Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες:Ποιες πωλούν, ποιες αγοράζουν ακίνητα

Η πρόθεση αρκετών εισηγμένων εταιριών να προχωρήσουν στη ρευστοποίηση των ακινήτων τους αποτυπώνεται στις πρόσφατες λογιστικές τους καταστάσεις. Ποιες πουλούν και ποιες αγοράζουν.

Εισηγμένες:Ποιες πωλούν, ποιες αγοράζουν ακίνητα
Μόνο και μόνο από την ανάγνωση των πρόσφατων λογιστικών καταστάσεων (εξαμήνου και έτους) που δημοσίευσαν εισηγμένες στα τέλη του Σεπτέμβρη κάποιος μπορεί να διαπιστώσει εύκολα την πρόθεση αρκετών εταιριών να προχωρήσουν στη ρευστοποίηση ακινήτων.

Και επίσης μπορεί να διαπιστώσει ότι τέτοιες προθέσεις δύσκολα επιτυγχάνονται στις μέρες μας, ακόμη και στην περίπτωση όπου θεωρείται προτεραιότητα για μια εταιρία. 

Η ΒΑΛΚΑΝ, για παράδειγμα, έχει θέσει ως στόχο την πώληση του ακινήτου των πρώην παραγωγικών της εγκαταστάσεων στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης. Με το ακίνητο αποτιμημένο στα 33,8 εκατ. ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της στα 14,5 εκατ. ευρώ, εύκολα προκύπτει ότι η πώληση του ακινήτου θα άλλαζε σημαντικά την πορεία της εισηγμένης προς το καλύτερο. Και μπορεί η διοίκηση της ΒΑΛΚΑΝ να λέει ότι δέχεται προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο ζητούμενο δεν είναι αυτές, αλλά η ολοκλήρωση της πώλησης.

Επίσης, τριάντα ένα διαμερίσματα έχει βγάλει προς πώληση η Έδραση-Ψαλλίδας, προκειμένου να περιορίσει την έκθεσή της προς τις τράπεζες, η οποία έχει αναγκάσει τη διοίκησή της να κάνει αίτηση προσφυγής στις διατάξεις του άρθρου 99.

Όσο για την περίπτωση της ΤΕΞΑΠΡΕΤ και το μεγάλο ακίνητο που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη, η εκμετάλλευση αυτή δεν έχει προχωρήσει από τα τέλη του 2009 (όταν σταμάτησε η παραγωγική διαδικασία της εισηγμένης) έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται -όπως λέγεται- για σημαντικής σπουδαιότητας ακίνητο. Μάλιστα, η εκμετάλλευσή του είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για την εξόφληση του ομολογιακού δανείου που έχει συνάψει η εταιρία (ομολογιούχοι οι βασικοί μέτοχοι) και για εκκίνηση κάποιας δραστηριότητας στο μέλλον.

Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα παραδείγματα εισηγμένων που εξέδωσαν πρόσφατα λογιστικές καταστάσεις και προσπαθούν να ρευστοποιήσουν ακίνητη περιουσία τους.

Η Εριουργία Τρία Άλφα εδώ και χρόνια επιχειρεί να αξιοποιήσει το μεγάλο ακίνητο της Νέας Ιωνίας (πρώην παραγωγικές εγκαταστάσεις), χωρίς μέχρι σήμερα να φαίνεται πως είναι κοντά σε έναν τέτοιο στόχο.

Η Σάνυο Συμμετοχών δεν έχει κρύψει εδώ και τουλάχιστον μία διετία την πρόθεσή της να πουλήσει το κτίριο των κεντρικών της εγκαταστάσεων επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό της. Ωστόσο, δεν έχει φανεί κάποια εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει κάνει επανειλημμένες κινήσεις πώλησης ακινήτων της στον Ασπρόπυργο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

H RILKEN έχει βγάλει προς πώληση το ακίνητο των πρώην εγκαταστάσεών της στη Νέα Κηφισιά, από το 2009, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιτύχει την πώλησή του (κατά καιρούς δέχεται προτάσεις).

Ακίνητα προς πώληση, επίσης, που δεν χρησιμοποιούν έχουν και κάμποσες άλλες εισηγμένες όπως η Βιοχάλκο, η ΕΛΦΙΚΟ, η Πετρόπουλος, η Αγροτικός Οίκος Σπύρου, η Μπήτρος, η Ιασώ, η Axon Holdings κ.ά.
 
Πάντως, η Μαθιός Πυρίμαχα κατάφερε να πουλήσει μη χρησιμοποιούμενο ακίνητο, εισπράττοντας πάνω από 3 εκατ. ευρώ (σαφώς χαμηλότερο τίμημα έναντι της προ κρίσης αξίας του), με στόχο να περιορίσει τον δανεισμό της.  

Υπάρχουν και αγοραστές

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που θεωρούν την τρέχουσα περίοδο κατάλληλη για την αγορά ακινήτων. Και το πράττουν. Το ενδιαφέρον για απόκτηση ακινήτων δεν οφείλεται σε επενδυτικούς λόγους (στόχος οι υπεραξίες κ.λπ.) καθώς οι διοικήσεις των εταιριών -ακόμη και αυτών με πολύ υψηλό ταμείο- δεν φαίνονται διατεθειμένες να χάσουν ρευστότητα για να τοποθετηθούν εκτός του λεγόμενου core business (βασική δραστηριότητα).

Αντίθετα, αποσκοπούν στο να καλύψουν άμεσες ή μελλοντικές ανάγκες στέγασης των δραστηριοτήτων τους και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν.

Ο όμιλος Νάκα, για παράδειγμα, αγόρασε κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση (αυτή που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012) το ακίνητο επί της Πανεπιστημίου 44 που στεγάζει το εκεί κατάστημά του.

Η Space Hellas αγόρασε το ακίνητο που χρησιμοποιεί επί της Λεωφόρου Μεσογείων, προκειμένου να αποφύγει το κόστος ενοικίου.

Σε αγορές ακινήτων προχώρησε τα τελευταία δύο χρόνια και η Autohellas με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση -άμεση ή μελλοντική- των λειτουργικών της δραστηριοτήτων.

Η Lamda Development αγοράζοντας πρόσφατα το Διεθνές Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι απέκτησε όχι μόνο τον χώρο που σήμερα ενοικιάζει για να στεγάσει το πολυκατάστημά της Golden Hall, αλλά παράλληλα και άλλους, τους οποίους θα επιδιώξει να αξιοποιήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v