Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαΐλλης: Επιστρέφει στη διοίκηση ο πρόεδρος

Μία ακόμα επιστροφή στην άσκηση διοίκησης στον όμιλο που ο ίδιος ίδρυσε και γιγάντωσε καταγράφει από προχθές ο κ. Μιχάλης Μαΐλλης, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της φερώνυμης εταιρίας.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Μαΐλλης: Επιστρέφει στη διοίκηση ο πρόεδρος
Μία ακόμα επιστροφή στην άσκηση διοίκησης στον όμιλο που ο ίδιος ίδρυσε και γιγάντωσε καταγράφει από προχθές ο κ. Μιχάλης Μαΐλλης, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της φερώνυμης εταιρίας.

Με εσωτερική απόφαση που κοινοποιήθηκε στο προσωπικό της Μ.Ι. Μαΐλλης την περασμένη Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Γ. Κούρουγλος ενημερώνει ότι την ευθύνη των πωλήσεων του ομίλου ως το τέλος του 2009 θα την έχει πλέον ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Μιχ. Μαΐλλης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Μιχ. Μαΐλλης θα ενεργοποιηθεί άμεσα για τη στήριξη των πωλήσεων και θα δουλέψει για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τμήματος και τη βελτίωση των πωλήσεων. Διευκρινίζει δε ότι θα είναι επικεφαλής του τμήματος έως ότου ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του ομίλου, η οποία έχει προσδιοριστεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν στο Euro2day, κατόπιν σχετικού ερωτήματος, οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να αναφέρονται στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Ι. Κούρουγλο.

Ο τελευταίος θα επικεντρωθεί στις σχέσεις του ομίλου με τους δανειστές του, με τράπεζες και ομολογιούχους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαραίτητη κεφαλαιακή αναδιάρθρωση.

Οι παραπάνω αλλαγές με την επιστροφή του κ. Μιχ. Μαΐλλη στην άσκηση διοίκησης εγείρουν σειρά ερωτήματα. Κι αυτό γιατί είθισται συνήθως τις σχέσεις με τους δανειστές να τις έχει ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Β. Παπακωνσταντίνου χάνει την παραπάνω ευθύνη.

Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος θα επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις του ομίλου με τράπεζες και ομολογιούχους όταν μόλις προ ημερών ο όμιλος ανακοίνωσε ότι ο κ. Δ. Κουβάτσος, τέως γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών του ΟΤΕ, αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή αναδιάρθρωσης!

Προκύπτει σύγχυση αρμοδιοτήτων;

"Όχι" απαντούν από τη Μαΐλλης καθώς ο κ. Κουβάτσος παραμένει εξωτερικός σύμβουλος με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κύκλοι πάντως του ομίλου εκτιμούν ότι οι παραπάνω αλλαγές αποτελούν πρόγευση των ανακατατάξεων που θα επέλθουν με αποχωρήσεις στελεχών και με επιστροφή ενδεχομένως σε status του παρελθόντος.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη γενική συνέλευση ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Μ.Ι. Μαΐλλης αναφέρθηκαν εκτενώς στις επιπτώσεις από το πρόβλημα της μη επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές του ομίλου.

Η αύξηση των επιτοκίων και το σπάσιμο των covenant αύξησαν τους τόκους που πλήρωσε η Μ.Ι. Μαΐλλης πέρυσι κατά 9 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν ως παράπλευρη απώλεια την απαίτηση από τους προμηθευτές να καταβάλει ο όμιλος περισσότερα μετρητά και σε μικρότερους χρόνους εξόφλησης για προμήθεια πρώτων υλών.

Έτσι, φέτος στο 5μηνο η Μαΐλλης έχει ξοδέψει για παραγγελίες πρώτων υλών 40 εκατ. ευρώ. Αυτά τα μετρητά, όπως είπε η διοίκηση, θα μπορούσαν να μειώσουν τον δανεισμό αν δεν υπήρχε επιδείνωση στον μέσο χρόνο εξόφλησης.

Σημειώστε ότι τώρα εκπονείται νέα μελέτη business plan από την Ernst&Young, στην οποία εμπλέκεται και η 3P2 του κ. Κουβάτσου. Η νέα μελέτη θα προσθέσει νέα κόστη, ενώ ενδεχόμενη συμφωνία με τις τράπεζες θα επιφέρει αύξηση στα κόστη (up front fees, άνοδο του spread).

Η διοίκηση της Μαΐλλης εκτίμησε ότι η συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να έχει υπογραφεί τον Οκτώβριο και με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα αρχίσει να υλοποιείται στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v