Με τους επόμενους μήνες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την οικονομία αλλά και την επιβίωση των επιχειρήσεων, εντείνονται τα deals "ανάγκης" στο πλαίσιο προετοιμασίας πριν από την καταιγίδα. Οι πρόσφατες συμφωνίες.

Εισηγμένες: Ξεκίνησε ήδη η «βροχή» των deals!
Η διοίκηση του ΟΤΕ την Πέμπτη δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνει όσα εκτιμούσαν οι αναλυτές εδώ και κάποιους μήνες: ότι δηλαδή ο ΟΤΕ θα ήταν πρόθυμος να ρευστοποιήσει το 20% της Telekom Srbija καθώς και άλλα περιουσιακά του στοιχεία που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ρευστότητά του.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ένα άλλο τέτοιο περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε να είναι η θυγατρική Hellas Sat, χωρίς να αποκλείονται και πιο «δυναμικές» επιλογές, αν προκύψει ενδιαφέρον σε τίμημα που να αξίζει τον κόπο.

Σε πώληση περιουσιακών της στοιχείων εκτιμά η αγορά ότι θα προχωρήσει και η Εθνική Τράπεζα (αλλά και άλλες τράπεζες) μειώνοντας θέσεις τόσο στην τουρκική Finansbank όσο και στην εταιρία holding κάτω από την οποία κρέμονται όλες οι εκτός Ελλάδας και Τουρκίας θυγατρικές του ομίλου.

Γενικότερα, όλοι παραδέχονται πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την οικονομία και δεν είναι τυχαίο πως πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι προβλέπεται πως θα θελήσουν να καταστήσουν άριστα το μέγεθος και τη διάρθρωσή τους. Για «προετοιμασία πριν από την καταιγίδα, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες και να αξιοποιηθούν τυχόν ευκαιρίες», μίλησε πρόεδρος εισηγμένης.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση περί δρομολογούμενης στρατηγικής συνεργασίας της MIG με τον όμιλο εταιριών ABU DHABI MAR/PRININVEST, με τον αραβικό όμιλο να καλύπτει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, να λαμβάνει θέση αντιπροέδρου στο Δ.Σ. της MIG και από κοινού να αναζητούν ευκαιρίες σε περίοδο κρίσης. Η MIG επίσης προχώρησε μέσα στο 2011 έγκαιρα και σε άλλες κινήσεις τακτικής, ρευστοποιώντας κάποια περιουσιακά της στοιχεία (π.χ. Vivartia Cyprus, τη θυγατρική του Υγεία στην Τουρκία κ.λπ.) και ενισχύοντας άλλα μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (Υγεία, Olympic Catering κ.λπ.).

Παρόμοια κίνηση προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή από το εξωτερικό (Κίνα) είχε γίνει προ μηνών και στη Folli Follie Group με την κάλυψη αύξησης κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως σε επίπεδο εισηγμένων πολλές κινήσεις τακτοποίησης έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες.

«Ο κυριότερος τρόπος άμυνας για μια εταιρία είναι οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες, ώστε να ανακτηθεί ο χαμένος τζίρος χωρίς να προστεθούν σημαντικά έξοδα», δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ομώνυμης εισηγμένης κ. Κων/νος Πετρόπουλoς, ενώ στο ερώτημα που του θέσαμε αν προβλέπει πως μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε πολλά deals στην αγορά με αντικείμενο εταιρίες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση απάντησε πως «είναι αναπόφευκτο». Τέλος, θέσαμε στον κ. Πετρόπουλο το ερώτημα αν και η δική του εταιρία θα προχωρήσει σε τέτοιες επεκτατικές κινήσεις και πήραμε την απάντηση «ελπίζω πως ναι»…

Οι πρόσφατες συμφωνίες

Και βέβαια δεν είναι καθόλου λίγες οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων εισηγμένων που έχουμε δει μόλις τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικά, λοιπόν, αναφέρουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:

• Το deal των Μυτιληναίου - S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, με τη δεύτερη να πουλάει στην πρώτη τη δραστηριότητά της στον βωξίτη.
• Την πώληση στην Qatar Holding του 10% της European Goldfields από την Ελλάκτωρ και την option των Αράβων για την εξαγορά ακόμη 5% από τον ελληνικό όμιλο.
• Τη Sciens να ρευστοποιεί τη θυγατρική της Oceanus Reinsurance έναντι 4,4 εκατ. ευρώ (κοντά στη λογιστική αξία), ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά της.
• Tην Q&R να πουλάει το 35% της Computer Solution.
• Tην PC Systems να υπογράφει προσύμφωνο για την εκχώρηση του 44,9% της Alfaware.
• Την Imperio να πουλάει τη θυγατρική της Venus Μεταφορών τον Ιούλιο και αργότερα να εκχωρεί ουσιαστικά (μέσω του τρόπου διεξαγωγής του ΑΜΚ) τη δραστηριότητά της στον κλάδο των logistics.
• Λίγους μήνες νωρίτερα η Sato είχε πουλήσει τις θυγατρικές της στη Γερμανία και στην Τουρκία.

Κινητικότητα για deals επικρατεί σήμερα στο σύνολο σχεδόν των κλάδων της οικονομίας και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν δει τη ζήτηση να πέφτει κατακόρυφα.

«Ναι, θα είχε νόημα η συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο μας», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρίας από τον κλάδο εμπορίας προϊόντων σιδήρου - χάλυβα (τέσσερις εισηγμένες στο Χ.Α., Έλαστρον, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου), καθώς σήμερα υπάρχει  ένα πολύ μεγάλο παραγωγικό δυναμικό σε σύγκριση με την εγχώρια ζήτηση. Πάντως, δύσκολα θα δούμε να γίνεται ένα τέτοιο deal στο προσεχές μέλλον.

Ειδικότερα, εκτίμηση της διοίκησης της Αφοί Κορδέλλου είναι ότι η δυναμικότητα των εταιριών του κλάδου στη χώρα δεν μπορεί να διατηρηθεί από την υπάρχουσα ζήτηση και αυτό θα οδηγήσει μελλοντικά είτε σε κλείσιμο εταιριών είτε σε διακοπή λειτουργίας κάποιων από τα υποκαταστήματά τους.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v