Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήνει μπλόκο η Μέρκελ στα σχέδια ανάπτυξης

Σύνοδο κορυφής με πολλά ευχολόγια και ελάχιστες αποφάσεις επιδιώκει η Γερμανία. Η αναζήτηση κονδυλίων για ανάπτυξη και η στάση Ολάντ. Το σχέδιο για την Ελλάδα και η αναμονή για το αποτέλεσμα της κάλπης.

Στήνει μπλόκο η Μέρκελ στα σχέδια ανάπτυξης
Προς άλλη μία σύνοδο κορυφής άνευ αποφάσεων βαδίζει η Ε.Ε. Οι ηγέτες των 27 προσέρχονται αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την αναπτυξιακή πορεία της Ένωσης, όμως λίγα εικοσιτετράωρα πριν οι προσδοκίες μειώνονται.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, στη συνεδρίαση του G8 δεν βρέθηκε φόρμουλα στήριξης στην πράξη της ιδέας για ανάπτυξη, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, που παρακολούθησε τις συνεδριάσεις στο Καμπ Ντέιβιντ, μας ανέφερε ότι όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης για την πολιτική λιτότητας που σπρώχνει η Γερμανία, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «πολύ ευχαρίστως θα ακούσω τα πλάνα για την ανάπτυξη, εάν αυτά συνοδεύονται από παραδείγματα του πώς θα χρηματοδοτηθούν».

Στην αίθουσα επικράτησε αμηχανία καθώς ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ε.Ε. αυτήν τη στιγμή υπάρχει η διάθεση, σε επίπεδο κυβερνήσεων, να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Όχι μόνο αυτό, αλλά η Άν. Μέρκελ πέτυχε να επιβάλει παράγραφο στο ανακοινωθέν στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Η παρουσία του Γάλλου προέδρου δεν έφερε τα πάνω κάτω. Φαίνεται πως ο Φρ. Ολάντ, προς το παρόν τουλάχιστον, θα αρκεστεί σε επικοινωνιακές νίκες, παρά σε επί της ουσίας αλλαγές στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε. Και η Άν. Μέρκελ φαίνεται διατεθειμένη να του δώσει αυτήν τη στήριξη γιατί στο παρασκήνιο θεωρεί ότι η γραμμή της είναι η πιο σταθερή.

Στη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες αναμένεται να εξουσιοδοτήσουν την Κομισιόν -για ακόμα μία φορά- να προχωρήσει στον σχεδιασμό αναπτυξιακού πακέτου! Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η πιθανότητα του «αναπτυξιακού ομολόγου» και η ενίσχυση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στόχος να περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι οι ηγέτες όντως επεξεργάζονται σχέδιο...

Όμως η Άν. Μέρκελ ήταν σαφής: αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία για ενίσχυση των μόνιμων μηχανισμών στήριξης και έτσι δεν πρόκειται η Γερμανία να βάλει το χέρι στην τσέπη. Η Ε.Ε. αναζητεί κονδύλια για να στηρίξει τις ισπανικές και πιθανότατα τις ιταλικές τράπεζες, συνεπώς η εντολή που δόθηκε στους Μπαρόζο και Ρομπέι στο περιθώριο του G8 είναι να βρουν «δημιουργικούς τρόπους» για να στηρίξουν την αναπτυξιακή ιδέα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται οποιαδήποτε αύξηση των κονδυλίων...

Οι απαιτήσεις του Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να συμπεριληφθούν στο κοινό ανακοινωθέν, όμως, όπως μετέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, «επί της ουσίας μην αναμένετε αποφάσεις».

Xαρακτηριστικό είναι ότι, όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι διπλωμάτες έχουν εγκρίνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για έκδοση ομολόγου, που θα στηρίζεται σε όλα τα κράτη, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα στις διασυνοριακές μεταφορές. Το πρόγραμμα είναι μόλις 230 εκατ. ευρώ και το σχέδιο θα τρέξει το 2013. Είναι μια πρώτη κίνηση αναπτυξιακού ομολόγου χαμηλής αξίας, αλλά υψηλού συμβολισμού. Οι Γερμανοί, άλλωστε, υποστηρίζει η εφημερίδα, προτείνουν να επανεξεταστεί το θέμα των αναπτυξιακών ομολόγων το 2013... Κατά τις ίδιες πηγές, και ο Van Rompuy υποστηρίζει ότι αν υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις αύριο τότε αποφάσεις μπορούν να ληφθούν τον… Ιούνιο.

Ο γρίφος για την Ελλάδα

Οι επιμέρους αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση προς τη χώρα μας μπαίνουν προς το παρόν στο συρτάρι. Δεν αναμένεται να συζητηθούν παρουσία των 27 ηγετών, αν και οι διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν σε τριμερείς και διμερείς επαφές μεταξύ Βρυξελλών, Φρανκφούρτης και Βερολίνου.

Η ελληνική αποστολή θα γίνει δέκτης ενημέρωσης ότι «τα ψέματα τελείωσαν». Ανεπίσημα, πάντως, η ιδέα για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά δύο χρόνια παραμένει.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο επίτροπος Όλι Ρεν έχει δώσει εντολή να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή ομπρέλα προστασίας στην Ελλάδα μέσω της ΕΤΕπ, καλύτερης διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων και με χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το σχέδιο δεν θα τεθεί ακόμα σε πολιτικό επίπεδο υπουργών οικονομικών και αρχηγών κρατών μέχρι οι εταίροι να δουν τι θα βγάλει η κάλπη στις 17 Ιουνίου.

Προς το παρόν, και σε αυτό το σημείο περνάει η γραμμή Μέρκελ. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάρει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας πέραν της γνωστής ότι «η χώρα πρέπει να μείνει στο ευρώ και να στηριχθεί αναπτυξιακά, αλλά πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα».

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «η Γαλλία θα κοιτάξει να αποσπάσει δικά της οφέλη και οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ε.Ε. δεν έχουν να κάνουν πλέον με τις εξελίξεις στην Ελλάδα».

Υπενθύμισε ότι η χώρα μας θεωρούσε σύμμαχό της την Ιταλία λόγω παρόμοιων προβλημάτων, όμως ο Μάριο Μόντι κάθε άλλο παρά υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν. Κράτησε και συνεχίζει να κρατά θέσεις υπέρ της Γερμανίας καθώς προσβλέπει σε καλύτερη αντιμετώπιση της δικής του χώρας.

Κάτι παρόμοιο ενδέχεται να δούμε και από τον Φρ. Ολάντ, ο οποίος, όπως λέγεται, έκανε ήδη την πρώτη αναδίπλωση στο Καμπ Ντέιβιντ αποδεχόμενος την υποψηφιότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του επικεφαλής του eurogroup, εάν το αίτημά του για αναπτυξιακά ομόλογα εξεταστεί.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v