Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: "Μη βιώσιμο το περιβάλλον" λέει ο CEO

Προειδοποιήσεις για black out τύπου "Καλιφόρνια" απευθύνει ο επικεφαλής της κ. Τ. Αθανασόπουλος, αν δεν αλλάξει το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ΔΕΗ.    

ΔΕΗ: Μη βιώσιμο το περιβάλλον λέει ο CEO
Αποκτά νόημα πλέον η δημοσιοποίηση της διεύρυνσης των ζημιών της ΔΕΗ για το β΄ εξάμηνο, σε συνδυασμό με την προσφυγή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αιτήματα με τα οποία το συνδικάτο συνοδοιπορεί σε μεγάλο βαθμό με τις απόψεις της διοίκησης της Επιχείρησης.

Δύο μόλις ημέρες μετά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος με άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή» ζητά ρυθμίσεις που στοχεύουν στην αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και την επιβάρυνση των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασόπουλος, επισείοντας τον κίνδυνο η χώρα μας να βιώσει κρίση τύπου Καλιφόρνιας, προτείνει:

1. Να επιβληθεί ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Οκτωβρίου.

2. Ανασχεδιασμό της αγοράς με καθορισμό μεταβατικής περιόδου, τριών έως πέντε ετών, κατά την οποία θα ανασταλεί η εφαρμογή διατάξεων του Κώδικα Συναλλαγών και θα αντικατασταθούν με απλούστερους κανόνες λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς. Με άλλα λόγια, αναστολή της υφιστάμενης μεθόδου υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος και της αμοιβής των εγχεόντων ενέργεια στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς και αντικατάσταση της μεθόδου αυτής με μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες δυσκολίες της ελληνικής αγοράς.

3. Άρση της υποχρέωσης για τη ΔΕΗ να αποτελεί το «τελευταίο καταφύγιο» σε συνδυασμό με τον υπολογισμό του κόστους της υποχρέωσης τελευταίου καταφυγίου και απόδοσή του στη ΔΕΗ.

4. Συμβολαιοποίηση της λειτουργίας των παλαιών και υψηλού κόστους μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες λειτουργούν υποχρεωτικά και αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών του συστήματος μεταφοράς, παρέχοντας επικουρικές υπηρεσίες στον ΔΕΣΜΗΕ, και μη συμμετοχή τους στον καθορισμό της ΟΤΣ.

Ο κ. Αθανασόπουλος διατυπώνει την άποψη ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες προτού «η οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο».

Να υπενθυμίσουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στον κ. Σανιδά αναφέρεται ακριβώς στα ίδια ζητήματα, ήτοι στην αλχημεία, όπως χαρακτηρίζεται, στην Οριακή Τιμή του Συστήματος, στο τελευταίο καταφύγιο και στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v