Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Θέμα χρόνου οι διοικητικές αλλαγές

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εβδομάδα για τον ΟΤΕ είναι αυτή που ξεκίνησε καθώς είναι πιθανόν να φέρει τις πολυαναμενόμενες αλλαγές στη διοίκηση του Οργανισμού, ως αποτέλεσμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Θέμα χρόνου οι διοικητικές αλλαγές
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εβδομάδα για τον ΟΤΕ είναι αυτή που ξεκίνησε, καθώς είναι πιθανόν να φέρει τις πολυαναμενόμενες αλλαγές στη διοίκηση του Οργανισμού, ως αποτέλεσμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με το στέλεχος της Deutsche Telekom, κ. Guido Kerkhoff.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν πλέον ότι ο ΟΤΕ χρειάζεται μια νέα ισχυρή διοίκηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος, ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσον έχει υπάρξει συμφωνία και για το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το αυριανό διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού να φέρει εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτήν.

Πρόσωπο κοινής αποδοχής;

Το όνομα του καθηγητή κ. Μιχάλη Μπέλτσα ακούγεται πολύ τις τελευταίες ημέρες και δεν λίγοι όσοι θεωρούν ότι ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας θα αποτελέσει τον διάδοχο του κ. Παναγή Βουρλούμη, ενδεχόμενο με το οποίο ο τελευταίος θα συμφωνούσε απόλυτα αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του για τις ικανότητες του κ. Μπέλτσα. Η πλευρά του Δημοσίου είναι βέβαιο ότι δεν θα έφερνε αντιρρήσεις για την τοποθέτηση του καθηγητή στο τιμόνι του ΟΤΕ, με δεδομένο ότι έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης ο κ. Μπέλτσας τοποθετήθηκε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ τον περασμένο Ιούνιο. Άγνωστο είναι όμως ακόμη κατά πόσον οι Γερμανοί μεγαλομέτοχοι θα συναινέσουν προκειμένου τις θέσεις-κλειδιά να αναλάβει ένα πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση μεν, αλλά που, κατά βάση, είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που φαίνεται να έχει γίνει συνείδηση στην ελληνική πλευρά είναι ότι το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου, καθώς το πέρασμα σε μια διοίκηση δύο διαφορετικών προσώπων θα σήμαινε απώλεια ισχύος για την ελληνική πλευρά. Οι βαρύγδουπες δηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος φαίνεται πως έχουν περάσει οριστικά στο παρελθόν και η κυβέρνηση τηρεί πλέον ηπιότερους τόνους.

Η κόντρα με τους εργαζομένους στοίχισε στη διοίκηση Βουρλούμη

Το αμέσως επόμενο διάστημα στον ΟΤΕ πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση μέτρων που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα για τους εργαζομένους και καθόλου εύκολα και για τη διοίκηση. Η υπογραφή της σύμβασης για την τρέχουσα χρονιά είναι στοίχημα που προφανέστατα η διοίκηση Βουρλούμη έχασε, καθώς με τις θέσεις και τις απόψεις που προώθησε ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τους εργαζομένους, χωρίς ακόμα να υπάρχει αποτέλεσμα, αφού εδώ και καιρό οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει και  στις σχέσεις των δύο πλευρών επικρατεί... πολική θερμοκρασία.

Μάλιστα, η διοίκηση Βουρλούμη, η οποία είχε την αμέριστη υποστήριξη της γερμανικής εταιρίας, σε μια εποχή όπου η ελληνική κυβέρνηση με κάθε τρόπο δήλωνε την επιθυμία της να την απομακρύνει, χρεώνεται σε μεγάλο ποσοστό την αποτυχία των διαπραγματεύσεων γιατί κράτησε πολύ σκληρή στάση έναντι των εργαζομένων, εισπράττοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, την άρνησή τους στα αιτήματα για πάγωμα των μισθών και κατάργηση επιδομάτων και προνομίων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, όπως οι ίδιο δηλώνουν, το τελευταίο διάστημα έβρισκαν ευκολότερα ευήκοα ώτα στη Γερμανία και στην Deutsche Telekom παρά στο μέγαρο της λεωφόρου Κηφισίας.

Η υφιστάμενη διοίκηση σε κάθε της κουβέντα επικαλούνταν την ανάγκη προσαρμογής του ΟΤΕ στη νέα πραγματικότητα ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Τα οικονομικά δεδομένα μάλλον υποστηρίζουν τις απόψεις της διοίκησης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, ωστόσο φαίνεται ότι πρόβλημα, μεταξύ άλλων, ήταν και το γεγονός πως αυτό επιχειρήθηκε να γίνει με πυγμή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να γίνει δεκτό από εργαζομένους που μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα στον βωμό της εθελουσίας εξόδου απώλεσαν σημαντικά κεκτημένα, μεταξύ αυτών και τη μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανομένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v