Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Ιδιωτικοποίηση στην… ομίχλη!

«Τοπίο στην ομίχλη» θυμίζει πλέον η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ενόσω το ΤΑΙΠΕΔ διαρρέει επιμελώς πόσο… υψηλό τίμημα θα αποδεχτεί! Στην ευθύνη Σαμαρά τυχόν αποτυχία, θα προκαλέσει σοβαρή κρίση με την τρόικα.

ΟΠΑΠ: Ιδιωτικοποίηση στην… ομίχλη!
Σαν κερασάκι στην…τούρτα αντιμετώπιζαν χθες στελέχη της αγοράς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θέτει πλέον επίσημα το θέμα των «ορίων» του μονοπωλίου που απολαμβάνει ο ΟΠΑΠ.

Παρότι εν πολλοίς αναμενόμενη (η εισήγηση του εισαγγελέα, που κατά κανόνα προδικάζει τις αποφάσεις, ήταν γνωστή από τον Σεπτέμβριο), προσθέτει ουσιαστικά έναν ακόμη αστάθμητο παράγοντα, σε μια ιδιωτικοποίηση που, παρά τη σημασία και το μέγεθός της, φαίνεται πλέον να βρίθει στοιχείων αδιαφάνειας και αβεβαιότητας.

Σε βαθμό που κάνει χρηματιστηριακούς αναλυτές να διερωτώνται πλέον πώς ακριβώς θα αποτιμήσουν τον Οργανισμό οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να προσφέρουν δεσμευτικό τίμημα!

Κι όλα αυτά όταν το τελευταίο διάστημα η υπό τον Τάκη Αθανασόπουλο διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναλώνεται σε «διαρροές» που καλλιεργούν προσδοκίες, θέτοντας τον πήχη του τιμήματος για το 34% στην περιοχή των 800-1.000 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για αναντιστοιχία, σημειώνουν έμπειροι παράγοντες, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε νάρκη για την κυβέρνηση, εφόσον τελικά υποχρεωθεί είτε να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο, λόγω χαμηλών τιμημάτων, είτε να πουλήσει σε χαμηλή αποτίμηση.

Στην πρώτη περίπτωση θα βρεθεί απέναντι στις επιταγές της τρόικας (μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ γνωστοποίησε επισήμως ότι αν δεν υλοποιείται ικανοποιητικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να αντικατασταθεί η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους!), ενώ στη δεύτερη θα δεχτεί σοβαρά πολιτικά πυρά στο εσωτερικό.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι καθόλου απίθανο. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, με πείρα σε αντίστοιχες διαδικασίες, το στοιχείο της αβεβαιότητας προεξοφλείται αρνητικά στην υποβολή προσφορών, με αποτέλεσμα τη μείωση του προσφερόμενου τιμήματος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του μονοπωλίου, αίσθηση σε αναλυτές έκαναν χθες δύο σημεία: Στο πρώτο (σημείο 17 στο πλήρες κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) σημειώνεται ότι η πλειοψηφία της σύνθεσης του Σ.τ.Ε. (σ.σ. η οποία πάντως έχει στο μεταξύ αλλάξει) έκρινε τότε την εθνική κανονιστική ρύθμιση που παρέχει το μονοπώλιο «μη δικαιολογημένη»!

Το δεύτερο σημείο (που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών του Οργανισμού) είναι η δυσμενής αναφορά που γίνεται στο ίδιο κείμενο για τη μέχρι τώρα πρακτική της επιβολής χρηματικού ορίου ανά δελτίο και όχι ανά παίκτη, από τον ΟΠΑΠ, γεγονός που επιτρέπει στους παίκτες να «ποντάρουν» μεγάλα ποσά σε διαφορετικά δελτία.

Στην ουσία της, πάντως, η απόφαση δεν στρέφεται κατά του μονοπωλίου. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα ύπαρξής του, θέτοντας όμως αυστηρές προϋποθέσεις.

Ότι το μονοπώλιο θα ανταποκρίνεται «στη μέριμνα για μείωση των δυνατοτήτων συμμετοχής σε παίγνια και για περιορισμό των δραστηριοτήτων στον τομέα αυτόν με συνεπή και συστηματικό τρόπο» και, αφετέρου, ότι «διασφαλίζεται αυστηρός έλεγχος από τις δημόσιες αρχές της επεκτάσεως του τομέα των τυχερών παιγνίων αποκλειστικώς και μόνο στο μέτρο που είναι αναγκαίο για την καταπολέμηση της συναφούς προς τα παίγνια εγκληματικότητας». Και συμπληρώνει ότι εναπόκειται στο αιτούν δικαστήριο (σ.σ. δηλαδή, στο Σ.τ.Ε.) να ελέγξει ότι ισχύουν τα παραπάνω.

