Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χοντραίνει το πολιτικό παιχνίδι στη Λευκωσία

Καυτό αναμένεται το παρασκήνιο στις διήμερες επαφές των ευρωπαϊων, με τις δηλώσεις Κατσαμπά να θεωρούνται… πρελούδιο. Η «γραμμή» Σόιμπλε, οι διαφωνίες του ΔΝΤ, το «σπασμένο τηλέφωνο» και η στάση της τεχνοκρατικής τρόικας.

Χοντραίνει το πολιτικό παιχνίδι στη Λευκωσία
Φαίνεται πως η βούληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει όλα τα μέτωπα, να λάβει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να πάει στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου με επίσημο αίτημα τη διετή παράταση δεν αρέσει σε μερικούς κύκλους της Ε.Ε.

Όπως είχαμε αποκαλύψει προ ημερών ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εμμένει στη σκληρή γραμμή για την Αθήνα, με την υποστήριξη έξι χωρών της ευρωζώνης, και επιδιώκει να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο τη συζήτηση για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. "Χρειάζεται υπομονή" δήλωσε το πρωϊ της Παρασκευής από την Λευκωσία. Από την άλλη πλευρά, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του eurogroup ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις για Ελλάδα μετατίθενται για μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Ο Β. Σόιμπλε λειτουργεί σε άλλο μήκος κύματος από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και φέρεται να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με συγκεκριμένους εκπροσώπους της τρόικας.

Η στάση των Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε απορίες όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και σε υψηλόβαθμα στελέχη του eurogroup, που σήκωσαν το τηλέφωνο και ζήτησαν από τον επικεφαλής της EFC/EGW, Τομάς Βρύζα, να δώσει εξηγήσεις.

Όπως μας μετέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, οι αξιωματούχοι ήθελαν να ενημερωθούν «εάν όσα γράφουν τα ελληνικά μέσα αναφορικά με απαιτήσεις για εξαήμερα και 13ωρη εργασία αληθεύουν».

«Πώς είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα, τα οποία είναι αντίθετα με τη νομοθεσία της Ε.Ε.;», διερωτήθηκε ένας εκ των αξιωματούχων.

Δεν είναι γνωστό τι απαντήσεις έλαβαν από τον κ. Βρύζα, όμως μετά τα εν λόγω τηλεφωνήματα δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι όντως υπάρχει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή της απόφασης για τη δόση, που ήταν προγραμματισμένο να ληφθεί στο eurogroup του Λουξεμβούργου στις 8 Οκτωβρίου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

1. Ακόμα και να μην είναι έτοιμη η έκθεση, μπορεί το eurogroup να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη και να εκταμιεύσει τη δόση μέσα στον Οκτώβριο και σίγουρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Γιατί λοιπόν η τάση για αναβολή τον Νοέμβριο;

2. Ποιοι τελικά δίνουν εντολές στα στελέχη της τρόικας; Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι κινητήριος μοχλός για τη σκληρή στάση είναι το γερμανικό υπουργείο οικονομικών και οι χώρες που συναθροίζονται πίσω από αυτό. Η Γερμανία, όμως, δεν είναι προϊστάμενος των τροϊκανών.

Έτσι γεννάται το ερώτημα τι ρόλο έχουν στις εξελίξεις ο Όλι Ρεν, ο Μάριο Ντράγκι και η Κρ. Λαγκάρντ και γιατί, ενώ οι ίδιοι κάνουν πολιτικές δηλώσεις στήριξης και αλλαγής κλίματος, αφήνουν ορισμένους από τους υφισταμένους τους να διατηρούν σκληρή γραμμή.

Τα ερωτήματα τέθηκαν από το Euro2day σε δύο υψηλόβαθμους παράγοντες της Ε.Ε. Οι απαντήσεις βεβαίως δεν ήταν ξεκάθαρες.

Μια απάντηση ήταν ότι «μπορεί η έκθεση της τρόικας να είναι όντως έτοιμη στις 8 Οκτωβρίου, όμως δεν θα έχουμε αρκετό καιρό να τη μελετήσουμε». Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι τις περισσότερες φορές το eurogroup λάμβανε τις αποφάσεις για τις ελληνικές δόσεις εντός 72 ωρών από την κατάθεση της έκθεσης και συχνά αυτό γινόταν με τηλεδιάσκεψη.

Μια άλλη απάντηση ήταν ότι υπάρχει χρόνος, γιατί θα γίνει και άλλο eurogroup αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

Αυτό όμως που προκύπτει ως αίσθηση από τα παραπάνω είναι το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι καθαρά πολιτικό και έχει να κάνει με τις διαθέσεις των άλλων σκληροπυρηνικών χωρών απέναντι στη χώρα μας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, το ΔΝΤ, η Γαλλία και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ήθελαν συνολική λύση στο θέμα της Ελλάδας στη σύνοδο του Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί και το θέμα της χρηματοδότησης, δηλαδή ενός τρίτου πακέτου που όλοι γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί η χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η επιμήκυνση (για την οποία έκαναν δηλώσεις οι υπουργοί Οικονομικών), αλλά και η ελάφρυνση του χρέους, που μπορεί να έχει τη μορφή μεταφοράς της αποπληρωμής ομολόγων, μείωσης των επιτοκίων, επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ή ακόμα και «κουρέματος» των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας.

Όλα αυτά η Γερμανία, για εσωτερικούς λόγους, θέλει να τα αποφύγει και σίγουρα δεν συζητάει την προοπτική νέου πακέτου. Η εκταμίευση της δόσης λοιπόν είναι ένα αγκάθι μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που προαναφέρθηκαν.

Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο με τη -φανερή πλέον- διάσταση απόψεων μεταξύ του Πολ Τόμσεν και των Ευρωπαίων εκπροσώπων της τρόικας, καθώς ο καθένας επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με διαφορετικά αιτήματα και φιλοσοφία. Άρα θα έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στις εκθέσεις που θα κατατεθούν.

Επιπλέον, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει διαμηνύσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και νέοι πειστικοί τρόποι χρηματοδότησης, το ταμείο θα σταματήσει τις εκταμιεύσεις των δόσεων και ίσως αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε η βιωσιμότητα του χρέους είναι απαράβατος όρος για να συνεχίσει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Υπό αυτό το πρίσμα, αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Θ. Κατσαμπά στη WSJ για την ανάγκη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να μιλήσει για ανακρίβειες στην απόδοση των απόψεών του.

Σε κάθε περίπτωση, μια γεύση των διαφορετικών αντιλήψεων που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών θα λάβει σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας από τους ομολόγους του αλλά και από τις διμερείς επαφές που θα έχει.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών θα παρουσιάσει το περίγραμμα από το ελληνικό πακέτο μέτρων που συζητείται τώρα, αλλά θα ετοιμαστεί να ακούσει και το πρώτο πόρισμα που θα παρουσιάσει η τρόικα, η οποία επίσης βρίσκεται στη Λευκωσία.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v