Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κλειδί τα CoCos εάν…

Πως θα μειωθούν τα κεφάλαια ως και κατά 10 δισ. ευρώ. Η πρόταση κάλυψης της ζημιάς αποτίμησης από CoCos, η ιδέα του 60%-40% για κοινές και Cocos και οι «αστερίσκοι» της Τρόικας. Όφελος ως 5 δισ. από αναβαλλόμενο φόρο.

Τράπεζες: Κλειδί τα CoCos εάν…
Σε κλειδί για την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξελίσσεται, σύμφωνα με τραπεζίτες, η αυξημένη έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιακών Δανείων, τα γνωστά CoCos (Contingent Convertible), εφόσον ξεπερασθούν τεχνικά προβλήματα, αλλά και ουσιαστικές αντιρρήσεις από πλευράς Τρόικας.

Όπως έγραψε το Euro2day ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Πειραιώς Alpha, Eurobank) πλησιάζει τα 30 δισ. ευρώ, λόγω των πρόσθετων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, των ζημιών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, των απορροφήσεων υγιών στοιχείων ενεργητικού (καλή ΑΤΕ) και της διαμόρφωσης των βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο 10% του σταθμισμένου ενεργητικού.

Στόχος των τραπεζιτών αλλά και της κυβέρνησης είναι το παραπάνω ποσό να μειωθεί ώστε να δημιουργηθούν προυποθέσεις κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής (10%) των ιδιωτών, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που θα δοθούν.

Οι τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από την ζημιά ομολόγων θα προσμετρηθεί τελικώς στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών οπότε οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μειωθούν κατά περίπου 4 με 5 δισ. ευρώ.

Κάπου εδώ όμως σταματούν τα εύκολα.

Η λύση της χορήγησης εγγύησης από τον Προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) μόνο για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, απορρίφθηκε από το ΔΝΤ, ενώ αντιρρήσεις εκφράζονται και για άλλες ιδέες που στοχεύουν στην αποτίμηση των ομολόγων στην ονομαστική τους αξία.

Επόμενη λύση, σύμφωνα με τραπεζίτες, για να μειωθούν οι ζημιές από το PSI+ και επομένως τα κεφάλαια, που θα χρειασθούν οι τράπεζες, είναι το Τ.Χ.Σ. να λάβει κοινές άνευ ψήφου μετοχές για μέρος μόνο των κεφαλαίων, που θα εισφέρει στις τράπεζες.

Κάλυψη της ζημιάς αποτίμησης από CoCos

Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξει διαχωρισμός στον τρόπο κάλυψης της ονομαστικής ζημιάς και της ζημιάς αποτίμησης από την ανταλλαγή ομολόγων.

Για τα κεφάλαια, δηλαδή, που θα χρειασθούν ως αποτέλεσμα του ονομαστικού κουρέματος (53,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων) να εκδοθούν κοινές μετοχές, ενώ για την ζημιά αποτίμησης (τη διαφορά μεταξύ ονομαστικού κουρέματος με τελική ζημιά) να εκδοθούν CoCos.

Eδράζουν, δε, το επιχείρημά τους στο ότι οι ζημιές αποτίμησης θα αντιλογιστούν σταδιακά σε βάθος χρόνου, διότι η τιμή του ομολόγου θα τείνει στο 100, όσο πλησιάζει στη λήξη του, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και η Ελλάδα θα βελτιώνει τις μακροοικονομικές της επιδόσεις.

Στο 60% -40% κοινές και CoCos για τράπεζες με θετικά ίδια κεφάλαια

Στο τραπέζι έχει πέσει επίσης το εξής εναλλακτικό σενάριο: Nα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά 60% με κοινές μετοχές και κατά 40% με CoCos, εφόσον όμως έχουν θετικά ίδια κεφάλαια.

Στην περίπτωση που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια τότε θα εκδίδονται περισσότερες κοινές μετοχές και λιγότερα CoCos καθώς ο μηδενισμός των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων θα διενεργείται αποκλειστικά με κοινές μετοχές.

Δηλαδή για τράπεζα με αρνητικά ίδια κεφάλαια 1,6 δισ. ευρώ που χρειάζεται κεφάλαια 4 δισ. ευρώ, τα πρώτα 1,6 δισ. ευρώ θα καλύπτονται αποκλειστικά με κοινές μετοχές. Από τα υπόλοιπα 2,4 δισ. ευρώ, τα 960 εκατ. ευρώ θα καλύπτονται με CoCos και τα 1,44 δισ. ευρώ με κοινές μετοχές.

Αν η Τρόικα ανάψει το πράσινο φως για μια από τις παραπάνω λύσεις, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιλογίσουν ως και το 21,5% της ζημιάς από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και θα χρειασθούν ως και 10 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια. Κάτι που θα διευκολύνει όχι μόνο την επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής ( 10%) των ιδιωτών, αλλά θα λειτουργήσει ως ισχυρό γλυκαντικό για προσέλκυση φρέσκου χρήματος.

Τα οφέλη για τους -παλαιούς- μετόχους

Οι τραπεζίτες ζητούν, επιπρόσθετα, τα CoCos να έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από την 5ετία, και να πλησιάζουν την 20ετία. Αν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό τότε πρακτικά, οι ιδιώτες μπορούν να (επαν)αγοράσουν τις τράπεζες, αγοράζοντας και ακυρώνοντας τις κοινές άνευ ψήφου μετοχές του Τ.Χ.Σ, ενώ τα CoCos θα παραμείνουν εν ισχύ και θα αποπληρωθούν αργότερα.

Αυτό διευκολύνει τους -παλαιούς- μετόχους, καθώς μειώνεται σημαντικά το dilution, το οποίο θα υποστούν, το ύψος της ελάχιστης συμμετοχής τους στην ΑΜΚ, αλλά και το ύψος των κεφαλαίων για την αποπληρωμή του ΤΧ.Σ και την επαναγορά των μετοχών που θα κατέχει.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η Τρόικα

Η Τρόικα αντιλαμβάνεται ότι αν το Τ.Χ.Σ. λάβει κοινές άνευ ψήφου μετοχές για το σύνολο της ανακεφαλαιοποίησης, τότε το εγχείρημα πώλησης των τραπεζών από το Ταμείο, σε διάστημα 5ετίας, καθίσταται δυσχερές και απειλεί να τινάξει στον αέρα το πλάνο για τις ιδιωτικοποιήσεις, που προβλέπει έσοδα 16 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Από την άλλη όμως, ζητά τα CoCos να μην ξεπερνούν το 2% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων τους (Core Tier I), μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Αν επιμείνει στην παραπάνω άποψη τότε το συνολικό ύψος των CoCos που μπορούν να εκδοθούν δεν θα ξεπερνά τα 3,9 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βρεθούν τεχνικές λύσεις, ώστε τα CoCos να συνυπολογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v