ΑΕΕΑΠ: Τι δείχνουν τα εξάμηνα

Mπορεί οι ΑΕΕΑΠ να μην έχουν μείνει ανεπηρέαστες από τη γενικότερη δυσμενή συγκυρία κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ωστόσο επιδεικνύουν ισχυρή άμυνα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το λειτουργικό κομμάτι.

ΑΕΕΑΠ: Τι δείχνουν τα εξάμηνα
Mπορεί οι ΑΕΕΑΠ να μην έχουν μείνει ανεπηρέαστες από τη γενικότερη δυσμενή συγκυρία που επικρατεί στην οικονομία κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ωστόσο επιδεικνύουν ισχυρή άμυνα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το λειτουργικό τους κομμάτι εργασιών.

Η κρίση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων περιόρισε αισθητά τα κέρδη από επανεκτίμηση εύλογων αξιών (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), εξέλιξη η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το δεύτερο μισό του έτους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη δραματική υποχώρηση των επιτοκίων καταθέσεων, αναμένεται να ωθήσει πτωτικά την καθαρή κερδοφορία των εταιριών, όχι όμως απαραίτητα και το ύψος του μερίσματός τους, το οποίο επηρεάζεται μόνο από τις λειτουργικές τους επιδόσεις.

Τα θετικά στοιχεία

Στα θετικά στοιχεία για τις εισηγμένες ΑΕΕΑΠ συγκαταλέγονται:

* Η πολύ υψηλή ρευστότητά τους. Η Eurobank Properties διαθέτει ταμείο 200 εκατ. ευρώ και δάνεια 77 εκατ., η Trastor ταμείο 15,8 εκατ. ευρώ και η MIG Real Estate ενισχύθηκε πρόσφατα από τη δημόσια εγγραφή για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (μείωση καθαρού δανεισμού στα 9 εκατ. ευρώ). Η καλή αυτή ρευστότητα θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για εκμετάλλευση πιθανών αγοραστικών αγορών στην περίοδο της κρίσης.

* Καμία από τις τρεις ΑΕΕΑΠ δεν αναφέρει πιέσεις από μισθωτές τους με στόχο τη μείωση ενοικίων (ωστόσο, για πιθανές μειώσεις ενοικίων μιλά μία άλλη εισηγμένη εταιρία ακινήτων -μη ΑΕΕΑΠ-, η Alpha Αστικά Ακίνητα) ούτε και κάποια ένδειξη πιστωτικού κινδύνου.

* Τα discounts των μετοχών του κλάδου εξακολουθούν να διατηρούνται σε σημαντικά επίπεδα. Στη Eurobank Properties η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση προσεγγίζει τα 470 εκατ. (722,1 εκατ. το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις 30/6/2009), στην Trastor τα 83 εκατ. (111,7 εκατ. τα ίδια κεφάλαια στις 30/6) και στη MIG Real Estate τα 51 εκατ. (γύρω στα 58 εκατ. η καθαρή θέση μετά την ΑΜΚ). 

*  Οι όποιες πωλήσεις ακινήτων έλαβαν χώρα συνήθως συνοδεύτηκαν από κάποια κεφαλαιακά κέρδη, με ό,τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για την αξιοπιστία των λογιστικών καταστάσεων.

Οι κυριότεροι στόχοι

* Η Eurobank Properties βλέπει για το β΄ εξάμηνο στασιμότητα στις υπεραξίες και μείωση εσόδων από τόκους. Επιπλέον, αναμένει οι τάσεις να παραμείνουν σταθερές τόσο για την πορεία των μισθωμάτων όσο και για τη συνέχιση του περιορισμού των δαπανών.

* Η Trastor θα επιδιώξει στο β΄ εξάμηνο την τοποθέτηση των κεφαλαίων της σε ακίνητα που προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τον μέσο όρο της αγοράς. Γενικότερα, για την εγχώρια αγορά ακινήτων διαπιστώνει κρίση εμπιστοσύνης και τήρηση στάσης αναμονής, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται και να ακυρώνονται σημαντικές πράξεις αλλά και να διαμορφώνονται υψηλά επίπεδα τόσο προσφοράς όσο και ζήτησης, κυρίως για ακίνητα σε δευτερεύουσες εμπορικές περιοχές χωρίς σύγχρονες υποδομές και προδιαγραφές.

Παράλληλα, τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας εξετάζουν λύσεις για τη μείωση των δαπανών τους μέσω πτώσης των χρησιμοποιούμενων επιφανειών ή/και για επαναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, αναμένεται μείωση σε κάποιον βαθμό των αξιών των ακινήτων, ιδίως σε περιοχές όπου υπήρξε μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπολογίζεται και πτώση των μισθωτικών αξιών. Θετικό σημείο πάντως για την αγορά, σύμφωνα με την Trastor, είναι η αυξανόμενη ζήτηση που παρατηρείται το β΄ τρίμηνο του 2009 για καλής ποιότητας ακίνητα εισοδήματος από επενδυτές, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις χαμηλές αποδόσεις τις οποίες προσφέρουν οι εναλλακτικές μορφές επένδυσης, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις.

* Η MIG Real Estate θα επικεντρωθεί αρχικά στην αγορά των τραπεζικών καταστημάτων και κτιρίων, ενώ εξετάζει και νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v