Η απόφαση του Σ.τ.Ε., όμως, δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στο μεταξύ, γίνονται ορισμένες κινήσεις προσαρμογής, όπως ότι στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ προβλέπεται πλέον η παρουσία τριμελούς ανεξάρτητης επιτροπής, (στην οποία έχει δοθεί μια σειρά από «εποπτικές αρμοδιότητες» περιλαμβανομένου και δικαιώματος «βέτο» σε ορισμένα θέματα), αλλά και το γεγονός ότι ο Οργανισμός στρέφει την προβολή του στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.

Εντούτοις, έως στιγμής, δεν έχει υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να καθοριστούν συνολικά και με σαφήνεια τα όρια κίνησης του μονοπωλίου, παρότι η εισήγηση του εισαγγελέα (που πρακτικά προδίκαζε την απόφαση) ήταν γνωστή από τον περασμένο Σεπτέμβριο!

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο «σκοτεινό σημείο» της ιδιωτικοποίησης. Υπάρχουν και άλλα:

- Ήδη διέρρευσε στον Τύπο η αγανάκτηση ενδιαφερομένων για το γεγονός ότι στο data room του OΠΑΠ, το οποίο έχει ανοίξει για την εις βάθος ενημέρωσή τους, δεν υπάρχουν στοιχεία για σοβαρά θέματα, γεγονός με το οποίο βαρύνουν τη διοίκηση του Κώστα Λουρόπουλου (στη φωτό).

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για τις περίφημες πλέον συμβάσεις προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΠ με την Ιntralot (που κρίθηκαν… απόρρητες παλαιότερα, ακόμη και έναντι της Βουλής) αλλά και για την πρόσφατη υπόθεση των κρατικών λαχείων, όπου οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν να δουν τόσο τη συμφωνία μετόχων μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας, όσο και τις συμβάσεις προμήθειας μεταξύ τους, μια και ορισμένοι έχουν τον ρόλο του προμηθευτή (θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί εκτενώς το Euro2day.gr).

-Επισήμως, ανοικτό παραμένει και το θέμα της φορολόγησης με ποσοστό 10% στα κέρδη των παικτών που είναι κάτω από 100 ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει προφορικές διαπιστώσεις ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί. Αν εφαρμοστεί, οι επιπτώσεις στον τζίρο του Οργανισμού θα είναι σημαντικές, καθώς ως τώρα τα μικρά κέρδη επανατοποθετούνται σε στοιχήματα σχεδόν αμέσως.

Σε εκκρεμότητα όμως (αφού ούτε έχουν παγώσει επίσημα, ούτε όμως και υλοποιούνται) παραμένουν επίσης και τα θέματα που αφορούν τη νέα δραστηριότητα των VLTs, την on-line gaming παρουσία του Οργανισμού και τον διαγωνισμό του τεχνολογικού παρόχου.

Με δεδομένο ότι οι προθεσμίες για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών δύσκολα θα ξεπεράσουν τις αρχές ή τα μέσα Απριλίου, το χρονικό διάστημα που απομένει για να εξαλειφθούν τα σημαντικότερα προσκόμματα δεν είναι μεγάλο. Και ο κίνδυνος χαμηλών τιμημάτων εξαιτίας της ολιγωρίας των άμεσα εμπλεκομένων να ξεκαθαρίσουν τα σημεία αβεβαιότητας είναι απόλυτα υπαρκτός.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι ενδιαφερόμενοι πιέζουν ήδη παρασκηνιακά για μια «γενναία» χρονική μετάθεση του διαγωνισμού, πατώντας στην υπάρχουσα αβεβαιότητα

Εάν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είτε λόγω άγονου διαγωνισμού, εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με την τρόικα, καθώς η έγκαιρη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων συναρτάται πλέον άμεσα με τη γενικότερη εφαρμογή και τους στόχους του ελληνικού προγράμματος. Που σημαίνει ότι τυχόν ελλείμματα θα πρέπει να καλυφθούν με πρόσθετα μέτρα, ύψους έως και 1 δισ. ευρώ!

Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι πολυεπίπεδες, αγγίζοντας πολιτικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με δεδομένη τη σημασία του θέματος αλλά και το γεγονός ότι τόσο ο κ. Λουρόπουλος του ΟΠΑΠ όσο και ο κ. Αθανασόπουλος του ΤΑΙΠΕΔ υπήρξαν εν πολλοίς προσωπικές επιλογές του κ. Σαμαρά.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v