Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Ελπίδες από το β’ εξάμηνο του 2013

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και κυρίως στο 2014 μεταφέρονται τώρα οι ελπίδες ανάκαμψης του κλάδου της πληροφορικής, και ειδικότερα των εταιρειών που προσβλέπουν σε έργα του ελληνικού δημοσίου.

Πληροφορική: Ελπίδες από το β’ εξάμηνο του 2013
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, και κυρίως στο 2014, μεταφέρονται τώρα οι ελπίδες ανάκαμψης του κλάδου της πληροφορικής, και ειδικότερα των εταιρειών που προσβλέπουν σε έργα του ελληνικού δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έχουν αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα και παρότι επανειλημμένως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εστιάσει στην ανάγκη ταχύτατης προώθησης των έργων, η αλήθεια είναι πως η ουσιαστική εκκίνησή τους δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του επόμενου έτους.

Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr: «Η αλήθεια είναι πως πολλά έργα έχουν προκηρυχθεί, ωστόσο άλλα βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία ανάθεσης, σε άλλα έχουν γίνει ενστάσεις από εταιρείες, οδηγώντας έτσι σε καθυστερήσεις, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου διαγωνισμοί έχουν αποσυρθεί λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν.

Εκτίμησή μου είναι πως στην καλύτερη περίπτωση οι εταιρείες του κλάδου θα αρχίσουν να κόβουν τιμολόγια μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και κυρίως μέσα στο 2014. Το 2014, βέβαια, αναμένεται να προκηρυχθούν και άλλα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, σηματοδοτώντας μια γενικότερα ανοδική τάση στις εκτελέσεις έργων».

Με τη συνδρομή των μεγάλων έργων να αναμένεται πολύ περιορισμένη, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες, κάποιες ανάσες αναμένεται να δοθούν στον κλάδο από τον τραπεζικό τομέα, και συγκεκριμένα από τις εργασίες που θα απαιτηθούν προκειμένου να ενοποιηθούν λειτουργικά οι τράπεζες που αποφάσισαν να ενταχθούν σε κοινό σχήμα (Alpha-Εμπορική, Εθνική-Eurobank, Πειραιώς-ΑΤΕ-Γενική, κι ενώ η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βρίσκεται σε εκκρεμότητα).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως τα στελέχη των τραπεζών δεν θα περιμένουν πρώτα να ολοκληρωθεί το τυπικό κομμάτι των συγχωνεύσεων (έξι έως εννέα μήνες), αλλά από τώρα θα αρχίσουν να μαζεύουν προσφορές και να αναθέτουν δουλειές ώστε να στηριχτεί γρήγορα, με ασφάλεια και αποτελεσματικά το όλο εγχείρημα.

Αν και ορισμένοι εκτιμούν πως η συγκέντρωση των τραπεζών σε λιγότερα σχήματα θα σημάνει και μειωμένη ζήτηση για τις εταιρείες πληροφορικής σε βάθος χρόνου, όλοι συμφωνούν στο ότι θα προκύψουν πρόσθετες εργασίες μέσα στο 2013, που κατά κύριο λόγο θα αναλάβουν οι εταιρείες που διαθέτουν ήδη σαφή πείρα στον συγκεκριμένο τομέα.

Επί του παρόντος, πάντως, οι εταιρείες πληροφορικής πλήττονται από τη γενικότερη ύφεση στην οικονομία, καθώς η έλλειψη δημόσιων έργων συνοδεύεται από τη μειωμένη ζήτηση των ιδιωτικών εταιρειών και από τη διστακτικότητα των τραπεζών να σπρώξουν χρήμα στην αγορά.

Η ύφεση, που προβλέπεται να συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, αναμένεται με τη σειρά της να οδηγήσει σε μία ακόμη πιο συντηρητική στάση των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους στην πληροφορική. Όπως είναι γνωστό, η οικονομική κρίση οδηγεί τις επιχειρήσεις στο να επικεντρώνονται σε εφαρμογές πληροφορικής που μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα και να φέρνουν τα λεφτά τους πίσω σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχετικά καλύτερη πορεία αναμένεται να έχουν οι εταιρείες πληροφορικής που βασίζουν μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους σε υπηρεσίες συντήρησης και γενικότερα σε επαναλαμβανόμενες υπηρεσίες μέσα από κλειστά συμβόλαια.

Μία επιπλέον άμυνα για τις εταιρείες πληροφορικής μπορεί να προέλθει το 2013 από τις δραστηριότητες του εξωτερικού. Αρκετές εταιρείες του κλάδου (π.χ. από τις εισηγμένες Unisystems, Byte, Space Hellas, Profile) έχουν «οργώσει» τα τελευταία χρόνια πολλές ξένες αγορές και έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή ανάληψη ολοένα και περισσότερων έργων. Η όλη αυτή προεργασία πολύ πιθανόν να αποδώσει περισσότερους καρπούς μέσα στην επόμενη χρονιά.

Από τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, δύο (ΜΑΡΑΚ Ηλεκτρονική και PC Systems) έχουν υποβάλει αιτήσεις ένταξης στις διατάξεις του άρθρου 99, η Altec διαπραγματεύεται με αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ αρκετές άλλες εμφανίζουν ζημιογόνα αποτελέσματα, παρά την ισχυρή τους ρευστότητα (π.χ. Byte, Q&R).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v