Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Όλα για τη ρευστότητα

Πρακτικές πάσης φύσεως από εταιρείες που αναζητούν ρευστό. Από πωλήσεις θυγατρικών και προσέλκυση συνεταίρων, έως εκποιήσεις και δικαστικές διαταγές ρευστοποίησης πλοίου. Τα 14 παραδείγματα.

Εισηγμένες: Όλα για τη ρευστότητα
Σε συχνές συσκέψεις και σε διαρκείς σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους βρίσκονται οι περισσότερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Κάποιες από αυτές το επιδιώκουν μέσα από τους κλασικούς λειτουργικούς τρόπους, όπως με το να μειώσουν τα αποθέματα, να περιορίσουν τις πιστώσεις προς τους πελάτες, ή να πάρουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια από τους προμηθευτές.

Σε πολλές άλλες εταιρείες, όμως, οι διοικήσεις σπάνε το κεφάλι τους κι εξαντλούν σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς τους προκειμένου να βρουν εναλλακτικούς τρόπους ρευστότητας.

Η προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών και οι πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών είναι δύο από αυτούς. Υπάρχουν όμως και άλλοι…

O OTE ρευστοποίησε τη συμμετοχή του στην Telecom Serbia έναντι 380 εκατ. ευρώ και θεωρείται πιθανό να πουλήσει και τη Hellas Sat έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, διαθέτει ακίνητη περιουσία λογιστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, που μόνο κατά ένα μέρος χρησιμοποιείται για να στεγάσει τις λειτουργικές του ανάγκες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ΟΤΕ στο τέλος του 2011 είχε δανεισμό γύρω στα 4,9 δισ. και ταμείο κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Μέσα στη διετία 2012-2013 λήγουν δανειακές του υποχρεώσεις 2,9 δισ. ευρώ, που -σύμφωνα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή- αναμένεται να καλυφθούν: α) κατά 500 εκατ. ευρώ από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, β) κατά 1 δισ από το υπάρχον ταμείο, γ) κατά 800 εκατ. από τις προβλεπόμενες καθαρές ταμειακές ροές που θα παραχθούν μέσα στη διετία και δ) μέσα από μερική αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, η χρηματοδότηση από τη μητρική Deutsche Telekom θα είναι η τελευταία επιλογή για τον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

Η Hellas On Line, μετά την αύξηση κεφαλαίου που ολοκλήρωσε, προχωρά και σε κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεών της προς τη μητρική Intracom Holdings και την ομόσταυλη Intrakat, σε μια προσπάθειά της να αποφύγει την εκροή 10 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

DIONIC: Σε δύσκολες μετοχές ρευστότητας για την αγορά, επέλεξε να ρευστοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες ίδιες μετοχές και επίσης μετατράπηκαν σε 2.450.000 νέες μετοχές παλαιότερα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

Medicon Hellas: Υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ δόθηκαν με τη μορφή άτοκων (χωρίς κουπόνι) κρατικών ομολόγων, που έληγαν στα τέλη του 2011, του 2012 και του 2013 (περίπου σε τρεις ισόποσες δόσεις). Η πρώτη από αυτές τις δόσεις λογικά έχει εισπραχθεί από την εισηγμένη εταιρεία.

Τηλέτυπος: Η γενική συνέλευση αποφάσισε την άντληση 10 εκατ. ευρώ μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με συμμετοχή των παλαιών μετόχων.

Forthnet: Το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έχει παγώσει προς το παρόν, αλλά εξακολουθεί να παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων. Αποφάσεις θα ληφθούν όταν υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα γύρω από το μακροοικονομικό ζήτημα της χώρας. Η διοίκηση της εισηγμένης εστιάζει στις θετικές ταμειακές ροές που επιτυγχάνει.

Sanyo Holdings: Η μείωση του δανεισμού του ομίλου κατά 11 εκατ. δολάρια έγινε με άτσαλο τρόπο: Πλοίο θυγατρικής της πουλήθηκε κατόπιν διαταγής δικαστηρίου από την πιστώτρια τράπεζα… κοψοχρονιά. Δηλαδή, εισπράχθηκαν 11,75 εκατ. δολάρια (κάτι ψίχουλα πάνω από το ποσό που ζητούσε να πάρει πίσω η τράπεζα), όταν το πλοίο ήταν αποτιμημένο προς 28,7 εκατ. δολάρια. Η λογιστική ζημία για τη Sanyo από την πράξη αυτήν προσέγγισε τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Η Ελληνική Υφαντουργία και η Fintexport συζητούν για την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου από το εξωτερικό, με στόχο την κεφαλαιακή τους στήριξη, ενώ επίσης αυτό τον καιρό εκτιμάται πως τουλάχιστον γύρω στις δέκα εισηγμένες συζητούν με distress funds ή με άλλους επενδυτές με στόχο είτε να πουλήσουν θυγατρικές τους, είτε να πουληθούν οι ίδιες. Κατά καιρούς, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εντάσσουν και το Κατάρ στη λίστα των επίδοξων εξαγορών, κυρίως στον χώρο των υποδομών και στον κλάδο της υγείας.

Nutriart: Τελευταία ευκαιρία για την εταιρεία το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που αποφασίστηκε και προβλέπει κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς τράπεζες και βασικό μέτοχο και νέα χρηματοδότηση. Η επανεκκίνηση του γνωστού ομίλου έχει ήδη ξεκινήσει και φαίνεται πως έχει ανακτηθεί μέρος του χαμένου εδάφους.

Avenir: Η γενική συνέλευση των μετόχων ψήφισε τη δυνατότητα έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (παραίτηση παλαιών μετόχων) κατά ένα μέρος για να τονωθεί η ρευστότητα και κυρίως προκειμένου η εισηγμένη να δραστηριοποιηθεί στην υπό ρύθμιση αγορά των τυχερών παιχνιδιών (στα VLTs).

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Η πώληση της δραστηριότητας του βωξίτη -προφανώς- δεν έγινε με βασικό άξονα την άντληση ρευστότητας. Ωστόσο, ακόμη και οι ισχυρότερες εταιρείες, σε τέτοιες εποχές, σε καμιά περίπτωση δεν λένε όχι στην άντληση κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Εριουργία Τρία Άλφα: Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει σε επικείμενη γενική συνέλευση την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με μετρητά, με στόχο να τονωθεί η ρευστότητα και κυρίως για να δραστηριοποιηθεί η εταιρεία στον χώρο των φωτοβολταϊκών πάρκων.

ΕΛΦΙΚΟ: Σε πολύ δύσκολη θέση η εταιρεία. Για να αποφύγει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές πουλάει πλεονάζοντα παραγωγικό εξοπλισμό. Διερευνά επίσης τρόπους αξιοποίησης των ακινήτων της (κλάδος ενέργειας κ.λπ.).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v