Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν στην ΕΤΜΑ… "κάνουν τον Κινέζο"!

Όταν οι θυγατρικές σε Κίνα και Ελλάδα βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο, η μητρική αναπροσαρμόζει προς τα πάνω την εύλογη αξία τους! Φήμες για "έξοδο" της μετοχής από τη Σοφοκλέους.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Όταν στην ΕΤΜΑ… κάνουν τον Κινέζο!
Όταν οι θυγατρικές σε Κίνα και Ελλάδα βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο, η μητρική αναπροσαρμόζει προς τα πάνω την εύλογη αξία τους! Φήμες για "έξοδο" της μετοχής από τη Σοφοκλέους.

Ένα βήμα πριν από τη διαγραφή της από το ταμπλό της Σοφοκλέους βρίσκεται η μετοχή της ΕΤΜΑ, παρά το γεγονός ότι πριν από μία τετραετία περίπου προσέλκυσε πολλούς επενδυτές, οι οποίοι πίστεψαν στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και στο… κινεζικό όνειρο.

Προσδοκίες μάλιστα επίσης είχε καλλιεργήσει και η δυναμική είσοδος στο "χαρτί" γνωστού επιχειρηματία που διέθετε κεφάλαια από την πώληση εισηγμένης εταιρίας. Για να αποκτά τέτοιο ποσοστό (το 16,6%) ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, κάτι καλό πρέπει να υπάρχει από πίσω, φαίνεται να σκέφτηκαν πολλοί μικροεπενδυτές.

Στη συνέχεια η ακίνητη περιουσία πουλήθηκε με αποτέλεσμα να εξοφληθούν τα χρέη προς τις τράπεζες. Το κινεζικό όνειρο, ωστόσο, μετατράπηκε σε εφιάλτη:

• Από την 1η/1/2006 διακόπηκε η παραγωγική διαδικασία και από τότε έχουν ξεκινήσει ατέρμονες διαδικασίες και διαπραγματεύσεις, που τελικά φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε κάποια μελλοντική στιγμή (ζήσε Μάη μου…) στις αίθουσες των δικαστηρίων.

• Από τις 26/4/2006 οι μετοχές της ΕΤΜΑ έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, λόγω του ότι η εισηγμένη εταιρία αδυνατεί να απεικονίσει τις λογιστικές καταστάσεις των κινεζικών θυγατρικών, με τη μορφή που επιβάλλουν τα ΔΛΠ. Η πλευρά της εισηγμένης υποστηρίζει ότι δεν προβλέπεται η εφαρμογή σε μη εισηγμένες εταιρίες στην Κίνα και εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προσέφυγε τον Ιούνιο του 2006 εναντίον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο τον Νοέμβριο του 2007 παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε "ζήσε Μάη μου, μέρος δεύτερο"…

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, έντονη είναι η φημολογία ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι αρχές θα αποφασίσουν την έξοδο της μετοχής της ΕΤΜΑ από τη Σοφοκλέους, καθώς έχει παρέλθει εδώ και πάρα πολύ καιρό η εκ του νόμου προβλεπόμενη εξάμηνη περίοδος που απαιτείται από την αναστολή έως και την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής.

Πόσο να αξίζουν άραγε;

Πόσο όμως μπορούν να αποτιμηθούν σήμερα οι θυγατρικές αυτές εταιρίες της ΕΤΜΑ στην Κίνα; Ο ορκωτός ελεγκτής είναι σαφής όταν σχολιάζει τις οικονομικές καταστάσεις του 2007: "Η αποτίμηση των συμμετοχών στις δύο θυγατρικές της Κίνας στην εύλογη αξία των 18.682.276 ευρώ έγινε χρησιμοποιώντας μέθοδο προσδιορισμού που δεν προβλέπεται από τα ΔΛΠ39" και συνεχίζει λέγοντας πως "οι λογιστικές καταστάσεις δεν παρουσιάζουν εύλογα την οικονομική κατάσταση της εταιρίας και του ομίλου ούτε και τη χρηματοοικονομική του επίδοση και τις ταμειακές του ροές…".

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ ο ορκωτός ελεγκτής αμφισβητεί την αποτίμηση των κινεζικών θυγατρικών στα 18,68 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΕΤΜΑ προχώρησε φέτος σε ανοδική αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας τους από τα 18,68 στα 19,12 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας μάλιστα και έκτακτα κέρδη 446 χιλιάδων ευρώ!

Δηλαδή το 51% δύο μη εισηγμένων θυγατρικών στην Κίνα, που έχουν σταματήσει να παραγάγουν εδώ και περίπου τρία χρόνια, αποτιμώνται σήμερα όσο μία εισηγμένη εταιρία στη Σοφοκλέους, που μάλιστα επιτυγχάνει σημαντική κερδοφορία…

Ένα άλλο γεγονός που περιπλέκει τα στοιχεία γύρω από την αποτίμηση των θυγατρικών αυτών ενδεχομένως να προκύπτει από το ότι το 2007 η ΕΤΜΑ πρότεινε την εξαγορά του υπόλοιπου 49% των δύο αυτών θυγατρικών προς 3 εκατ. δολάρια (προς το 15% δηλαδή της αποτίμησης στα λογιστικά βιβλία!) και η άλλη πλευρά αρνήθηκε…

Η περίπτωση της ΕΛΛΑΤΕΞ

Η ΕΤΜΑ επίσης είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΛΛΑΤΕΞ, που ουσιαστικά ασκεί κάποια εμπορική δραστηριότητα στη Γαλλία. Η συμμετοχή της ΕΤΜΑ στην ΕΛΛΑΤΕΞ αποτιμάται στα 2,05 εκατ. ευρώ, όταν στις 30/9/2008 η καθαρά θέση της τελευταίας είχε διαμορφωθεί στα -8,58 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών της ήταν περιορισμένος (2,8 εκατ.), τα αποτελέσματά της ζημιογόνα (-337 χιλιάδες) και επιπλέον ήταν εκκρεμής και φορολογική υποχρέωση (έλεγχος προηγούμενων χρήσεων) αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η ΕΛΛΑΤΕΞ, βέβαια, θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά 7,61 εκατ. ευρώ και αυτό ενδεχομένως να την επαναφέρει στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Στην πράξη, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ολόκληρη η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί από την ΕΤΜΑ και μάλιστα χωρίς μετρητά. Δηλαδή, το μόνο που θα γίνει είναι η μητρική εταιρία να μειώσει κατά 7,61 εκατ. ευρώ τις (συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ) απαιτήσεις της από την ΕΛΛΑΤΕΞ.

Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η ΕΛΛΑΤΕΞ θα αποτιμάται στα βιβλία της ΕΤΜΑ 9,6 εκατ. ευρώ, αν και ζημιογόνος με αρνητικά ίδια κεφάλαια σε ενοποιημένη βάση!

Όσο για τις ουσιαστικές προοπτικές της ΕΛΛΑΤΕΞ, ακόμη και αν αυτή επανέλθει στο Χ.Α.; Να πουληθεί ως "όχημα"…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v