Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Η φορολόγηση και η… ιδιωτικοποίηση

Η αναγγελία ότι τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα φορολογούνται εφεξής με 30%, αλλά και ότι τα κέρδη των παικτών θα φορολογούνται με 10% προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους παράγοντες της αγοράς.

ΟΠΑΠ: Η φορολόγηση και η… ιδιωτικοποίηση
Πέρα από την κάθετη πτώση στην τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ, η αναγγελία ότι όλα τα παιχνίδια του θα φορολογούνται εφεξής με 30%, αλλά και ότι τα κέρδη των παικτών έχουν φόρο 10%, από το πρώτο ευρώ (κι όχι με αφορολόγητο στα πρώτα 100 ευρώ ως είχε ως σήμερα), προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους παράγοντες της «στοιχηματικής» αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κοινός τόπος είναι κατ΄αρχάς ότι η επιβολή υψηλού φόρου στα νόμιμα παιχνίδια (το 30% που ίσχυε για όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι από τα υψηλότερα ποσοστά φόρου, αν όχι το υψηλότερο στην Ευρώπη) ουσιαστικά «επιδοτεί» την…παράνομη δραστηριότητα, αφού όσο ψηλότερος είναι ο νόμιμος φόρος τόσο ενθαρρύνεται η αποφυγή του.

Παραδέχονται όμως, ότι η εφαρμογή του και στα υφιστάμενα παίγνια του ΟΠΑΠ θα επιφέρει «ισότητα» στην αγορά, μεταξύ των νόμιμων παιγνίων και ειδικότερα σε ότι αφορά το «Πάμε στοίχημα» που παίζεται στα πρακτορεία και του εκκολαπτόμενου διαδικτυακού στοιχήματος.

Σε ότι αφορά την χρηματιστηριακή επίδραση και κατ' επέκταση την αποτίμηση πώλησης του Οργανισμού, είναι σε όλους προφανές (κι όχι μόνο από την πίεση που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα, μειώνοντας την χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ σε ποσοστό της τάξεως του 30% ως χθες) ότι υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, η επιβολή του φόρου 30%, θα μειώσει τα καθαρά έσοδα του ΟΠΑΠ κατά περίπου 350-400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (κατά το ποσό δηλαδή που θα εισπράττει το Δημόσιο), που σημαίνει ότι το τίμημα που θα δοθεί από τους διεκδικητές, θα είναι αισθητά χαμηλότερο.

Βέβαια στην αποτίμηση του ΟΠΑΠ θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα έσοδα από τις επερχόμενες νέες δραστηριότητες (VLT's, Ιnternet και τα λαχεία).

Ωστόσο, οι ίδιοι εκτιμούν ότι το ύψος του τιμήματος που θα μπορέσει να διεκδικήσει ο ΟΠΑΠ εξαρτάται εν τέλει πολύ περισσότερο από δύο άλλους παράγοντες:

-Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας, η κατανάλωση και το «διαθέσιμο εισόδημα» των Ελλήνων (μεγέθη που ως τώρα συρρικνώνονται διαρκώς).

-Το φόβο για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που μεταφράζεται ευθέως σε συναλλαγματικό κίνδυνο για τους πιθανούς ενδιαφερόμενους.

Είναι δε γεγονός ότι οι παράγοντες αυτοί αντικατοπτρίζονται εδώ και πολύ καιρό στην αποτίμηση του Οργανισμού, που κινείται σε πολύ χαμηλότερους δείκτες σε σχέση με άλλες μεγάλες λοταρίες του εξωτερικού.

Πέραν αυτών πάντως, ειδικοί της αγοράς θεωρούν ότι θα υπάρξει δυσμενής επίδραση κι από την κατάργηση του αφορολόγητου των 100 ευρώ, καθώς συνήθως τα μικρά κέρδη των παικτών «ανακυκλώνονται», στοιχηματίζονται δηλαδή εκ νέου, τάση που αναμένεται να μειωθεί από την αφαίρεση του φόρου.

Ωστόσο, για πολλούς η φορολόγηση πλέον του ΟΠΑΠ με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, έχει και μια περισσότερο «πολιτική» σημασία. Από τη μία διασφαλίζει ισχυρή ροή φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, πέραν του τιμήματος της ιδιωτικοποίησης, κι αφετέρου, αποδυναμώνοντας τις ταμειακές ροές και τα κέρδη του Οργανισμού, μειώνει τις δυνατότητες του να προσφέρει πόρους που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούντο είτε για την άσκηση κρατικής πολιτικής στον αθλητισμό, είτε (πλαγίως) για ευρύτερους πολιτικούς σκοπούς, προς όφελος της εκάστοτε κυβέρνησης.

Και υπό αυτή την έννοια είναι μια ακόμη ένδειξη ότι η αποκρατικοποίηση του, βρίσκεται πράγματι σε τροχιά ουσιαστικής υλοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v